„Ultimele evenimente din regiune prin care Federația Rusă î încălcat flagrant dreptul internațional, încălcând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt inacceptabile. Reitereze sprijinul necondiționat pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea țării vecine, Ucraina, în hotarele sale recunoscute internațional. Războiul pornit de Rusia în Ucraina a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa.. R. Moldova este afectată mai mult decât alte țări. Pentru a trece peste aceste probleme, R. Moldova are nevoie de sprijin. Suntem recunoscători UE pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 milioane de euro și pentru prima tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 50 de milioane de euro oferite în ultimele luni. R. Moldova este în continuare țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul european. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică pe care le-am pornit vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu.
Ne confruntăm cu o criză serioasă în sectorul energetic, și anume cu riscul întreruperilor furnizării gazelor și curentului electric. Prețurile la resursele energetice sunt în continuare foarte volatilă. Problema energetică este una existențială pentru țara noastră. (...) Vizita dvs. confirmă dialogul foarte bun pe care-l avem cu Comisia Europeană în calitate de stat candidat pentru aderare la UE. Obținerea statutului de țară candidată în luna iunie este probabil realizarea cea mai importantă din acest an. Acest statut ne dă speranță, el ne permite să ancorăm R. Moldova într-un spațiu economic, politic și valoric în care ne regăsim și să ne dezvoltăm într-o direcție clară care oferă oamenilor noștri perspectiva unui trai mai bun. (...) Am văzut că solidaritatea nu este doar o expresie, ci o valoare trăită pe viu ”, a declarat Maia Sandu.
„Cu adevărat, există o perspectivă clară, europeană pentru R. Moldova. Eu cunosc că există o determinare enormă și în cadrul Guvernul, și cel puțin, în marea majoritate a lumii, de a urma anume această cale de a combate corupția, de a obține independența în sistemul judiciar. Eu cred că R. Moldova se află pe calea corectă. Acest lucru a fost recunoscut de statele membre și de aceasta simțim cu adevărat obligație, această datorie de a vă ajuta, de a vă asista, în special în aceste momente dificile pe care le trăiește R. Moldova. Ne confruntăm acum cu toții cu consecințele războiului din Ucraina și recentele evoluții, ceea ce se întâmplă pe teritoriile ocupate de Rusia, este un lucru absolut inacceptabil, ceva ce trebuie să fie denunțat în continuare din motiv că unul dintre principiile de coexistență este respectarea integrității teritoriale a statelor. (...) Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a vă proteja. Vom continua să sporim acest sprijin. (:..)Vreau să reconfirm, acum în public, toate realizările dvs. în economie, eficiență energetică. Pot spune că și cetățenii dvs. și-au făcut bine partea lor de muncă. La sigur putem face față la aceste provocări împreună. Vreau să reconfirm cetățenilor că Europa nu este doar de partea voastră, noi chiar dorim să vă ajutăm în special ce țin de lanțurile logistice, în livrările de energie. Cred că vom găsit o soluție care va fi fezabilă pentru toți”, a declarat Johannes Hahn.
Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a venit joi, 29 septembrie, într-o vizită de lucru la Chișinău. Aceasta este cea de-a treia vizită a Comisarului Hahn la Chișinău.
