ULTIMA ORĂ! După doi ani, R. Moldova iese din stare de urgență în sănătate în publică și ridică toate restricțiile

15 aprilie 2022, 12:28 Sănătate 8116
Oameni pe stradă.  Sursa: Replica Media

După doi ani, starea de urgență în sănătate în publică este anulată. Astfel, toate restricțiile urmează să fie ridicate începând de mâine 16 aprilie. Astăzi a avut loc ultima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP).

Decizia a fost luată în contextul în care în ultimele două luni se atestă o scădere a incidenței cazurilor noi de COVID-19, de la 754 la 34 de cazuri la 100 mii populație. De asemenea, în majoritatea localităților din țară se atestă cod verde.

Cu toate acestea CNESP recomandă mai multe măsuri pentru a menține controlul transmiterii virusului COVID-19.

Printre ele se numără purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare, spațiile publice închise, transportul public, dar și în zonele cu potențial de aglomerare.

Totodată de recomandă respectarea regulilor de igienă a mâinilor, regulile de igienă respiratorie, dar și conduita socială responsabilă în cazul apariției simptomelor de infecție cu COVID-19.

„Astăzi, a avut loc ultima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) în care s-a decis anularea stării de urgență în sănătate publică care a fost cea mai lungă în istoria țării noastre - circa 2 ani.

Au fost 2 ani grei, cu mult efort, muncă a multor oameni, emoții, lacrimi, restricții, lockdown-ri, dor, stres, durere și pierderi. 11470 de pierderi de vieți omenești a fost prețul. Au decedat la datorie colegii noștri. Fiecare familie a pierdut pe cineva drag, fie rude sau prieteni. Fiecare familie s-a confruntat cu această boală de nesuferit.

Vreau să mulțumesc echipei Ministerului Sănătății care doi ani a lucrat într-un ritm extraordinar de intens și stresant, prin contribuția lor aducând mai aproape ziua de astăzi. Și vreau să mă închin în fața colegilor mei medici, asistenți, felceri de pe ambulanțe, infirmiere care zi de zi își făceau datoria și luptau pentru a salva cât mai multe vieți, cu riscul de a o pierde pe propria. Lumină multă acolo sus colegilor care au plecat dintre noi....

Vă doresc tuturora sănătate căci într-adevăr „e cea mai scumpă dintre toate”. Și sper că am ieșit din această perioadă grea cu lecția învățată - să avem grijă de sănătatea noastră și celor dragi, să prevenim decât să ajungem să tratăm, să ne pese. Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate, în orice magazin - mare sau mic, în transportul public, astfel ca niciodată să nu mai trecem prin ce am trecut și cine încă nu s- vaccinat, să o facă fără întârziere. Fiți sănătoși”, a scris pe Facebook ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 516 164. În total, 502 950 de persoane au fost tratate, iar 11 480 au decedat din cauza COVID-19.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media