VIDEO/ Caz demn de un scenariu de film: Un bărbat a fost răpit, maltratat și șantajat să dea 200 de mii de dolari în criptovalută

6 februarie 2023, 14:20 Societate 10556
Armele găsite la domiciului unuia dintre atacatori.  Sursa: captură video

Început de an cumplit pentru un bărbat din capitală. Astfel, în ianuarie, acesta a fost răpit dintr-un sat din Grigoriopol unde se afla, transportat cu barca pe malul drept al Nistrului, în localitatea Dubăsarii Vechi unde a fost ținut și maltratat într-un subsol. Poliția anunță că a reținut 2 tineri de 31 și 28 de ani, ultimul fiind figurant într-un alt dosar de rezonanță.

Potrivit unui comunicat al Poliției, cei doi l-au răpit pe bărbat în timp ce acesta se afla într-un sat din Grigoriopol, în ianuarie 2023 și l-au transportat cu barca peste Nistru, la Dubăsarii Vechi, Criuleni. Acolo, aceștia l-au deposedat de 3.500 USD și l-au ținut într-un beci timp de trei zile, unde l-au bătut și amenințat cu moartea, până au obținut promisiunea că le va transmite cei 200.000 USD.

Ulterior, aceștia l-au transportat în portbagajul unei mașini până în localitatea Vadul lui Vodă, unde l-au eliberat. În continuare, timp de peste două săptămâni, până la începutul lui februarie, cei doi îi transmiteau mesaje electronice de reamintire feciorului victimei. Iar atunci când acesta a acumulat suma de bani solicitată, învinuiții i-au cerut convertirea ei în monedă electronică. Așa cum victima i-a denunțat pe învinuiți autorităților, odată cu transmiterea adresei electronice de confirmare a convertirii solicitate, reținerea a avut loc sâmbătă, 4 februarie, cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger”, se arată în comunicatul Poliției.

Unul dintre agresori este originar din Grigoriopol și este și unul din învinuiții trimiși de PCCOCS pe banca acuzaților într-un alt dosar pentru trafic de droguri din Spania, ca parte a unui grup al organizației denumite „Borman,” care recent a fost trimis de Curtea Supremă de Justiție pentru rejudecare de către alt complet la Curtea de Apel Chișinău. Mai mult, acesta se pare că este și autorul alertei false cu bombă de vineri, 3 februarie la Curtea de Apel.

„În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, polițiștii au depistat și ridicat mijloace bănești în sumă de 3 500 de euro, o armă lungă cu glonț de model AKMC MF, pistol cu glonț de model Glock 19, revolver cu glonț de model NAA, două automobile implicate la săvârșirea infracțiunii, telefoane mobile (unul dintre care cu aplicația „Telegram”, de pe care purta conversația cu partea vătămată, în scopul de estorcare a primei tranșe de bani, în sumă de 150 000 dolari SUA, care urma să fie convertită în crypto valută)”, se mai spune în comunicat.


Cei doi au primit câte un mandat de arest preventiv de 30 de zile, iar pentru acest tip de infracțiune, riscă închisoare pe un termen de la 13 la 15 ani.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media