Uniunea Europeană va propune un nou sprijin financiar pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro

7 noiembrie 2022, 11:06 UE 118
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media
Uniunea Europeană va propune în această săptămână un pachet financiar de sprijin pentru Ucraina, în valoare totală de 18 miliarde de euro. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a informat într-o discuție telefonică pe președintele Vladimir Zelenskiy că în următoarele zile aceasta va depune o cerere în acest sens.
Acest pachet de asistență financiară va acoperi în mare măsură nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru anul viitor. Potrivit bugetului de stat adoptat, în 2023, Ucraina se așteaptă la cheltuieli la nivelul de 72 de miliarde de euro (2,58 trilioane UAH).

În octombrie, liderii țărilor Uniunii Europene au dat „undă verde” planului de sprijin financiar al Ucrainei în valoare de 1,5 miliarde de euro în fiecare lună pe tot parcursul anului 2023. Adică, suma totală a ajutorului financiar pentru anul viitor din partea UE este de 18 miliarde de euro.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre ”importanța asigurării faptului că exporturile agricole ale Ucrainei pot ajunge în lume”, este menționat într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Pe lângă sprijinul deplin pentru eforturile ONU de a ajunge la un acord cu Rusia cu privire la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, liderii au discutat, de asemenea, despre planurile de extindere a capacităților culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, care au fost folosite până în prezent pentru a transporta marea majoritate a exporturilor agricole și neagricole ucrainene de la începutul războiului cu Rusia. În cele din urmă, liderii au discutat despre consolidarea sancțiunilor, precum și despre rolul negativ jucat de sprijinul acordat de Iran pentru agresiunea Rusiei și despre modul în care se poate răspunde”, mai este menționat în comunicat.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a invada țara vecină.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media