LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 249. Uniunea Europeană cere Rusiei să revoce suspendarea acordului privind exporturile de cereale din Ucraina

30 octombrie 2022, 11:30 Ucraina 253
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 249. Rusia și-a suspendat participarea la un acord mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, după atacurile asupra navelor din Crimeea. Drept reacție, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că decizia Rusiei necesită un răspuns internaţional puternic din partea ONU şi a Grupului celor 20 de economii majore. Între timp, Marea Neagră se transformă în câmp de bătălie.

Mai multe drone ucrainene au atacat flota rusă din Crimea. O victorie mică într-o mare de întuneric pentru ucraineni: peste 10% din populaţia ţării a rămas fără curent, iar pe front armata se confruntă cu înfrângeri în lanţ.

UPDATE 17:26. Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, i-a trimis o adresă procurorului general al Rusiei, în care îi cere să verifice activitatea platformei video YouTube, scrie agenția TSS, citând serviciul de presă al lui Prigojin.

„În timpul operațiunii militare speciale a început un război informațional pe platformă, cu scopul de a denigra imaginea Rusiei în ochii utilizatorilor. Pe YouTube se răspândesc fake news-uri, este publicat conținut rusofob, se fac apeluri la răsturnarea puterii în Federația Rusă, se publică materiale distructive”, se arată într-un comunicat al companiei Concord, care funcționează ca birou de presă al lui Prigojin.

De asemenea, „Bucătarul lui Putin” mai propune ca gigantul american Google să fie desemnat drept companie „indezirabilă” pe teritoriul Rusiei, pentru că răspândește informații care constituie amenințare pentru securitatea și apărarea țării.


UPDATE 16:25. Ministerul rus al Apărării susține că a recuperat și analizat dronele folosite sâmbătă în atacul din Crimeea, relatează Sky News.

Acesta susține că atacul a provocat avarii minore uneia dintre navele Flotei sale din Marea Neagră.

Analizele au arătat că dronele erau echipate cu module de navigație de „fabricație canadiană”, a precizat ministerul.

De asemenea, acesta a susținut ieri că atacul a fost efectuat de Ucraina sub conducerea Marii Britanii.

Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că va apăra ce teritoriu rusesc prin orice mijloace necesare.

Crimeea, care se află în sudul Ucrainei, a fost anexată de Moscova în 2014


UPDATE 15:32. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul este pregătit să negocieze dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei, informează Sky News.

El a declarat că liderii occidentali vor trebui, de asemenea, să ofere „unele abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentarii similare astăzi, afirmând că Vladimir Putin și Joe Biden ar putea „discuta despre garanțiile de securitate ale Rusiei”, dar că astfel de discuții ar necesita disponibilitatea SUA de a reveni la „starea din decembrie-ianuarie”.


UPDATE 14:45. Armata rusă a respins atacurile forțelor ucrainene în regiunile Harkov, Herson și Luhansk, au anunțat duminică agențiile de presă rusești, care au citat Ministerul Apărării, potrivit The Guardian, care preia Reuters.

Ministerul a precizat că artileria ucraineană a tras focuri de armă în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, dar că situația radiațiilor a rămas normală, potrivit TASS. Informaţiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate de Reuters.


UPDATE 14:10. „Ar fi greşit din partea Germaniei să primească dezertori ruşi”, a spus noul ambasador ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, pentru săptămânalul Bild am Sonntag, descriindu-i pe aceştia drept un „risc de securitate”, informează Agerpres.

Ruşii care au fugit din ţară după ce Kremlinul a anunţat o mobilizare parţială sunt „bărbaţi tineri care nu au regrete, dar vor să evite serviciul militar”, a afirmat ambasadorul ucrainean. Makeiev a spus că, în calitate de ambasador, vrea să asigure că solidaritatea germană cu Ucraina va continua, dar că este nevoie de „mai multă viteză”.

„Când mă uit la acţiunile Germaniei în acest război, mă gândesc câteodată: o maşină sport germană care rulează pe autostradă cu 30 km/h”, a comentat el.


UPDATE 13:45. Negocieri între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden ar putea avea loc dacă Statele Unite ar fi dispuse să asculte îngrijorările Rusiei și să revină la discuțiile despre garanțiile de securitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la postul tv Rusia 1, potrivit TASS.

Dmitri Peskov a fost întrebat ce ar putea constitui o platformă pentru astfel de negocieri. „Dorința Statelor Unite de a asculta îngrijorările noastre”, a răspuns el. „Aceasta este, de fapt, dorința ca Statele Unite să se întoarcă la situația din decembrie-ianuarie și să se întrebe: oferta Rusiei nu ni ne potrivește, dar poate ar merita să ne așezăm la masa negocierilor?”, a mai spus Dmitri Peskov.

Mai devreme în cursul lunii octombrie, Vladimir Putin declarase că nu vede o necesitate în a negocia cu Joe Biden, spunând că „deocamdată nu există o platformă pentru niciun fel de negocieri”. În decembrie anul trecut, Ministrul rus de Externe a publicat un draft de acord privind garanțiile de securitate pe care Moscova le așteaptă de la Statele Unite și NATO.

Printre altele, proiectul prevedea că alianța nord-atlantică nu se va mai extinde spre est și că va refuza aderarea Ucrainei; de asemenea, erau introduse restricții privind desfășurarea de arme ofensive, în special arme nucleare.


UPDATE 12:22. Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să anuleze decizia de a se retrage din acordul intermediat de ONU care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, pe fondul unei crize alimentare globale.

„Decizia Rusiei pune în pericol principala rută de export de cereale și îngrășăminte atât de necesare pentru a aborda criza alimentară globală cauzată de războiul său împotriva Ucrainei. UE îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei", a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, pe Twitter.


UPDATE 11:27. Generalul-colonel Aleksandr Lapin a fost demis din funcția de comandant al armatei ruse din centrul Ucrainei, informează compania de stat cecenă de radiodifuziune Grozny şi surse ale Moscow Times, notează Meduza.io. Îndepărtarea generalului vine la scurt timp după ce liderul cecen Kadîrov l-a făcut vinovat de succesul contraofensivei ucrainene.

Informaţia privind demiterea generalului Aleksandr Lapin a fost dată pe surse de grupul media rus RBK, Moscow Times, compania de stat cecenă de radiodifuziune Groznycât, cât şi de canalul Telegram „Grey Zone”, însă nu a existat nicio confirmare oficială, scrie sursa citată. Aleksandr Lapin a devenit comandant al Districtului Militar Central al Rusiei în 2017, iar în Ucraina a condus trupele ruse care au capturat regiunea Luhansk.


UPDATE 10:30. Grupul Wagner - numit de unii ca fiind armata privată a lui Vladimir Putin - se pare că își scade standardele și recrutează, pentru războiul din Ucraina, condamnați ruși care suferă de boli grave, inclusiv HIV și hepatită C, potrivit unei informări a ministerului britanic al Apărării, care îl citează pe șeful organizației, Evgheni Prigojin. În conflictele anterioare, Grupul Wagner a menținut "standarde de recrutare relativ ridicate", mulți dintre operatorii săi servind a soldați profesioniști, se mai arată în anunțul făcut de minister pe Twitter, potrivit Sky News.


UPDATE 09:55. Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP, potrivit Agerpres. 'Nu a fost găsit un acord comun la JCC cu privire la mişcările de ieşire şi de intrare a cargourilor pe 30 octombrie', afirmă Centrul într-un comunicat emis în cursul nopţii, după ce Rusia, invocând un atac cu drone împotriva navelor sale, şi-a suspendat participarea la acordul semnat la 22 iulie la Istanbul. JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU la Istanbul, precizează că a fost informat de Rusia despre 'preocupările' acesteia privind 'securitatea cargourilor', pe care le-a transmis delegaţiilor turcă şi ucraineană.

'Coordonatorul ONU pentru Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, Amir Abdullah, a fost notificat astăzi (29 octombrie) de către delegaţia rusă pe lângă JCC despre preocupările acesteia cu privire la securitatea mişcărilor navelor comerciale', a scris JCC. 'Dl. Abdullah a adus (aceste preocupări) în atenţia delegaţiilor turcă şi ucraineană', adaugă comunicatul.

Ankara nu a reacţionat oficial după acest anunţ. Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP. 'JCC examinează recentele evoluţii, evaluându-le impactul asupra operaţiunilor şi discută despre viitoare etape', a indicat sursa.


UPDATE 09Ș20. Vladimir Zelenskiy a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie și 28 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media