Astăzi Curtea Supremă de Justiție a finalizat ședința preliminară în cauza penală a lui Igor Dodon. Următoarea ședință a fost stabilită pentru data de 11 noiembrie 2022, ora 14:00.
În cadrul ședințelor preliminare care au avut loc la 17, 24, și 31 octombrie 2022, au fost examinate cereri și demersuri din partea acuzării și apărării. Din partea acuzării au fost înaintate demersuri cu privire la prelungirea măsurii preventive arestul la domiciliu, precum și lista probelor, care urmează a fi cercetate în ședință de judecată.
Partea apărării a înaintat cereri, inclusiv patru cereri de recuzare, două cereri privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și suspendarea procesului de judecare a cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale, și o cerere de strămutare a cauzei și suspendare a procesului de judecare a cauzei.
Potrivit procurorului de caz, Petru Iarmaliuc, instanța a respins ca neîntemeiate cererile apărării de strămutare a cauzei penale și de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate a unor prevederi în codul de procedură penală și și suspendarea procesului de judecată.
Totodată, instanța a respins cererea apărării prin care s-a solicitat recuzarea completului de judecată în componența Nadejda Toma, Liliana Catan și Ion Guzun, la fel ca fiind neîntemeiată.
Instanța a respins și celelalte cereri și a fixat ședința de examinare în fond pentru data de 11 noiembrie, când va începe cercetarea judecătorească, a precizat Iarmaliuc pentru Replica Media.
Este vorba despre dosarul pornit în baza imaginilor video apărute în spațiul public la întâlnirea din iunie 2019 dintre fostul șef de stat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, omul de încredere al fostului lider al Partidului Democrat (PDM), unde Igor Dodon a primit o pungă neagră în care se presupune că erau bani.
Ședința a început la ora 09:30.
Procuratura Anticorupție a anunțat la 6 octombrie 2022 despre trimiterea în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.
Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond.
Potrivit procurorilor, lui Igor Dodon i se incriminează că a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA „urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă”.
În reacție, Igor Dodon s-a declarat „total nevinovat” și a declarat că va demonstra în instanță acest lucru.
De menționat că, președintele de onoare al PSRM - Igor Dodon, în prezent este vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”, iar la începutul lunii august dosarul a fost trimis în judecată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.
Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai curent, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
