Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

29 septembrie 2022, 14:06 UE 120
Steaguri Uniunea Europeană Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană atâta timp cât Belgradul refuză să se alăture sancțiunilor blocului împotriva Rusiei, transmite Euroactiv.

Raportul, făcut public inițial în iunie, subliniază necesitatea „de a acorda prioritate alinierii țărilor candidate la politica externă și de securitate comună a UE și de a continua negocierile de aderare cu Serbia numai dacă țara se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei”.

Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE a confirmat acest lucru, scriind în această săptămână pe Twitter că „Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă ea nu se aliniază cu sancţiunile contra Rusiei''.

„Iată ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privitor la extindere'', a adăugat grupul europarlamentar S&D.

Referitor la cea mai recentă dovadă a apropierii Serbiei de Rusia - semnarea săptămâna trecută la New York a unui acord privind coordonarea politicilor externe ale celor două ţări - raportorul PE privind extinderea, eurodeputatul social-democrat croat Tonino Picula, a spus că este „foarte dezamăgitor că acest lucru vine de la o ţară ce aspiră să se alăture Uniunii Europene”.

Serbia a început discuțiile de aderare în ianuarie 2014, dar a înregistrat progrese lente până acum. A deschis optsprezece din cele 35 de capitole de negociere și a închis provizoriu doar două.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media