Ambasadorul rus în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost în vizită la Tiraspol, la o întrevedere cu liderul separatist Vadim Krasnoselski

8 decembrie 2022, 14:49 Politică 124
Oleg Vasnețov, întrevedere cu Vadim Krasnoselski la Tiraspol. 8 decembrie 2022.  Sursa: president.gospmr.org

Liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. La întrevedere a participat și pretinsul ministru de externe, Vitalii Ignatiev. Aceștia au discutat despre soluțiile crizei energetice, dar și despre o eventuală reuniune în formatul 5+2, relatează presa din regiune.

Vadim Krasnoselski a spus că se ia în considerare posibilitatea organizării unei întâlniri informale a participanților în formatul „5 + 2” și că salută „utilizarea oricăror platforme” pentru a scoate procesul de negociere din starea actuală d suspendare.

De asemenea, participanţii la întâlnire au menţionat posibilitatea de a desfăşura următoarea rundă de negocieri în format „1+1” (reprezentanţi politici ai Chișinăului și Tiraspolului) până la sfârşitul acestui an.

Diplomatul rus și cei doi reprezentanți ai autorităților autoproclamate de la Tiraspol au discutat și despre criza energetică din regiune.

Vasnețov a dat asigurări că situația actuală „se află în centrul atenției conducerii politice de vârf a Federației Ruse”.

Amintim că tema crizei energetice din Republica Moldova a fost abordată de președintele rus Vladimir Putin la sesiunea anuală televizată a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia. Liderul de la Kremlin a cerut ministerului rus al Energeticii să analizeze situația - „Până la urmă, de mulți ani furnizăm gaze acolo practic gratuit”.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 3 decembrie, Chișinăul a decis să cedeze Traspolului întregul volum de gaze naturale procurat de la Gazprom în schimbul unui preț pretins mai mic la energie electrică. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate” a anunțat Andrei Spînu.

La fel, amintim că ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în octombrie 2019, care s-a încheiat fără un acord final.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media