Spînu, cu acuzații la adresa organelor de drept și a Primăriei în scandalul PUZ-urilor din Chișinău „Presupun că este vorba de cârdășie”

16 decembrie 2022, 17:52 Societate 394
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a reacționat la scandalul cu cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) despre care viceprimarul suspendat din funcție al capitalei, Victor Chironda, a avertizat că ar fi fost elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice și care au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău. Vicepremierul a acuzat Centrul Național Anticorupție „(CNA), Procuratura și judecătorii că ar fi intrat în cârdășie cu Primăria Chișinău pentru ca acestea să treacă toate etapele pentru a fi aprobate.

„Regret incapacitatea CNA și a instituțiilor de a verifica legalitatea actelor emise în domeniul construcțiilor. Pot doar să presupun că e vorba de cârdășie și înțelegeri între CNA, Primărie, Procuratură, Judecători”, a scris Spînu.

Viceprim-ministrul a cerut „tuturor structurilor” să intervină și să oprească „dezmățul” și a anunțat că va cere organizarea unor audieri publice în Parlament pe acest subiect.

„Mafia imobiliară trebuie oprită. Așa nu se mai poate. Voi solicita audieri publice la Parlament pe acest subiect. E timpul să vorbim deschis despre mizeria din acest sector”, a mai scris el.


De menționat că subiectele privind cele șase PUZ-uri de pe ordinea de zi a ședinței CMC de vineri, 16 decembrie, nu au fost examinate.

Ședința a fost întreruptă, iar cetățenii vizați de PUZ-uri au fost invitați marți, 20 decembrie, la prelungirea ședinței, „pentru a asigura transparență în timpul aprobării PUZ-urilor”.

Consiliera pentru comunicare a primarului general al capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la scurt timp după ce Andrei Spînu a publicat mesajul și a precizat că anume CMC decide să voteze sau nu anumite documente, iar Primăria Chișinău eliberează acte permisive în strictă conformitate cu legislația și documentația urbanistică aprobată de CMC.

„Toate insinuările cu privire la eliberarea actelor permisive cu încălcări, au fost eliberate în perioadele anterioare și nu suntem vizați nici cum în diverse declarații apărute”, a mai precizat Ixari.

Primul care a dat alarma despre aceste șase PUZ-uri a fost viceprimarul suspendat al municipiului Chișinău, Victor Chironda, care a declarat, într-o conferință de presă organizată pe 16 decembrie, că aprobarea lor „va agrava situația urbanistică din capitală și calitatea vieții pentru cetățenii din aceste zone”.

„Toate cele șase Planuri Zonale sunt elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice, mascate prin diverse șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Aprobarea acestor PUZ-uri, în forma lor existentă, în caz că ea va avea loc, va agrava situația urbanistică din oraș, mai ales la capitolul trafic, parcări și va afecta, evident, calitatea vieții tuturor oamenilor care locuiesc sau muncesc în zonele vizate de aceste PUZ-uri. Spre regret, cei care promovează aceste documente, aceste modificări, profită de faptul că marea majoritate a cetățenilor, opinia publică nu cunoaște detalii sau nu are cunoștințe atât de avansate în domeniul arhitectură și urbanism și de asta își permit să manipuleze grosolan opinia publică, cetățenii, uneori chiar și funcționarii statului”, a spus Victor Chironda.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media