Oficialii au discutat, de asemenea, despre ”importanța asigurării faptului că exporturile agricole ale Ucrainei pot ajunge în lume”, este menționat într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Pe lângă sprijinul deplin pentru eforturile ONU de a ajunge la un acord cu Rusia cu privire la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, liderii au discutat, de asemenea, despre planurile de extindere a capacităților culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, care au fost folosite până în prezent pentru a transporta marea majoritate a exporturilor agricole și neagricole ucrainene de la începutul războiului cu Rusia. În cele din urmă, liderii au discutat despre consolidarea sancțiunilor, precum și despre rolul negativ jucat de sprijinul acordat de Iran pentru agresiunea Rusiei și despre modul în care se poate răspunde”, mai este menționat în comunicat.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a invada țara vecină.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
