LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 199. Forțele armate ucrainene au eliberat Kupiansk și au intrat în orașul strategic Izium din regiunea Harkiv

10 septembrie 2022, 10:09 Ucraina 308
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina a recuperat aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în contraofensiva din regiunea Harkiv, au anunțat vineri seara președintele ucrainean Zelenski și comandantul-șef ucrainean Valeri Zalujniy. În același timp, Rusia trimite mai multe trupe în această regiune din estul Ucrainei, în încercarea de a rezista contraofensivei ucrainene.

La fel, Moscova trimite 1.300 de soldaţi ceceni pentru a sprijini trupele ruse din părțile ocupate ale regiunii Herson, pe fondul contraofensivei în curs de desfășurare a Ucrainei în sud, raportează în raportul de sâmbătă dimineața Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit BBC, trupele ruse din orașul Izium riscă să fie încercuite, iar comandamentul militar rus încearcă să împiedice acest lucru și transferă în grabă rezervele pe direcția Harkiv-Izium. Situația pentru armata rusă în acest sector al frontului devine din ce în ce mai amenințătoare.

Banca Mondială, Comisia Europeană și guvernul ucrainean estimează împreună că reconstruirea țării după război va costa aproape 350 de miliarde de dolari, potrivit unei noi estimări comune.

UPDATE 17:55. Rusia confirmă retragerea din Izium.

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea forțelor ruse din Izium și Balakleia. Într-o declarație publicată de instituția de presă de stat RIA Novosti, ministerul a susținut că a fost luată o decizie de „regrupare a trupelor ruse staționate în regiunile Balakleia și Izium” și „intensificarea eforturilor în Donețk” pentru a „realiza obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale” și „eliberarea” Donbasului.

De asemenea, a susținut că au fost organizate o serie de „evenimente de distragere a atenției și demonstrații” pentru a ascunde „acțiunile reale ale trupelor” și a permite retragerea.


UPDATE 17:30. Militarii ucraineni l-au capturat pe locotenent-colonelul rus Artem Helemendik. Potrivit Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei, Un grup de recunoaștere al Brigăzii 25 Aeropurtate l-a capturat pe locotenent-colonelul Forțelor Armate Ruse Artem Helemendik de la Divizia 18 de puști motorizate.


UPDATE 16:50. Imagini filmate înaintea contraofensivei surpriză de la Hariov arată zeci de trupe cântând imnul național ucrainean:


UPDATE 16:10. Ministerul rus al apărării nu a spus niciun cuvânt despre colapsul frontului său din Harkiv, însă susține - în bilanțul operațional zilnic - că a distrus o stație radar a armatei ucrainene din regiunea Nikolaev și șase depozite de arme și rachete din estul și sud-estul Ucrainei.

Raportul Ministerului rus al Apărării, care a fost publicat în după-amiaza zilei de 10 septembrie, nu spune nimic despre ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei și despre faptul că trupele ruse părăsesc Izium, precum și despre faptul că unitățile ucrainene avansează pe Liman și a intrat în Kupiansk.

Potrivit reprezentantului Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, Forțele Aerospațiale Ruse au lovit sediul brigăzii 5 a Gărzii Naționale a Ucrainei, punctele de desfășurare temporară a unităților brigăzii 92 mecanizate și formația naționalistă „Kraken” din zonele Balakleia și Ciuguev din regiunea Harkiv, precum și punctul de control 54 1-a brigadă mecanizată din apropierea satului Rai-Aleksandrovka din regiunea Donețk „A distrus până la trei sute de militari ucraineni și până la 15 unități de echipament militar”, a spus el.

În timpul zilei, aviația operațional-tactică și armată, trupele de rachete și artileria au lovit șapte posturi de comandă ale Forțelor Armate ale Ucrainei în zonele așezărilor Rozovka, Ocheretino, Vodiane, Novomihailovka și Vugledar din regiunea Donețk, Snigirevka și Novonikolaevka în regiunea Nikolaev, precum și 48 de unități de artilerie, forță de muncă și echipamente militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei în 178 de districte, se mai spune în raport.

Sistemele de apărare aeriană au doborât 13 vehicule aeriene fără pilot în zonele așezărilor Cikalovo și Beliaevka din regiunea Herson, Krasnoe din regiunea Harkiv, Smeloe, Staromalinovka și Novoukrainsk din regiunea Zaporojie, precum și Novoandreevka, Valerianovka, Kirillomonovka și Pantelei în regiunea Doneţk. În zona Novaia Kahovka, regiunea Herson, cinci obuze ale sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS au fost distruse în aer, a mai declarat Konașenkov.


UPDATE 15:40. Au apărut și confirmări vizuale că trupele ucrainene au ajuns la Izium, un clip video arătându-le la intrarea în oraș:


UPDATE 15:10. De ce eliberarea orașului Kupansk este considerată o victorie semnificativă pentru Ucraina?

Orașul se află lângă ceea ce era anterior linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene din regiune.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) l-a descris drept „nodul logistic cheie” al Rusiei în regiune, adăugând că recucerirea sa ar „degrada grav” liniile de comunicație terestre rusești.

O hartă distribuită pe Twitter de Veli-Pekka Kivimäki, un analist al Serviciul finlandez de securitate și informații, arată că Kupiansk este punctul în care converg principalele linii feroviare din nord-estul Ucrainei, ceea ce înseamnă că pierderea orașului ar putea împiedica în mod semnificativ liniile de aprovizionare rusești.


UPDATE 14:55. Trupele ruse au părăsit orașul Izium, scrie RBC, cu referire la un ofițer pro-rus de securitate din Donețk.

„Da, au părăsit Izium, precum și alte așezări din Harkiv”, a spus el. Plecarea rușilor din Izium a fost confirmată și de corespondenții de război Alexander Kots și Eevgeni Poddubny. „Retragerea trupelor ruse este o măsură necesară pentru a evita încercuirea grupului”, spune Poddubny.


UPDATE 14:40. Informația privind eliberarea orașului Kupiansk a fost confirmată și de Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a publicat două fotografii cu militari ucraineni, despre care spune că s-ar afla în Kupiansk.

„Ofițeri speciali ai Serviciului Central de Securitate „A” al SBU din Kupiansk, care a fost și va fi mereu ucrainean! Ne vom elibera pământul până la ultimul centimetru! Să mergem mai departe! Glorie Ucrainei!”, a transmis SBU pe Telegram.


UPDATE 14:30. Gonciarenko susține că profesorii care au venit din Rusia pentru a preda copiiilor ucraineni au fost reținuți la Kupiansk.


UPDATE 14:10. Un parlamentar ucrainean susține că trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium din regiunea Harkiv.

Informația nu este confirmată la acest moment, dar pe unele canale de Telegram ucrainene și rusești se afirmă că trupele de ocupație s-au retras din Izium spre est, dincolo de râul Oskol.

„Este incredibil, în primăvară rușilor le-a trebuit o lună să-l cucerească. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera”, a spus Oleksii Gonciarenko pe Twitter.


UPDATE 13:55. Forțele armate ucrainene au eliberat orașul Kupiansk, trupele ruse părăsesc Izium, relatează canalele de Telegram pro-ruse, citându surse de la fața locului. Unele canale scriu că orașul a fost predat.

Potrivit informațiilor, forțele armate ucrainene intră în oraș. Unii spun că trupele ucrainene sunt deja în centrul Iziumului. Anterior, au existat informații că trupele ucrainene au intrat în orașul Kupiansk, al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkiv.

Informațiile de la canalele pro-ruse din oraș sunt contradictorii, unii spun că ucrainenii controlează deja jumătate din Kupiansk, alții, printre care bloggerul Igor Girkin, care folosește pseudonimul Strelkov, spun că cea mai mare parte a orașului este sub controlul forțelor armate ale Ucrainei.

„Abandonarea părții de vest (aproximativ 2/3 din oraș) Kupiansk a fost confirmată de trupele noastre”, a scris el pe canalul său.

Surse ucrainene spun că orașul Kupiansk a fost complet eliberat.

Kupiansk este un punct cheie în aprovizionarea grupării forțelor ruse din regiunea Izium. Pierderea acestui oraș, așa cum au subliniat mulți, va complica aprovizionarea acestor forțe, care de fapt se vor afla într-o semiîncercuire.

Comentând retragerea din Izium, bloggerii ruși scriu că, odată cu pierderea lui Kupiansk și liniile de aprovizionare tăiate, a devenit imposibilă apărarea acestui oraș.


UPDATE 13:00. ONU afirmă că a documentat „torturi și relele tratamente" aplicate prizonierilor de război deținuți de forțele ruse în Ucraina, scrie The Guardian.

De asemenea, Organizația spune că a coroborat cel puțin 5.767 de morți și 8.292 de răniți în rândul civililor, adăugând că cifrele reale sunt "probabil considerabil mai mari".

Constatările au fost prezentate vineri, în cadrul unei ședințe de informare de la Odesa, de către Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.


UPDATE 12:40. În Balakleia a fost ridicat oficial drapelul de stat al Ucrainei, a anunțat guvernatorul regiunii Harkiv, Oleg Sinegubov,, pe canalul său de Telegram.

„Balakleia este Ucraina!... Băieți și fete din Forțele Armate, astăzi creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri”, a scris guvernatorul.

El a menționat că împreună cu militarii, conduși de comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, au ridicat steagul ucrainean la Balakleia.UPDATE 12:10. Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock se află într-o vizită în Ucraina, transmite un comunicat am ministerului german.

„De mai bine de șase luni, ucrainenii luptă pentru tot: luptă pentru viața lor, pentru viața familiilor lor, a prietenilor lor; ei luptă împotriva agresiunii ruse, nu numai pentru dreptul lor uman la pace și libertate, ci și pentru dreptul nostru european de a apăra o ordine pașnică”, a spus Baerbock. Potrivit ei, în aceste luni teribile între speranță și frică, oamenii din Ucraina au avut încredere și în ajutorul Germaniei.

„Astăzi am venit la Kiev pentru a arăta că ucrainenii pot conta în continuare pe noi. Că vom sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie - aprovizionarea cu arme, sprijin umanitar și financiar”, a asigurat ministra.


UPDATE 11:45. O angajată de la o întreprindere din industria rachetelor și spațiale, care era agent al serviciului federal de securitate rus, a fost demascată de oamenii legii din Ucraina, anunță Procuratura Generală de la Kiev.

Femeia este bănuită înaltă trădare comisă în temeiul legii marțiale. Potrivit anchetei, în iunie 2022, aceasta ar fi fost de acord să coopereze cu un ofițer operațional al FSB al Federației Ruse și a primit sarcina de a colecta informații pe care le expedia pe Telegram.

Femeia a avut acces la informații despre ordinele de apărare la întreprindere și le-a raportat inamicului. Folosind aplicația Google Maps, femeia a transmis informații despre locațiile marilor întreprinderi industriale, unități ale Gărzii Naționale a Ucrainei, unități militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei din oraș. În plus, în îndeplinirea sarcinilor de la reprezentantul FSB, ea a raportat și consecințele loviturilor cu rachete asupra orașului Nipro.

În cadrul unei percheziții autorizate la locul de reședință al suspectei, au fost ridicate terminale mobile și suporturi informatice de date care conțin dovezi de activitate ilegală.


UPDATE 11:20. Avansul ofensivei ucrainene din Harkiv, arătat de două hărți, una cu situația de luni, cealaltă cu situația de vineri:


UPDATE 11:05. Potrivit armatei ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 350 de soldați, 14 tancuri, 9 transportoare blindate, 22 de piese de artilerie, 5 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 elicopter, 10 drone și 27 de vehicule și autocisterne, iar 1 rachetă de croazieră a fost doborâtă înainte să-și atingă ținta.


UPDATE 10:35. Forțele armate ale Ucrainei taie unitățile ruse din apropiere de Izium de liniile de aprovizionare și se pregătesc să taie Donbasul de liniile de aprovizionare din Rusia, se arată în ultimul raport al ministerului britanic al Apărării privind situația de pe fronturile din Ucraina, pe care l-a dedicat succesului operațiunii ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în sudul țării.

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în sudul regiunii Harkiv pe 6 septembrie 2022. Unitățile avansate au avansat la 50 de kilometri în adâncul teritoriilor deținute anterior de forțele ruse pe un sector îngust al frontului.

Aparent, armata rusă a fost luată prin surprindere. Sectorul era slab controlat și unitățile ucrainene au preluat controlul sau au înconjurat mai multe orașe.

Aparent, Forțele Armate ale Ucrainei rețin din ce în ce mai mult forțele ruse din jurul orașului Izium. Unitățile ucrainene amenință acum că vor lua orașul Kupiansk; aceasta va fi o lovitură serioasă pentru Rusia, pentru că prin ea se trec liniile de aprovizionare a liniei frontului în Donbass.

Cu operațiunile ofensive ucrainene în curs de desfășurare la Herson, frontul defensiv rus este sub presiune atât pe flancurile nordice, cât și pe cele sudice.


UPDATE 10:10. ONU: peste 14.000 de civili au devenit victime ale războiului din Ucraina, a declarat șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner.

„Până astăzi, am verificat și confirmat 14.059 de victime civile. În rezultatul luptelor, 5.767 de civili au fost uciși și 8.292 au fost răniți. Am observat în mod repetat că cifrele reale vor fi probabil mult mai mari”, a spus Bogner.

„La 24 februarie, misiunea noastră a confirmat că cel puțin 416 persoane au fost victime ale detenției arbitrare și ale disparițiilor forțate în teritoriile ocupate de Federația Rusă sau în teritoriile controlate de Forțele Armate Ruse și grupurile armate asociate la acea vreme. Dintre acestea, 16 au fost găsite moarte, 166 au fost eliberate”, a subliniat ea.


UPDATE 09:55. Comisia Europeană a emis recomandări pentru eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși. Din 12 septembrie, cererile de viză în țările UE vor fi luate în considerare mai scrupulos și într-un timp mai lung, iar vizele turistice vor fi examinate în ultimul rând.


UPDATE 09:30. Rusia a anunțat vineri că trimite mai multe trupe în regiunea Harkov din estul Ucrainei, unde forțele de la Kiev au anunțat victorii importante și eliberarea unor teritorii, ca parte a unei contraofensive mai ample, scrie The Guardian.

Mass-media de stat a difuzat imagini cu coloane de tancuri rusești, vehicule blindate și artilerie care defilează pe drum, cu litera „Z” vopsită pe ele, simbolul invaziei Moscovei.

Un oficial instalat de Moscova în regiune, Vitali Ganchev, a declarat că au avut loc „lupte serioase” lângă Balakleia, un oraș din regiunea Harkiv pe care Ucraina a a anunțat că l-a recucerit joi.

„Nu controlăm Balaklia. Se încearcă dislocarea forțelor ucrainene, dar există lupte aprige și trupele noastre sunt reținute în apropiere”, a spus Ganchev.

Declarațiile oficialului rus vin după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a distribuit joi seara imagini în care soldații ucraineni, îmbrăcați în camuflaj, țin în mână steagul ucrainean în Balakleia.

Orașul, care se afla sub control rusesc de aproximativ șase luni și avea o populație înainte de război de aproximativ 30.000 de oameni, a căzut ușor și destul de devreme în mâinile forțelor ruse care au invadat țara în februarie. Acum, oficialii ruși din regiunea Harkiv spun că evacuează civili către Rusia „până când situația se stabilizează”.


UPDATE 09:05. Ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkiv - armata ucraineană a tăiat drumul spre Izium, trupele ruse sunt amenințate cu încercuirea.

Comandamentul rus încearcă să împiedice încercuirea grupului de militari aflați în Izium. Rezervele sunt transferate în grabă pe direcția Harkiv-Izium, unde trupele ucrainene au spart apărarea rusă în multe locuri. Situația pentru ruși în acest sector al frontului devine din ce în ce mai amenințătoare.


UPDATE 08:45. Forțele Armate ale Ucrainei își continuă ofensiva în mai multe direcții și au preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkiv, a anunțat sâmbătă seara președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat într-un mesaj video.

„În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat și au preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkiv. În unele sate din regiune se iau măsuri de verificare și securizare a teritoriului, luăm treptat controlul asupra noilor așezări - peste tot returnăm steagul ucrainean și protecție pentru tot poporul nostru”, a spus Zelenskiy.

„Nu uităm de alte zone. Luptele grele continuă atât în ​​Donbass, cât și în sudul țării noastre. Îi rog pe ucrainenii din teritoriul eliberat: vă rugăm să comunicați reprezentanților forțelor noastre orice informații pe care le cunoașteți despre crimele comise de ocupanți pe pământ ucrainean”, a spus președintele Ucrainei.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie și 9 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media