Fostul director al CFM Iurie Topală va fi extrădat de către autoritățile belgiene

19 octombrie 2022, 14:59 Justiție 107
Iurie Topală.  Sursa: IPN

Fostul director al Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Iurie Topală, va fi extrădat în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul General al Poliției.

Autoritățile belgiene au informat miercuri, 19 octombrie, organele de drept din Republica Moldova despre acceptarea extrădării lui Iurie Topală, anunțat în căutare internațională la data de 23 noiembrie 2021, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Centru și PCCOCS cu scop de arest și extrădare pe canalele OIPC Interpol.

Amintim că, Iurie Topală, fostul director general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, a fost reținut de INTERPOL în Belgia pe 13 ianuarie.

Potrivit informațiilor furnizate de PG, fiind în funcția de director al CFM, Topală a prejudiciat întreprinderea cu 250 de milioane de lei.

„Fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează a fi extradat în Republica Moldova. În privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind anunțat în căutare internațională.

Mandatul a fost emis în cadrul unui cauze penale pornite, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal), în legătură cu managementul defectuos la Calea Ferată din Moldova, produs în perioada anilor 2015 - 2019, în rezultatul căruia a fost prejudiciată întreprinderea cu 250 de milioane de lei”, a comunicat Cherpec.

Amintim că, pe 3 iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii asociate cu Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Toate acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate în cadrul investigării delapidării patrimoniului Căilor Ferate din Moldova (CFM) în proporții deosebit de mari.

Ex-deputatul Alexandr Slusari spunea atunci că în schema de delapidare a CFM au fost implicați fostul șef al întreprinderii, dar și o serie de companii de expediție.

„Au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirectorul CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum si la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pîrlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați in deturnarea circa 300 mln. lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei și circa 100 mii de euro - „Asta în situația când angajații CFM rămân aproape 6 luni fără salarii”, a spus Slusari.

Totodată, recent, actualul director general al CFM, Oleg Tofilat, a declarat că potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat ar putea depăși 1,2 miliarde lei.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media