Fostul director al SIS, Alexandr Esaulenco, urmează a fi desemnat Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Azerbaidjan

14 septembrie 2022, 12:52 Politică 199
Alexandr Esaulenco.  Sursa: multimedia.parlament.md

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, urmează a fi desemnat Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, 14 septembrie, avizul consultativ pentru candidatura agreată.

Alexandr Esaulenco este licențiat în drept și a activat peste 23 de ani în Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova în calitate de ofițer de securitate, șef de direcție, director adjunct și director SIS.

În prezent este ambasador cu misiuni speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, propunerile referitoare la numirea în funcţia de ambasador sunt înaintate Guvernului de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Esaulenco și-a dat demisia din funcția de șef al SIS la 30 mai 2022, la aproape doi ani de când a fost numit în această funcție (25 iunie 2019).

La 16 martie 2020, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1511 i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii.

În perioada 1999 – 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începînd cu luna noiembrie 2018.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media