LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 212. În Donețk, Luhansk Herson și Zaporojie au început „referendumurile” privind alipirea la Rusia; Ministerul Apărării al Ucrainei: Armata ucraineană a pierdut peste 9 mii de soldați în război

23 septembrie 2022, 07:13 Ucraina 255
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 212-a zi de rezistență împotriva armatei ruse, care a invadat statul ucrainean la 24 februarie, în urma unui ordin emis de președintele rus Vladimir Putin, cu privire la „operațiunea militară de denazificare și demilitarizare” a Ucrainei.

Autoritățile Federației Ruse au efectuat, probabil, un schimb amplu de prizonieri cu Ucraina în ziua anunțării mobilizării pentru a minimiza semnificația acestui schimb, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Abordarea dură a Kremlinului față de mobilizare alimentează furia și neîncrederea publicului în întreaga Federație Rusă, subliniază analiștii americani.

Consilierul Oficiului Președintelui Alexei Arestovici, a declarat în cadrul unui interviu pentru avocatul rus Mark Feigin, că se îndoiește de succesul mobilizării parțiale în Rusia, deoarece potențialul militar al Federației Ruse este puțin probabil să facă față unui astfel de aflux de recruți. Potrivit lui Arestovici, primul val de mobilizați va fi trimis pentru a completa unitățile care au suferit pierderi de 40-60%.

În același timp, armata ucraineană continuă să atace inamicul pe frontul de sud. În special, pe 22 septembrie, cinci drone kamikaze au fost distruse, au fost lovite puncte de control rusești și un depozit cu muniție, anunță Comandamentul Operațional „Sud”.

UPDATE 21:55. Pentru prima dată în Ucraina, tunerii antiaerieni ai Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o dronă de atac Mohajer-6 de fabricație iraniană, potrivit secretarului de presă al șefului Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk.

„Pentru prima dată în Ucraina, tunerii antiaerieni ai comandamentului aerian „Pivden” au doborât un UAV de atac multifuncțional de producție iraniană Mohajer-6 (Mohajer-6), conceput pentru recunoaștere, supraveghere, recunoaștere și daune provocate de incendiu”, a spus el.


UPDATE 21:20. Guvernul Finlandei introduce restricții semnificative la intrarea rușilor în țară, invocând daunele internaționale cauzate de turiștii din Federația Rusă, potrivit ministrului Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, transmite Helsingin Sanomat, citează Hromadske.

El a subliniat că restricțiile de intrare se aplică atât celor care călătoresc cu vize Schengen emise anterior de Finlanda, cât și celor care călătoresc cu vize Schengen din alte țări.

„Am decis astăzi să începem pregătirea unei decizii naționale cu privire la modul în care putem limita fluxul turistic sau îl putem preveni complet... Nu există nicio bază morală sau etică că, în timp ce Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, rușii care călătoresc în Finlanda pentru vacanță sau alte părți ale Europei să continue că o facă ca de obicei”, a spus diplomatul finlandez.

Potrivit lui Haavisto, restricțiile ar putea intra în vigoare în zilele următoare, eventual încă de săptămâna viitoare. „Vizele pot fi anulate individual la frontieră atunci când nu sunt îndeplinite condițiile. Vizele pot fi suspendate sau restricționate, cu excepția unor grupuri speciale, cum ar fi persoanele care vin să-și viziteze rudele”, a spus Haavisto.

Începând cu 19 septembrie, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia și-au închis deja granițele rușilor cu vize Schengen. S-a făcut însă o excepție pentru rușii care au mers în vizită la rude sau din alte motive umanitare.


UPDATE 20:35. Serviciul de Securitate a identificat principalii organizatori și participanți la pregătirea referendumurilor false în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, anunță centrul de presă al SBU, potrivit UNIAN.

În prezent, au fost identificați peste 4 mii de reprezentanți ai grupărilor inamice, trădători și colaboratori, care urmează să fie implicați în organizarea de referendumurilor ilegale în regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

„Printre aceștia se numără forțele de securitate ruse, acoliții lor din „MVD” local format din ocupanți și liderii așa-ziselor „comisii electorale teritoriale”. Potrivit documentelor interceptate ale țării agresoare, diviziile Gărzii Naționale și poliția militară a Forțelor Armate a Rusiei ar trebui să asigure „protecția” pseudovoturilor. Pentru a-i „ajuta” au fost trimiși colaboratori din administrațiile de ocupație și din structurile private de securitate controlate de serviciile speciale ale Federației Ruse”, se arată în comunicat.

În plus, SBU a colectat date de identificare cu privire la toți organizatorii de activități ilegale, a stabilit locurile de reședință și rutele de circulație ale acestora, precum și a documentat acțiunile criminale.

În cadrul procesului penal deschis de anchetatorii SBU în temeiul părții 2 a art. 28, partea 5 a art. 111-1 (activitate de colaborare) și partea 2 din art. 110 (încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei) din Codul penal, se continuă măsuri cuprinzătoare de aducere a făptuitorilor în fața justiției.


UPDATE 19:25. Ministrul turc de Externe Mevlüt Çavuşoğlu a subliniat că ţara sa este în favoarea abolirii dreptului de veto în sistemul Consiliului de Securitate al ONU, scrie agenția de stat turcă Anadolu.

Potrivit lui Çavuşoğlu, din ce în ce mai mulţi politicieni declară că „lumea este mai bună decât cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU”.

El este convins că actuala sesiune a Adunării Generale a ONU a demonstrat că apelul președintelui Recep Tayyip Erdogan de a reforma organizația este susținut de tot mai multe țări.

În opinia sa, în locul dreptului de veto, se poate introduce introducerea deciziei cu majoritatea voturilor. Principalul lucru ar trebui să fie asigurarea unei acoperiri maxime și justiție, este convins șeful Ministerului Afacerilor Externe.

Comentând anunțul mobilizării parțiale în Rusia, care este membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU, Çavuşoğlu a subliniat că această decizie nu aduce mai aproape sfârșitul războiului din Ucraina.

„Suntem în favoarea dialogului și a negocierilor cu participarea președinților celor două țări. Impactul negativ al războiului dintre Federația Rusă și Ucraina este resimțit de toată lumea și în toate regiunile”, a menționat el.


UPDATE 18:47. În timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, numărul morților în rândul apărătorilor ucraineni este de 5 ori mai mic decât în ​​rândul ocupanților ruși, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-un interviu acordat presei franceze, citat de Ouest-France, scrie Hromadske.

El a spus că, conform estimărilor, aproximativ 50 de oameni mor în Ucraina în fiecare zi.

„Avem estimări ale pierderilor pe zi, nu sunt exacte. Este vorba de aproape 50 de persoane pe zi. Dar acestea nu sunt cifre exacte, pentru că nu se știe câți militari și civili au rămas pe teritoriu”, a spus președintele Ucrainei.

El a adăugat că i se oferă date în fiecare zi, dar „trebuie să fii foarte atent la cifre, pentru că este vorba despre vieți umane”.

Zelenskiy a mai subliniat că armata ucraineană nu dezvăluie public numărul exact al morților și răniților.

Potrivit președintelui ucrainean, informațiile privind numărul soldaților ucraineni morți vor rămâne închise până la încheierea Legii marțiale.

La începutul lunii iunie, potrivit președintelui, aproximativ 60-100 de soldați ucraineni erau uciși în fiecare zi, iar alți 500 erau răniți. Deja pe 22 iulie, Zelenskiy a spus că pierderile au fost reduse la 30 de morți și 250 de răniți pe zi datorită armelor oferite de parteneri.

Pe 22 august, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a anunțat că „au murit aproape 9.000 de eroi”, dar nu a precizat perioada pentru care a fost luată această cifră.

După aceea, ministra adjunctă a Ministerului Apărării Ucrainei, Hanna Malyar, a remarcat că numărul morților din Ucraina a fost „mult mai mic decât cel al rușilor” și a asigurat că „nu este de sute de mii”.

„Un număr de aproximativ 9.000 a fost anunțat în urmă cu câteva săptămâni. Există Mariupol, unde nu știm pe deplin numărul morților - este de ordinul miilor. Dar cu siguranță nu sunt sute de mii”, a spus ea.

Potrivit Statului Major, Rusia a pierdut deja peste 56.000 de soldați.


UPDATE 17:30. Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat în cadrum unui interviu de la CNN că Rusia este conștientă de consecințele groaznice dacă sunt folosite arme nucleare.

„Ei știu că vor exista consecințe îngrozitoare. Nu voi specifica cum vom răspunde. Depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi. Trimitem aceste mesaje și declarăm clar să facem imposibilă desfășurarea la asemenea evenimente”, a subliniat Stoltenberg.

Totodată, el și-a exprimat convingerea că „probabilitatea utilizării armelor nucleare este scăzută, dar potențialele consecințe sunt atât de mari încât din acest motiv trebuie să o luăm în serios”.

„Și retorica, amenințările pe care președintele Putin le face din nou și din nou cresc tensiunea și sunt periculoase și nesăbuite”, a spus Stoltenberg.


UPDATE 16:47. Orice încercare a Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație rusească va fi considerată de Federația Rusă drept un atac asupra teritoriului său, în cazul în care rezultatul referendumurilor ilegale, organizate începând de astăzi în zonele respective, vor fi în favoarea aderării lor la Rusia. Declarația aparține secretarului de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, transmite agenți de presă rusă controlată de stat, TASS.

„Absolut”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă, în cazul în care pretinsele „referendumuri” vor fi „pozitive”, încercările Kievului de a recuceri aceste teritorii ar fi considerate atacuri la adresa Federației Ruse.

Peskov a precizat că „imediat” (n,red, Tass - după decizia de aderare la Federația Rusă) pe teritoriul regiunilor ocupate „va intra în vigoare Constituția Federației Ruse”.


UPDATE 15:56. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat că pierderile totale ale forțelor armate ale Ucrainei în timpul războiului cu Rusia depășesc 9 mii de oameni. Ministerul ucrainean nu poate numi încă numărul exact al pierderilor, deoarece nu poate calcula numărul deceselor în unele regiuni, în special, la Mariupol.

Maliar a punctat că numărul victimelor ucrainene este mult mai mic decât cel al Rusiei.

„Nu sunt sute de mii. Slavă Domnului că nu sunt sute de mii. Cifra era de aproximativ 9.000 în urmă cu câteva săptămâni. Desigur, avem Mariupol, unde nu știm în totalitate numărul morților. Sunt mii, dar cu siguranță nu este sute de mii”, a declarat oficiala.

Totodată, Malyar a subliniat că vorbim exclusiv de victime în rândul militarilor, întrucât un alt departament este implicat în numărarea civililor morți.

La începutul săptămânii, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că aproximativ 61.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 49.000 au fost răniţi în timpul războiului. Cu toate acestea, experții se îndoiesc că aceste cifre sunt relevante în realitate.

Şoigu a mai spus că 5.937 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului din Ucraina. Cifra dată de Șoigu este însă mai mică decât pierderile pe care Serviciul rus BBC a reușit să le confirme împreună cu publicația Mediazona (recunoscută în Rusia drept „agent străin media”) și o echipă de voluntari.

În 16 septembrie, potrivit BBC, Rusia a pierdut cel puțin 6.476 de militari în timpul conflictului. Acestea sunt doar acele pierderi care au fost confirmate de surse deschise, deci datele colectate nu reflectă nivelul real al pierderilor.

Potrivit părții ucrainene, aproximativ 55.000 de soldați ruși au fost uciși în timpul războiului din Ucraina. CIA crede că până la sfârșitul lunii iulie, Rusia a pierdut peste 15.000 de soldați în Ucraina. Serviciile de informații britanice au raportat 20.000 de morți în iunie.


UPDATE 15:13. Rusia va considera încercările Ucrainei de a reîntoarce Donbasul și alte teritorii drept un atac asupra tereitoriilor sale dacă decizia va fi pozitivă la referendum, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Absolut”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă, în cazul unei decizii pozitive la referendum, încercările Kievului de a returna aceste teritorii ar fi considerate atacuri asupra teritoriului rus, relatează TASS.

După cum a explicat Peskov, după ce va fi luată decizia de aderare la Federația Rusă, constituția rusă va începe să funcționeze în legătură cu aceste teritorii.

Pe 23 septembrie, în DNR și LNR nerecunoscute, în părți din regiunile Zaporojie și Herson, care sunt controlate de Rusia, au început „referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă. Votul va dura până pe 27 septembrie inclusiv. Ucraina și țările occidentale au spus că acest „vot” nu va avea nicio consecință juridică.


UPDATE 14:36. Activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov a analizat ordinele de mobilizare din diferite regiuni ale Rusiei. În ele ar trebui indicate restricții privind părăsirea locului de reședință, dacă există, scrie BBC.

Pe canalul său Telegram, el spune că nu au fost introduse interdicții de ieșire în Moscova și Mordovia.

În regiunea Samara, călătoriile în afara regiunii au fost mai întâi interzise, ​​apoi au fost corectate pentru interdicția de a călători în afara graniței Federației Ruse. Cu toate acestea, cel puțin un interlocutor BBC a reușit să treacă vineri seară granița cu Rusia, părăsind regiunea Samara prin regiunea Orenburg din afara Federației Ruse.

În Tatarstan, la început a existat și interdicția de a părăsi regiunea, apoi au fost ridicate orice restricții, a aflat Cikov.

Dar în majoritatea regiunilor - inclusiv Ciuvașia, Iakutia, regiunea Tver, Daghestan - călătoriile în afara zonei (orașului) de reședință sunt interzise.

Cikov nu a putut găsi un decret cu privire la Cecenia. Cu o zi înainte, Ramzan Kadîrov a spus că nu va exista nicio mobilizare în Cecenia, deoarece republica „a dat dovadă de patriotism” și „a îndeplinit peste măsură planul de recrutare cu 254 la sută”.


UPDATE 14:10. Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a menționat că „pacificatorii” ruși vor continua să se afle pe teritoriul regiunii până la soluționarea confictului transnistrean.

De asemenea, el s-a referit și la declarațiile făcute de către Maia Sandu de la tribuna ONU, în cadrul căreia a făcut un apel internațional cerând ca trupele trusești din regiunea transnitreană să se retragă de pe teritoriu, menționând că astfel de cerințe nu fac decât să tensioneze situația.

Declarațiile au fost făcute de către Vitali Ignatiev în cadrul postului separatist de televiziune, Pervîi Prednestrovskii.


UPDATE 14:00. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său ucrainean Dmitro Kuleba că „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”.

Vorbind în marja Adunării Generale a ONU, Wang a fost citat de presa de stat chineză că a spus că toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei din Ucraina trebuie sprijinite.

Wang „a reafirmat respectul Chinei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Kuleba pe Twitter după întâlnirea dintre cei doi.

Wang a reafirmat, de asemenea, „respingerea folosirii forței ca mijloc de soluționare a diferențelor”, a adăugat Kuleba.


UPDATE 13:16. Ministerul rus al Apărării a publicat o listă cu profesii care nu sunt supuse mobilizării. Nu vor fi înrolați cei care lucrează:

- în organizații IT acreditate care organizează infrastructura informațională (adică specialiști IT, dar nu oricare);

- operatori de telecomunicații ruși implicați în asigurarea funcționării instalațiilor și liniilor de comunicații, a centrelor de prelucrare a datelor;

- în organizațiile din domeniul informației și comunicațiilor, precum și canalele de televiziune interdependente, posturile de radio (aparent, aceasta se referă la mass-media înregistrate, în primul rând cele de stat);

- în organizațiile care asigură stabilitatea sistemului național de plăți și a infrastructurii pieței financiare (unii dintre angajații băncii se încadrează în această descriere).

Pentru a fi scutit de mobilizare, angajatorul trebuie să depună o listă cu numele de familie la Statul Major al Forțelor Armate al Rusiei.


UPDATE 12:45. Câteva imagini despre cum oamenii din Volgograd votează la „referendumul” dacă autoproclamata Republică Populară Luhansk ar trebui să fie anexată de Federația Rusă.

sursa foto: AP


UPDATE 12:19. Ivan Fedorov, primarul ales al Melitopol al Ucrainei a îndemnat locuitorii din zonele ocupate ale Ucrainei să nu coopereze cu „referendumurile” organizate de autoritățile impuse de Rusia în acele regiuni.

„Facem apel la locuitorii teritoriilor ocupate să nu participe în niciun fel la pseudo-referendum. Participarea la acesta este de a sprijini planul sângeros de escaladare a războiului împotriva Ucrainei, de a deveni voluntar parte a unei societăți totalitare închise, de a-și asuma o parte din responsabilitatea crimelor de război, de a fi de acord cu mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 16-55 de ani pentru a completa carne de tun a Armatei Ruse, pentru a comite o infracțiune”, a scris Feodorov într-un mesaj pe Telegram.

El a adăugat că „cel mai important, participarea la un pseudo-referendum este cea mai mare trădare”, menționând că „nu deschideți ușa agitatorilor. Nu mergeți la secțiile de votare. Ignorați complet întregul proces electoral. Stați cât mai departe posibil de echipamentele militare rusești. Forțele noastre armate eroice ale Ucrainei vor elibera cu siguranță toate teritoriile ocupate de rasism”.


UPDATE 11:50. Europenii discută despre noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a mobiliza populația, amenințările sale nucleare secrete împotriva Occidentului și promisiunea sa deschisă de a anexa mai multe regiuni ale Ucrainei după așa-numitele „referendumuri” în teritoriile parțial ocupate de armata rusă, transmite BBC.

Noul pachet de sancțiuni europene riscă să fie simbolic și declarativ. În timpul celor șase luni de război, Europa și-a întrerupt majoritatea legăturilor comerciale și financiare cu Rusia. Stocul de restricții disponibile este foarte limitat.

După șase pachete de sancțiuni și jumătate, UE mai are două atuuri: plafon pentru prețul petrolului și plafon la prețul gazului rusesc. Primului i se opune o minoritate, în timp ce celui din urmă i se opune o majoritate în UE, deoarece aceste măsuri sunt greu de implementat și sunt pline de o blocare a petrolului și gazelor de către Kremlin în iarna viitoare.

Discuțiile privind sancțiunile a început vineri și ar trebui finalizate de summitul liderilor UE-27 de la Praga, în perioada 6-7 octombrie. La baza noului pachet ar putea fi extinderea listei de sancțiuni pentru persoane fizice și companii, precum și plafonarea prețului petrolului rusesc.


UPDATE 11:34. „Referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă au început vineri dimineața în republicile autoproclamate Donețk și Luhansk și zonele ucupate Herson și Zaporojie.

Kievul și comunitatea internațională consideră aceste „referendumuri”, anunțate la începutul săptămânii și organizate în grabă de autoritățile de ocupație, nelegitime, acuzând Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea.


UPDATE 11:05. Vineri seara, trupele ruse au tras cu rachete în orașul Zaporojie și în regiune, transmite șeful administrației regionale Alexander Staruh.

Potrivit acestuia, un obiect de infrastructură civilă a fost distrus în oraș, șapte case și mașini au fost avariate. Potrivit lui Staruh, trei persoane au fost rănite, fiind spitalizate cu răni ușoare.

O altă rachetă a lovit un șantier într-una dintre așezările din regiunea Zaporojie. Drept urmare, nimeni nu a fost rănit.

În o parte din regiunea Zaporojie, ocupată de trupele ruse, vineri a început așa-numitul „referendum” privind aderarea la Federația Rusă.

În același timp, Rusia controlează doar partea de sud a regiunii, iar capitala sa - orașul Zaporojie - rămâne sub controlul Ucrainei.


UPDATE 10:03. Pierderile ruse, anunțate de forțele ucrainene:

personal - au fost lichidate circa 56.060 (+550) persoane;

tancuri ‒ 2254 (+18);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4796 (+20);

sisteme de artilerie – 1355 (+14);

RSZV / MLRS – 326 (+8);

sisteme de război antiaeriene ‒ 170 (+1);

aeronave – 254 (+1);

elicoptere – 219 (+1);

Nivel operațional-tactic UAV – 950 (+9);

rachete de croazieră ‒ 240 (+0);

nave de război / bărci ‒ 15 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3.659 (+29);

echipament special ‒ 126 (+1).


UPDATE 10:00. În ultimele trei zile, forțele ucrainene au capturat capete de pod pe malul estic al râului Oskol din regiunea Harkiv, pe care trupele ruse au încercat să construiască o linie defensivă fortificată de la retragerea lor la începutul lunii septembrie, scrie Ministerul britanic al Apărării în ultimul său articol.

La sud, în regiunea Doneţk, luptele continuă, forţele ucrainene luând cu asalt oraşul Liman, pe care trupele ruse l-au capturat în mai, se arată în raport.

În general, conform informațiilor britanice, situația de pe câmpul de luptă rămâne dificilă, dar Ucraina pune acum presiune asupra teritoriului, control asupra căruia Rusia are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele militare.


UPDATE 09:34. Dis de dimineață, în regiunea Dnepropetrovsk, Nikopol și Marganeț au fost bombardate, potrivit șefului administrației militare regionale, Valentin Reznicenko.

„În Marganeț, două persoane au fost ucise - un bărbat și o femeie. Potrivit informațiilor preliminare, încă nouă au fost rănite. Trei dintre ei au fost salvați din dărâmături”, a scris el.

Potrivit lui Reznicenko, obuzele au distrus opt case. În plus, peste două mii de familii au rămas fără curent electric. În Nikopol, conform datelor preliminare, 10 case au fost avariate.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă aceste atacuri.

La rândul său, șeful Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus că la ora 07:00 s-a auzit o explozie puternică în orașul, situat în regiunea Zaporojie ocupată de trupele ruse.

„Oamenilor le este frică să plece din casă. Și această frică joacă în mâinile ocupanților - în prima zi a casei „votând” la pseudo-referendum, au nevoie ca toată lumea să stea liniștită acasă”, a spus el.

În partea ocupată a regiunilor Zaporojie și Herson, precum și în autoproclamatele DNR și LMR, așa-numitele „referendumuri” privind aderarea la Rusia sunt programate în perioada 23-27 septembrie. Ucraina, precum și țările occidentale, au declarat că acest „vot” nu va avea nicio consecință juridică legitimă.


UPDATE 09:00. Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, i-a îndemnat joi pe ruşi „să „protesteze” împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau „să se predea” forţelor Kievului.

„În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă” armatei ucrainene, a lansat Vladimir Zelenskiy în rusă în tradiţionalul său mesaj video.

„Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui”, a adăugat el.

„Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu”, a acuzat liderul de la Kiev.


UPDATE 08:21. Patru zone ale Ucrainei controlate de Rusia și forțele pro-Moscova se pregătesc să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia, condamnate la scară largă de Occident ca fiind nelegitime și un precursor al anexării ilegale, scrie REUTERS.

Liderii instalați de Rusia au anunțat marți planuri pentru buletinele de vot, o provocare pentru Occident care ar putea escalada brusc războiul. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie anticipată în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele.

Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marți.


UPDATE 07:38. Forțele de apărare aeriană din cartierele Nikolaev și Baștan din regiunea Nikolaev au doborât 5 drone kamikaze, pe care rușii le-au îndreptat către poziții ucrainene. Forțele aeriene au informat că cel puțin patru dintre ele erau drone Shahed-136 de fabricație iraniană.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au efectuat 13 lovituri asupra inamicului în timpul zilei, iar unitățile de rachete și artilerie au efectuat aproximativ 280 de misiuni de foc, în special, au lovit:

  • 2 puncte de control în Berîslav și Nova Kahovka în regiunea Herson,
  • 3 celule ale forțelor și echipamentelor inamice în districtele Herson și Kahovka,
  • depozit cu muniție în raionul Berîslav.

În timpul zilei, armata ucraineană din Sud a omorât 18 invadatori, a distrus 3 obuziere de calibru mare „Msta-B” și „Msta-S”, 2 tancuri și 2 unități de alte autovehicule și vehicule blindate.

În plus, Forțele Armate ale Ucrainei au oprit încercarea inamicului de a direcționa o coloană de echipament militar de-a lungul podului Kahovski după lăsarea întunericului.


UPDATE 07:15. Consilierul Oficiului Președintelui Alexei Arestovici, a declarat în cadrul unui interviu pentru avocatul rus Mark Feigin, că se îndoiește de succesul mobilizării parțiale în Rusia, deoarece potențialul militar al Federației Ruse este puțin probabil să facă față unui astfel de aflux de recruți, scrie UNIAN.

Potrivit lui Arestovici, primul val de mobilizați va fi trimis pentru a completa unitățile care au suferit pierderi de 40-60%.

„Ea (turma) va fi mai mult sau mai puțin capabilă acolo unde nucleul de personal a fost păstrat”, a explicat Arestovici.

În același timp, amenințarea unei a doua ofensive împotriva Kievului va rămâne dacă al doilea val de reaprovizionare a rezervelor va avea succes.

În același timp, Arestovici a remarcat că rușii nu au resursele necesare pentru a forma noi formații din cauza lipsei ofițerilor subalterni.

„Un contraatac în direcția Harkiv este posibil pentru a menține trupele noastre pe picioarele lor. Este posibil să întărim gruparea de pe Svatove pentru a ne arunca din nou peste Oskil”, a spus Arestovici.

El a fost de acord că mobilizarea lui Putin este acum mai mult o „demonstrație și o încercare de a exercita presiuni”.

„Aceasta este o prostie teribilă. Pentru că conducerea nu a reușit să facă față cu desfășurarea „operațiunii militare speciale” - resurse, administrative, hardware, personal. Când îți dai seama că nu poți face față cu ceva, îl reduc și îl condens, ei având o structură managerială mizerabilă, dimpotrivă, complică sarcinile aparatului lor, care sunt mai greu de rezolvat”, a conchis Arestovici.


UPDATE 07:00. Autoritățile Federației Ruse au efectuat, probabil, un schimb amplu de prizonieri cu Ucraina în ziua anunțării mobilizării pentru a minimiza semnificația acestui schimb, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Abordarea dură a Kremlinului față de mobilizare alimentează furia și neîncrederea publicului în întreaga Federație Rusă, punctează ISW.

„Kremlinul a încercat probabil să minimizeze schimbul de prizonieri cu Ucraina, care este extrem de nepopular în rândul naționaliștilor ruși și al milenialilor, făcând schimbul în aceeași zi în care Putin (n. red. președintele rus Vladimir Putin) a anunțat o mobilizare parțială”, au precizat analiștii americani.

ISW a remarcat că, în cursul unui schimb la scară largă de prizonieri, în special, apărătorii uzinei Mariupol „Azovstal” au fost readuși în Ucraina - liderii batalionului Azov, pe care propagandiștii i-au numit naziști în Rusia și au făcut publicitate masivă cu capturarea lor.

„Bloggerii ruși de extremă dreapta au criticat schimbul și au întrebat dacă Kremlinul a abandonat „denazificarea” Ucrainei, unul dintre obiectivele declarate ale invaziei ruse”, a remarcat ISW.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie și 22 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media