Partidul ȘOR, reacție la sesizarea ministrului Justiției privind scoaterea în afara legii a formațiunii: „Regimul Maiei Sandu încalcă flagrant Constituția”

8 noiembrie 2022, 15:21 Politică 218
Partidul ȘOR.  Sursa: alegeri.md

Reprezentanții partidului „ȘOR” au venit cu o reacție după ce ministrul Justiției, Sergiu Litivinenco, a anunțat că a pregătit o sesizare adresată Curții Constituționale prin care va cere declararea neconstituționalității formațiunii politice. Într-un comunicat de presă, reprezentanții „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie.

Reprezentanții „ȘOR” spun că anume Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este pasibil de a fi scos în afara legii, deoarece, spunei, ar acționa „constant contrar legislației și Constituției, prin hărțuirea opoziției, a membrilor Partidului „ȘOR”, prin interzicerea liberei exprimări și dreptului la întruniri și prin încălcarea prezumției nevinovăției”.

„Partidul „ȘOR” reprezintă astăzi principala forță de opoziție și o parte importantă a societății noastre. Interzicerea lui înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie, adică exact ceea ce invocă guvernarea PAS. Tocmai regimul Maiei Sandu, prin scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”, încalcă flagrant art. 41 din Constituție, prin faptul că elimină pluralismul politic și, respectiv, încalcă principiile statului de drept. Cel care este pasibil de scoaterea în afara legii este Partidul Acțiune și Solidaritate, care a acționat constant contrar legislației și Constituției, prin hărțuirea opoziției, a membrilor Partidului „ȘOR”, prin interzicerea liberei exprimări și dreptului la întruniri și prin încălcarea prezumției nevinovăției.”, se arată în comunicat.

Mai mult, aceștia susțin că acuzațiile de finanțare ilegale a partidului sunt nefondate, iar dosarele „fabricate la comandă” nu vor avea niciodată finalitate.

„Partidul „ȘOR” a demonstrat, de-a lungul timpului, că este una dintre puținele, dacă nu chiar singura formațiune, care a apărat consecvent principiile constituționale. Acuzațiile nefondate privind pretinsa finanțare ilegală sunt singurul pretext, lipsit de orice temei juridic, bazat doar pe declarații politice. Dosarele împotriva Partidului „ȘOR” sunt fabricate la comandă și, de aceea, nu au și nu pot avea finalitate. Nu există nicio sentință care ar demonstra aceste aberații răspândite în mod grosolan de către guvernare.

Tentativele de uzurpare a puterii în stat și încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor nu vor rămâne fără reacție și pedeapsă. Mai devreme sau mai târziu, toți participanții la aceste fărădelegi vor fi trași la răspundere.”, au mai transmis reprezentanții „ȘOR”.

Marți, 8 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor. Ministrul consideră că există suficiente circumstanțe juridice pentru scoaterea formațiunii politice în afara legii și a spus că a pregătit o sesizare în acest sens, care mai întâi trebuie să fie examinată și aprobată de Guvern.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media