Igor Grosu admite că R. Moldova ar putea intenta un proces în arbitraj internațional împotriva Gazprom, pentru încălcarea prevederilor contractuale

6 octombrie 2022, 22:43 Economie 196
Igor Grosu.  Sursa: captură video/JurnalTV

Autoritățile de la Chișinău ar putea să intenteze un proces în arbitraj internațional împotriva companiei Gazprom, dacă gigantul rus încălcă prevederile contractuale cu SA „Moldovagaz”. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

„Ultimele amenințări ale Gazpromului nu sunt gratuite. Ați văzut, au redus livrările cu 30%, nejustificat, încălcând contractul și ei știu de lucrul ăsta. Sigur că este pe termen lung. Noi va trebui să ne pregătim, să adunăm argumentele și să ne adresăm în instanță, în arbitraj”, a declarat speakerul la emisiunea Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Președintele Parlamentului a dat d eînțeles că acest lucru ar trebui să-l facă Moldovagaz.

„O să o facă, pentru că nu-i de capul lor. Ei trăiesc în R.Moldova. Dacă vor să-și pună o țară în cap, este decizia lor. Dar, eu nu văd argumentul de ce nu ar face”, a spus Grosu.

Compania rusească Gazprom a amenințat Republica Moldova că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022. Mai mult, gigantul rus a atenționat, de asemenea, că își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării „grave” a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a S.A. Moldovagaz.

Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a spus că Gazprom încalcă propriile angajamente și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă.

„Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale”, a declarat Spînu.

Ministrul MIDR a reiterat că datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent și a asigurat că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media