LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 273. Rusia a lansat astăzi 67 de rachete asupra Ucrainei. Zelenskiy: „Rezultatul este tragic - un număr mare de răniți, sunt morți”

23 noiembrie 2022, 08:57 Ucraina 487
Consecințele unei lovituri de rachetă - Vîșgorod, regiunea Kiev, 23 noiembrie 2022.  Sursa: Unian.ua

Ziua de miercuri, 23 noiembrie, a început în Ucraina cu un atac asupra unei meternități din Zaporojie, în urma căruia a fost ucis un nou-născut, a anunțat guvernatorul regiunii Oleksandr Staruh.

Autoritățile ucrainene au deschis „puncte de neînvins” în toată țara, care vor funcționa în cazul unei întreruperi prelungite de curent. La fel, Guvernul ucrainean a promis că va crea adăposturi pentru cetățeni, asigurate căldură și apă în condițiile în care se anunță o iarnă grea, iar loviturile neîncetate ale Rusiei au afectat grav sistemul energetic al țării.

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a anunțat un alt grant de 4,5 miliarde de dolari Ucrainei. Finanțarea va începe în săptămânile următoare.

UPDATE 22:45. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a condamnat bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei din 23 noiembrie.

Diplomatul a declarat, în acest context, că UE va continua să sprijine neclintit Ucraina, dar și Republica Moldova, care a rămas în beznă din cauza atacurilor.


UPDATE 22:00. Londra va furniza Ucrainei elicoptere Sea King, a anunțat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace - BBC.

Potrivit experților, aceste elicoptere pot fi folosite pentru a lupta cu submarinele rusești în Marea Neagră, iar piloții ucraineni sunt deja instruiți în utilizarea lor.

Din câte se știe, aceasta este și prima livrare a aeronavelor în stil occidental către Kiev - până acum se știa doar transferul unor elicoptere de fabricație sovietică.

Conform informațiilor disponibile, este vorba despre trei elicoptere Sea King în modificarea Westland WS-61. Unul dintre ele este probabil deja în Ucraina.

Sea King este un elicopter de transport dezvoltat în a doua jumătate a secolului XX pentru nevoile Marinei SUA. Acesta este un model vechi de elicopter care nu mai este în producție.


UPDATE 21:25. Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență, la cererea lui Vladimir Zelenskiy, care va susține un discurs prin videoconferință.

„Intervenţia lui Zelenski în cadrul Consiliului de Securitate ar urma să aibă loc miercuri în jurul orei 16.00 la New York (joi, 01:00 ora Chișinăului ), au declarat doi diplomaţi pentru AFP.


UPDATE 21:10. Prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat cu omologul său ucrainean Denis Șmigal despre restabilirea sistemelor energetice după atacurile cu rachete rusești de astăzi. Într-un mesaj pe pagina sa de Twitter, Șmigal a scris că inginerii ucraineni fac tot posibilul pentru a elimina consecințele bombardamentelor.UPDATE 20:55. Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență în noaptea de miercuri spre joi, la cererea președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, în urma noului atac masiv cu rachete asupra orașelor ucrainene.

Întâlnirea este programată pentru ora 4:00 pm ET (ora 01:00, ora Chișinăului), relatează CNN.

Vladimir Zelenskiy va lua cuvântul în cadrul întâlnirii, anunțată sub genericul „Menținerea păcii și a securității Ucrainei”, transmite AFP, citând surse diplomatice.


UPDATE 20:30. „Avem destule” arme, susţine fostul preşedinte rus Dmitri Medvede, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Acesta a negat miercuri că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze, aşa cum susține Kievul şi unele ţări occidentale, el susţinând că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.


UPDATE 20:15. Cele mai mari orașe din Europa vor dona Ucrainei generatoare de energie și transformatoare pentru a ajuta țara să supraviețuiască bombardamentelor devastatoare ale armatei ruse.

Inițiativa „Generators of Hope”, lansată de președinta Parlamentului European Roberta Metsola și primarul Florenței Dario Nardella, își propune să furnizeze energie electrică principalelor facilități ale țării, inclusiv spitale, școli, stații de apă, centre de îngrijire, adăposturi și linii telefonice.

„Parlamentul European și UE au arătat o solidaritate remarcabilă cu Ucraina pe fronturile umanitare, militare și financiare. Acum au nevoie de sprijin practic pentru a trece peste iarnă”, a declarat Metsola la o conferință de presă miercuri.

Președintele Parlamentului European a făcut apel la toate orașele, orașele și regiunile Europei să se alăture campaniei „Generatori de speranță”.


UPDATE 19:50. Zelenskiy: Ucraina convoacă o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU după bombardamentul rusesc de astăzi.

„L-am instruit pe ambasadorul Ucrainei la ONU să solicite convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile cu rachete rusești de astăzi. Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii critice este terorism, iar Ucraina va continua să ceară o reacție decisivă din partea lumiie la aceste crime”, a scris Zelenskiy pe Twitter.

Presa rusă, citând Misiunea Permanentă a Federației Ruse la ONU, relatează că ședința Consiliului de Securitate va începe la miezul nopții.


UPDATE 19:20. Bilanțul deceselor la Vîșgorod s-a ridicat la 5 - șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean, Kiril Timoșenko.


UPDATE 19:05. Noul bilanț al bombardamentelor de la Vîșgorod: patru morți și 27 de răniți. Printre răniți se numără 4 copii.

Pe canalele de Telegram circulă fotografii de la Vîșgorod, care arată clădiri rezidențiale deteriorate. Numărul victimelor este încă în curs de precizare.


UPDATE 18:35. Zelensky: Rusia a lansat astăzi 67 de rachete asupra Ucrainei.

„Astăzi, Parlamentul European a recunoscut Rusia ca stat terorist. În cele din urmă, mulțumiri tuturor parlamentarilor europeni. Rusia a dovedit că merită cu adevărat acest titlu aruncând 67 de rachete asupra infrastructurii noastră, asupra sistemului nostru energetic, asupra oamenilor. Rezultatul este tragic - un număr mare de răniți, sunt morți” – a spus președintele Ucrainei.

După bombardamente, Harkiv, Cernihiv și cea mai mare parte a regiunii Hmelnițk au fost complet deconectate. Toate centralele nucleare și majoritatea centralelor termice și hidrocentralelor din Ucraina sunt, de asemenea, deconectate parțial, potrivit Ministerului ucrainean al Energiei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat puțin mai devreme că 70 de rachete de croazieră de tip Kh-101, Kh-555 și Kalibr au fost lansate pe teritoriul Ucrainei, iar 51 dintre ele au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ucraineană.

„Au fost efectuate lansări de la 10 avioane cu rachete Tu-95ms din Volgodonsk, regiunea Rostov și Marea Caspică, precum și de la două bărci mici cu rachete din Marea Neagră”, se arată în raport.


UPDATE 18:10. Casa Albă promită că SUA vor oferi Ucrainei asistență militară suplimentară.

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 400 de milioane de dolari, a declarat miercuri secretarul de stat american Anthony Blinken. Această asistență include arme suplimentare, muniții și echipamente de apărare aeriană din stocurile Departamentului de Apărare al SUA.

Pachetul include muniție suplimentară pentru sistemele de rachete antiaeriene, 150 de mitraliere grele cu vizor de imagine termică pentru a contracara dronele, muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS, 200 de obuze de artilerie de înaltă precizie de 155 mm și multe altele.

De când administrația Biden a venit la putere, ajutorul militar total al SUA pentru Ucraina a fost de aproximativ 19,7 miliarde de dolari, a spus Blinken într-un comunicat.

„Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar, astfel încât să poată continua să se apere și să ia cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor când va veni momentul”, a spus Blinken.UPDATE 17:40. Site-ul Parlamentului European, supus „celui mai sofisticat atac al hackerilor”

Reprezentantul PE, Jaume Duch Guillot, a declarat că versiunea în limba engleză a site-ului web al organizației a fost supusă unui atac DDOS și a fost inaccesibilă utilizatorilor o perioadă.

Miercuri mai devreme, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care Rusia declară stat sponsor al terorismului, însă o sursă anonimă din parlament a evitat, în discuția cu Euronews, să lege direct acest lucru de atac.

„Am fost atacați din afară în ceea ce a fost cel mai sofisticat din istoria recentă”, a declarat pentru Euronews un membru al Parlamentului European, sub anonimat. Cu puțin timp în urmă problema a fost remediată.


UPDATE 17:15. Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri, a anunțat miercuri Ministerul Apărării al Federației Ruse și de șeful administrației prezidențiale a Ucrainei Andrii Ermak. El a precizat că partea ucraineană a întors Rusiei 35 de militari aflați în captivitate și a primit în schimb un civil și 35 de militari ucraineni.

În total, ucrainenii au reușit să elibereze 22 de gardieni naționali, opt grăniceri, patru militari ai Marinei și un soldat APU, a adăugat Ermak. Civilul eliberat avea un picior amputat.

„Printre cei eliberați s-au numărat băieții care au apărat orașul Mariupol la Azovstal, precum și gardienii naționali capturați la centrala nucleară de la Cernobîl în primele zile ale invaziei”, a mai spus Ermak.

El a subliniat că este posibil să se întoarcă acasă chiar și cei care au petrecut 8 luni de război în captivitate. „Îi vom întoarce pe toți”, a promis șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.UPDATE 16:49. Salvatorii lucrează la locul unei lovituri cu rachete rusești, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, la Kiev.

Fotografie: Valentin Ogirenko/Reuters


UPDATE 16:05. Vicepremierul Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că a cerut ca ambasadorul Rusiei să fie convocat după ce atacurile ruse asupra Ucrainei au lăsat țara sa „din nou în întuneric”.


UPDATE 15:50. Șeful Ministerului de Externe ucrainean a comentat un noul val de atacuri asupra infrastructurii, în urma căruia mai multe regiuni ale țării au fost complet dezenergizate.

„Rusia sărbătorește desemnarea sa ca stat terorist cu o nouă teroare împotriva capitalei Ucrainei și a altor orașe. Pentru cei care mai aveau îndoieli, ar trebui să fie clar: Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat terorist în întreaga lume, iar Ucraina trebuie să primească toate sistemele de apărare aeriană necesare cât mai curând posibil” - a scris ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba pe Twitter.


UPDATE 15:41. Cel puțin trei persoane au fost ucise și șase rănite în urma unui atac cu rachete rusești la Kiev, potrivit administrației orașului.

Alexei Kuleba, șeful administrației militare regionale, a declarat că întreaga regiune Kiev a rămas fără electricitate după ce atacurile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat și el pe Telegram că alimentarea cu apă a orașului a fost întreruptă.


UPDATE 15:03. Autoritățile de la Kiev au declarat că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma ultimului atac rusesc asupra capitalei ucrainene.

O altă persoană a fost rănită în urma atacului de rachetă, care a deteriorat o clădire cu două etaje, potrivit guvernului militar al orașului.


UPDATE 14:55. Raidul aerian continuă în toată Ucraina. La Kiev, după cum spun martorii oculari, a avut loc o explozie puternică.

„Am fost loviți într-una dintre facilitățile de infrastructură ale capitalei. Stați în adăposturi!", a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe canalul său de telegram.

Există, de asemenea, rapoarte despre întreruperi de curent în oraș.


UPDATE 14:37. O nouă pană masivă de curent în Republica Moldova, urmare a bombardării forțelor ruse asupra Ucrainei.

Ministrul Andrei Spînu: „Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”.


UPDATE 14:31. Explozie de proprție pe malul stâng al Kievului.

Potrivit primelor informații, în regiune a dispărut curentul electric și alimentarea cu apă.


UPDATE 13:46. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a salutat decizia Parlamentului European de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Rusia trebuie să fie „izolată la toate nivelurile”, astfel încât să „își pună capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina și pe tot globul”, a îndemnat liderul de la Kiev.


UPDATE 13:36. Parlamentul European a votat pentru desemnarea Rusiei drept „stat sponsor al terorismului”.

Într-un vot în mare măsură simbolic, deputații europeni au susținut că loviturile militare ale Rusiei asupra țintelor civile precum infrastructura energetică, spitalele, școlile și adăposturile încalcă dreptul internațional.UPDATE 13:20. Alertă aeriană a fost declarată în toate regiunile Ucrainei.


În regiunea Odesa, presa locală raportează explozii. Există un atac și în regiunea Dnipropetrovsk, relatează canalele locale.Totodată, șeful OVA din Kiev raportează amenințarea unui atac cu rachete asupra regiunii Kiev.


Șeful administrației militare regionale Nikolaie, Vitalii Kim raportează cinci lansări de rachete în regiune din partea rusă.UPDATE 12:58. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus că perchezițiile din Lavra Pecerska din Kiev nu are nicio justificare și a comparat „regimul de la Kiev” cu Bacchus, zeul roman al vinului al cărui nume este adesea asociat în rusă cu haosul imoral, haosul și desfătarea.

„Aceasta este doar un fel de bacanală totală fără Dumnezeu. Nu există nicio justificare sau explicație pentru acest lucru. Și nu poate exista”, a spus Zaharova la radioul Sputnik.

„Aceasta este o altă parte a acțiunilor absolut imorale și sălbatice ale regimului de la Kiev”. Biserica Ortodoxă a Rusiei a declarat marți că perchezițiile au fost un „act de intimidare”.


UPDATE 12:19. În timpul perchezițiilor în Lavra Pecerska din Kiev, oamenii legii au găsit literatură pro-rusă, oameni cu pașapoarte URSS și 100 de mii de dolari.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat finalizarea acțiunilor de investigație pe teritoriile Lavra Peșterilor din Kiev, cunoscută și sub denumirea de Lavra Pecerska, Mănăstirii Sfintei Treimi Koretsky și în sediul diecezei Sârnensko-Polesye a UOC din regiunea Rivne.

Potrivit departamentului, pe teritoriul templelor au fost găsite persoane fără acte, cetățeni ruși, precum și peste 2 milioane de grivne, peste 100 de mii de dolari SUA și câteva mii de ruble rusești.

În plus, în timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit literatură pro-rusă folosită în predarea în seminarii și școli parohiale, inclusiv pentru promovarea ideilor „lumii ruse”, a informat SBU.

Unele dintre persoanele găsite în mănăstiri prezentau pașapoarte și carduri militare ale URSS, sau nu aveau deloc documente originale, ci doar copiile acestora, sau aveau pașapoarte ale cetățenilor Ucrainei cu semne de fals sau deteriorare. Peste 50 de persoane au trecut un test poligraf.

Lavra Pecerska din Kiev se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, până de curând parte a Patriarhiei Moscovei). După începerea invaziei ruse, au existat informații că preoții UOC-MP au asistat trupele de ocupație ruse și au făcut propagandă a „lumii ruse”.

UOC declară o mișcare departe de Moscova, dar pentru bisericile ortodoxe locale din lume rămâne parte a Bisericii Ortodoxe Ruse.


UPDATE 11:57. Șeful organului de supraveghere nuclear al ONU s-a întâlnit miercuri cu o delegație rusă la Istanbul pentru a discuta despre siguranța la centrala nucleară Zaporojie, capturată de Rusia, din Ucraina, a anunțat organul de pază.

Centrala Zaporojie, pe care Rusia a capturat-o la scurt timp după invazia sa, a fost din nou zguduită de bombardamente în weekend, ceea ce a dus la apeluri reînnoite din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă de protecție în jurul ei pentru a preveni un dezastru nuclear, a raportat Reuters.

Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardarea centralei în ultimele luni, care a deteriorat clădiri și a întrerupt liniile electrice care furnizează centrala, care sunt esențiale pentru răcirea combustibilului celor șase reactoare și pentru evitarea unei topiri nucleare.

„Directorul general al AIEA Rafael Grossi sa întâlnit astăzi la Istanbul cu o delegație rusă condusă de DG Rosatom Alexey Likhachev, pentru consultări cu privire la aspectele operaționale legate de siguranță la Zaporojie NPP din Ucraina și pentru stabilirea urgentă a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”, a scris AIEA pe Twitter.

Grossi avertizează de luni de zile cu privire la riscul unui accident potențial catastrofal din cauza bombardamentelor.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.


UPDATE 11:25. Papa Francisc a spus miercuri că ucrainenii de astăzi suferă de „martiriul agresiunii” și a comparat războiul cu „genocidul teribil” din anii 1930, când liderul sovietic Iosif Stalin a provocat foamete oamenilor de acolo.

El a vorbit asta la sfârșitul audienței sale generale în fața a mii de oameni în Piața Sf. Petru.


UPDATE 10:45. Doi trecători au fost uciși în timpul bombardamentului rusesc al Kupiansk eliberat în regiunea Harkiv, a declarat șeful OVA din Harkiv, Oleg Sinegubov.

Potrivit acestuia, o clădire de locuințe și o clinică au căzut sub atacul cu rachete, acestea fiind avariate.


UPDATE 10:36. Ucraina furnizează propriile calcule aproximate despre pierderile armatei ruse din ziua invaziei și până în prezent:

personal - aproximativ 85.410 (+410) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2.897 (+2) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.832 (+5) unități,

sisteme de artilerie – 1.887 (+5) unități,

RSZV / MLRS – 395 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 209 (+0) unități,

aeronave – 278 (+0) unități,

elicoptere – 261 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.537 (+0),

rachete de croazieră ‒ 480 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități.

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.396 (+3) unități,

echipament special ‒ 161 (+0).


UPDATE 10:00. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat furnizarea mai multor elicoptere către Ucraina. Aceasta este prima livrare de aeronave cu pilot de la Londra la Kiev.

Este vorba despre transferul a trei elicoptere WS-61 Sea King, anterior în serviciul Royal Air Force, dintre care unul a fost deja livrat în Ucraina.

Acesta este un model vechi de elicoptere: nu mai sunt produse. Sea Kings au fost folosiți în timpul Războiului Falkland, Războiul Golfului, Balcani și Războiul din Irak. Ultimul astfel de elicopter a fost dezafectat în 2018.

Nu este încă clar cum va folosi Ucraina exact aceste mașini - de obicei sunt destinate operațiunilor de căutare și salvare și transport medical. După cum menționează ziarul Times, ele sunt potrivite și pentru informații.

În ultimele șase săptămâni, instructorii Marinei Regale au instruit echipajele militare ucrainene cu privire la modul de operare și întreținere a acestor vehicule.

Potrivit corespondentului BBC pentru apărare, Jonathan Beal, până acum puține țări occidentale au furnizat Ucrainei avioane cu pilot. Autoritățile ucrainene continuă să le ceară aliaților occidentali avioane de luptă sau elicoptere de atac, dar până acum aceste solicitări au rămas fără răspuns.

Ben Wallace a anunțat că, pe lângă elicoptere, Marea Britanie va oferi Ucrainei încă zece mii de obuze de artilerie. Potrivit ministrului, acestea vor ajuta Ucraina să protejeze teritoriile recent eliberate.

Marea Britanie este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA. Premierul a vizitat Kievul în weekend, unde a promis încă 50 de milioane de lire sterline pentru asistență militară pentru țară. Printre altele, va include furnizarea a 125 de instalații și echipamente antiaeriene pentru interceptarea dronelor iraniene.

La începutul acestei luni, Londra a anunțat și livrarea a încă 1.000 de rachete antiaeriene Ucrainei.


UPDATE 09:23. Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avut marți o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre consolidarea sprijinului acordat Ucrainei, întărirea posturii NATO de apărare și descurajare și sprijinirea procesului de aderare a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Discuția dintre Blinken și Stoltenberg a avut loc în pregătirea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din 29-30 noiembrie de la București, România, informează Departamentul de Stat într-un comunicat.

„Secretarul Blinken și secretarul general Stoltenberg au discutat despre prioritățile reuniunii, inclusiv despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei, consolidarea descurajării și apărării Alianței și sporirea rezilienței. De asemenea, aceștia și-au exprimat sprijinul continuu pentru procesul de aderare la NATO al Finlandei și Suediei”, se arată în comunicat.


UPDATE 08:55. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău Andrei Spînu dă asigurări că tot gazul livrat de Gazprom consumatorilor moldoveni prin Ucraina ajunge în R. Moldova.

Viceprim-ministrul a explicat că volumele de gaz la care face referință concernul rus că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din Ucraina.


UPDATE 08:40. Serviciul de Urgență al Ucrainei a publicat un video cu intervenția salvatorilor la spitalul din Zaporojie, distrus de un atac cu rachetă în această noapte, unde a murit un nou-născut.

În urma atacului a fost distrusă o clădire cu două etaje a maternității. În acel moment, în bloc era o femeie cu un nou-născut și un medic în secție.

Salvatorii au reușit să-i scoată în viață pe amândoi de sub dărâmături. Potrivit datelor preliminare, nu mai sunt victime.


UPDATE 08:15. ISW: Rusia ar putea pregăti un atac sub un steag fals în regiunea rusă Belgorod

Kremlinul ar putea crea un fundal pentru un atac sub steag fals în regiunea Belgorod, în încercarea de a recâștiga sprijinul public pentru războiul din Ucraina, susțin experții de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Propagandiștii de la Kremlin au început să disemineze ipoteza că armata ucraineană încearcă să invadeze regiunea Belgorod, iar alte surse ruse notează că forțele ruse trebuie să recâștige controlul asupra Kupyansk, regiunea Harkov, pentru a minimiza amenințarea unui atac de la Kiev.

Aceste declarații circulă de mult în comunitatea bloggerilor militari care critică comandamentul militar rus pentru abandonarea pozițiilor de pe front și fac apel la întoarcerea teritoriilor eliberate din regiunea Harkiv.

Declarațiile rusești despre un atac iminent al Ucrainei asupra regiunii Belgorod sunt absurde și au drept scop doar intimidarea publicului pentru a sprijini războiul, susțin experții ISW.

Ucraina nu are niciun interes strategic în invadarea Rusiei și nu este în măsură să facă acest lucru la o asemenea scară, concluzionează ei. În același timp, sprijinul pentru o invazie rusă fără sens este în scădere în rândul locuitorilor din regiunile de graniță și din restul țării după mobilizare și eșecuri militare.


UPDATE 07:50. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să accelereze lucrările la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete, scrie agenția de presă Ukrinform.


UPDATE 07:25. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Alexandr Staruh, a anunțat miercuri, la primele ore ale dimineții că un atac cu rachete rusești asupra unei maternități din orașul Vilniansk, din regiunea Zaporojie, a ucis un nou-născut.

„Durerea ne umple inimile. Un copil care tocmai s-a născut a fost ucis. Salvatorii lucrează la fața locului”, a scris el în Telegram, unde a publicat fotografii ale clădirii parțial distruse.

Spitalul este situat la aproximativ 30 km nord-est de centrul orașului Zaporojie.


UPDATE 07:00. Autoritățile ucrainene desfășoară „Puncte de neînvins” în toată țara, care vor funcționa în cazul unei întreruperi prelungite de curent ca urmare a atacurilor ruse, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy Potrivit acestuia, au fost deja pregătite peste 4.000 de puncte și sunt planificate chiar mai multe.

„Dacă gatacurile masive din Rusia se repetă și dacă există o înțelegere că alimentările cu energie electrică nu pot fi restabilite în câteva ore, atunci lucrările „punctelor de neînvins” vor fi activate - toate serviciile de bază sunt acolo. Acestea sunt electricitatea, comunicațiile mobile și internetul, căldura, apă, trusa de prim ajutor. Absolut gratuit și non-stop”, a spus Zelenskiy în adresarea sa de marți seara.

Site-ul nezlamnist.gov.ua conține o hartă a locațiilor din întreaga țară, care este actualizată în mod constant.

„Este important să vezi acum unde există astfel de puncte în orașul tău, în comunitatea ta și să urmărești actualizarea hărții în săptămânile următoare, în timp ce se adaugă puncte noi. Pe site și în toate „punctele de neînvins”, poți afla unde funcționează cele mai apropiate benzinării, sucursale bancare, farmacii și magazine”, a adăugat Zelenskiy.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie și 22 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media