Josep Borrell condamnă atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice din țara vecină: UE va continua să sprijine „neclintit” Ucraina și R. Moldova

23 noiembrie 2022, 22:45 Externe 189
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a condamnat bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei din 23 noiembrie. Diplomatul a declarat, în acest context, că UE va continua să sprijine neclintit Ucraina, dar și Republica Moldova, care a rămas în beznă din cauza atacurilor.

„Condamn cu fermitate atacurile criminale ale Rusiei asupra infrastructurii critice și civile ucrainene: deconectări masive de electricitate, inclusiv în Moldova.

Să lași milioane de oameni fără curent, apă și căldură pe timp de iarnă este crud și inuman. UE va continua să sprijine neclintit Ucraina și Moldova”, a transmis șeful diplomației UE pe contul său oficial de Twitter.


Amintim că astăzi forțele armate ale Rusiei au atacat din nou cu rachete orașele ucrainene, în special țintind obiectivele energetice ale țării vecine. În urma aatacurilor, în toată R. Moldova, inclusiv în Chișinău, s-a deconectat energia electrică, deja a doua oară. Potrivit ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, la ora 14:23 s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc.

În acest context, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgență a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate înclusiv în Republica Moldova.

O asemenea situație a avut loc la 15 noiembrie - urmare a bombardamentelor Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat - descărcarea automată a sarcinii după frecvență.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media