LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 206. UE se declară „profund şocată” și condamnă ferm atrocitățile de la Izium. Putin amenință cu noi atacuri asupra infrastructurii civile

17 septembrie 2022, 09:45 Ucraina 329
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 206. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) explică în analiza zilnică faptul că Vladimir Putin a părut să amenințe cu o intensificare a atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene dacă loviturile asupra pozițiilor militare ruse pe teritoriul Federației Ruse continuă. Putin a spus că Rusia a fost „destul de limitată în răspunsul său în fața actelor teroriste și încercărilor de a deteriora infrastructura noastră civilă”.

Liderul de la Kremlin nu s-a referit în mod explicit la atacurile ucrainene de la baza Diviziei a 3-a de arme motorizate ruse de lângă Valuyki, care au avut loc pe 16 septembrie, și nici nu a precizat la ce acțiuni rusești se referea. Dar forțele ruse au intensificat atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina în ultimele câteva săptămâni, deoarece personalitățile mass-media ruse au devenit mult mai vocale pe această temă.

UPDATE 17:57. Guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, a anunțat sâmbătă că o fetiță de 11 ani a fost ucisă în urma unui atac cu rachete rusești în orașul Ciuhuiiv, din regiunea Harkov din estul Ucrainei, informează The Guardian.

Sinegubov a adăugat că rachetele au provocat, de asemenea, daune „infrastructurii critice, sectorului privat, unei întreprinderi și unei benzinării”. “Un copil nevinovat a murit din cauza terorii rusești. Din nefericire, fetița de 11 ani, care a fost spitalizată la Ciuhuiiv, a murit din cauza rănilor suferite.

O altă femeie a fost rănită în urma atacurilor de la Ciuhuiiv, starea victimei este medie”, a scris guvernatorul regional, pe Telegram.


UPDATE 17:16. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat sâmbătă că Spania a trimis 5 avioane cargo cu muniție de artilerie în Ucraina, informează The Kyiv Independent În total, Spania a livrat Ucrainei 75 de paleți de muniție pentru sisteme de artilerie de calibru mare în „ultimele câteva zile”, potrivit Statului Major General al Ucrainei.

De asemenea, Madridul livrează în prezent echipament militar pentru vreme rece Ucrainei. „(Aceasta) este un exemplu al sprijinului decisiv și constant al Spaniei pentru poporul ucrainean”, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.


UPDATE 16:36. Ministerul ucrainean al Apărării a oferit sâmbătă cea mai recentă actualizare a pierderilor totale de luptă înregistrate de Rusia de la începutul războiului, în luna februarie a acestui an, scrie The Guardian.

Cifrele arată că forțele militare ale lui Vladimir Putin au pierdut 54.250 de soldați, 2.202 tancuri și 4.701 vehicule blindate de luptă. De asemenea, forțele ucrainene au doborât 251 de avioane militare, 216 elicoptere și 911 drone ale rușilor. Publicația britanică notează că cifrele oferite de Kiev nu au putut fi verificate în mod independent.


UPDATE 14:44. Eșecurile recente ale forțelor militare ruse și resursele Ucrainei arată că forțele Moscovei sunt incapabile să atingă obiectivele inițiale privind invazia, stabilite de președintele Vladimir Putin, spune generalul locotenent Scott Berrier, director al Agenției de Informații pentru Apărare, citat de Al Jazeera.

„Ajungem chiar acum la un punct în care cred că Putin va trebui să-și revizuiască obiectivele pentru această operațiune. Este destul de clar acum că el nu va putea face ceea ce a intenționat inițial să facă”, a declarat, vineri, oficialul de la Pentagon. Forțele ruse au fost nevoite să se retragă din zone întinse din nord-estul Ucrainei, după ce Kievul a lansat o contraofensivă în regiunea Harkov.


UPDATE 14:14. Vladimir Putin a promis că va continua atacul asupra Ucrainei, în ciuda ultimei contraofensive a Kievului, și a avertizat că Moscova și-ar putea intensifica loviturile asupra infrastructurii vitale a țării dacă forțele ucrainene vor viza instalații din Rusia.

Associated Press, citată de The Guardian, a relatat că președintele rus a declarat că „eliberarea” întregii regiuni Donbas din estul Ucrainei a rămas principalul obiectiv militar al Rusiei și că nu vede necesitatea de a-l revizui.

Vorbind cu reporterii vineri, după ce a participat la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai în Samarkand, Uzbekistan, Putin a declarat: „Nu ne grăbim”.

Liderul rus a adăugat că Moscova a desfășurat doar soldați voluntari pentru a lupta în Ucraina.


UPDATE 13:51. În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat patru lovituri cu rachete, 24 de lovituri aeriene și au bombardat Ucraina de 72 de ori, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, relatează The Kyiv Independent. 58 de așezări au fost atacate.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat pe 17 septembrie că doi civili au fost uciși în orașele Bahmut și Sviatohirsk în ultimele 24 de ore, în timp ce alți 11 au fost răniți.

Și guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a precizat că forțele ruse „au tras peste 90 de obuze în orașe și sate pașnice”, Nikopol, Marhanetska și Myrivska fiind atacate.


UPDATE 13:03. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a afirmat vineri că va susţine ideea reluării exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina numai dacă Moscova îi predă pe prizonierii de război, o idee respinsă rapidă de Kremlin, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, Zelenskiy a declarat că a propus o înţelegere la Naţiunile Unite privind reluarea transportului de amoniac rus prin Ucraina pentru a atenua lipsa globală de îngrăşământ. „Sunt împotriva furnizării de amoniac din Federaţia Rusă prin teritoriul nostru. Aş face-o doar în schimbul prizonierilor noştri. Aceasta este ceea ce am oferit ONU”, a spus el în interviul realizat de la biroul său prezidenţial.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ideea, a indicat agenţia de presă TASS. „Oamenii şi amoniacul sunt acelaşi lucru?”, a întrebat el, conform Agerpres.


UPDATE 12:53. Consilierul principal al președintelui Vladimir Zelenskiy, Mihailo Podoliak, a cerut țărilor occidentale să ofere Ucrainei sisteme de apărare antirachetă „moderne și eficiente” după ce Vladimir Putin a avertizat că Moscova și-ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurii vitale din Ucraina dacă forțele Kievului țintesc instalațiile din Rusia, relatează The Guardian.

„Țările occidentale au multe sisteme moderne și eficiente de apărare antirachetă/aeriană. Dar rachetele nu zboară peste Paris, Roma sau Berlin. Ei zboară deasupra orașelor. Poate că este timpul să protejăm civilii și infrastructura critică? Sau vom aștepta un dezastru pe scară largă provocat de om?”, a scris Podoliak pe Twitter.


UPDATE 11:46. Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, un plan de pace pentru Ucraina, criticând ONU pentru că este „inactivă” în fața conflictului, relatează AFP, citată de The Guardian.

Propunerea este ca Papa Francisc, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și premierul indian, Narendra Modi, să formeze un comitet de dialog și pace. ”Este o problemă de a căuta urgent un acord pentru a opri războiul din Ucraina. Misiunea de menținere a păcii ar trebui să urmărească imediat încetarea ostilităților în Ucraina și începerea discuțiilor directe cu președintele ucrainean Zelenskiy și președintele rus Putin”, a spus Lopez Obrador într-un discurs care a marcat Ziua Independenței țării sale.

Președintele mexican a precizat că ministrul său de externe, Marcelo Ebrard, va prezenta propunerea Adunării Generale a ONU de la New York.

Mexic este membru nepermanent al consiliului de securitate al ONU.


UPDATE 11:12. Elveţia a decis vineri să suspende acordul privind relaxarea regimului vizelor pentru ruşi. Berna se aliniază astfel deciziei luate de Bruxelles, scrie AFP.

Guvernul de la Berna „a decis să suspende integral acordul vizând facilitarea eliberării vizelor pe care Elveţia l-a încheiat cu Rusia” în 2009. Nu este vorba totuşi despre a le impune cetăţenilor ruşi o interdicţie generală de a obţine vize, ci de a le aplica din nou procedura obişnuită, respectiv regulile codului de vize.

Elveţia are tot interesul să participe la o politică a vizelor comună şi uniformă la scară europeană, fără de care ar risca să se confrunte cu o creştere a numărului de cereri de vize depuse la reprezentanţele sale din străinătate de către cetăţeni ruşi care încearcă să ocolească deciziile UE.


UPDATE 11:02. Ministrul ucrainean de externe a criticat din nou Germania pentru că nu a trimis tancuri pentru a ajuta la lupta împotriva forțelor rusești, afirmând că noile arme promise de Berlin nu sunt „ceea ce avem cel mai mult nevoie”, scrie The Guardian.

Berlinul a anunțat joi că va trimite Kievului mai multe lansatoare multiple de rachete și transportoare blindate de trupe „Dingo”, în timp ce trupele ucrainene desfășoară o contraofensivă împotriva forțelor Moscovei.

Dar Agenția France-Presse a relatat că ministrul de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că deciziile Germaniei sunt un „mister” și că se lovește de un „zid” când vine vorba de arme la Berlin, zid pe care cancelarul Olaf Scholz trebuie să-l dărâme.

Kuleba a declarat într-un interviu acordat ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, publicat online:

”Noi cerem tancuri Leopard și Marder [vehicule blindate], iar Germania furnizează vehicule blindate de tip Dingo. Suntem recunoscători pentru ele. Dar nu de asta avem cea mai mare nevoie în luptă … Care este problema? De ce nu putem obține ceea ce ne trebuie și ceea ce are Germania?

Germania a trimis o serie de diferite tipuri de armament Ucrainei de la invadarea Rusiei în februarie, dar până acum a refuzat să transfere Leopards și Marders, în ciuda cererilor repetate ale Kievului.


UPDATE 10:22. O bază militară rusă a ars în noaptea de vineri spre sâmbătă, 17 septembrie în regiunea ucraineană Zaporojie, anunță primarul din orașul Melitopol, citat de publicația Ukrainska Pravda.

„Astăzi (17 septembrie – n.r.) la ora 4.00 o bază militară inamică mai puțin în rezervația Radivonovsky de lângă estuarul Molochny. Ei fumează atât de puternic încât încă iese fum”, a spus primarul Ivan Fedorov.

Vineri, pe aerodromul din Melitopol ocupat de forțele ruse a avut loc o explozie puternică, adaugă sursa citată.UPDATE 09:43. Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1, informează The Kyiv Independent. Conform unui acord finalizat cu Germania, Grecia va primi același număr de vehicule blindate de luptă Marder din Germania în schimbul vehiculelor BMP-1 furnizate Ucrainei, a anunțat Ministerul grec al Apărării.

Germania și Grecia au avut nevoie de patru luni pentru a ajunge la un acord asupra acestui schimb.


UPDATE 09:20. Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri „în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă”, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea acestui oraş recucerit de ucraineni de la forţele ruse, potrivit Kievului.

„Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate”, a adăugat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media