Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii: A câștigat votul de încredere al partidului său, dar suferă o mare rebeliune conservatoare

7 iunie 2022, 07:32 Externe 250
Boris Johnson.  Sursa: BBC

Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii. El a câștigat sprijinul majorității deputaților conservatori într-un vot de încredere, în ciuda unei revolte semnificative împotriva conducerii sale. În total, 211 deputați conservatori au votat că au încredere în conducerea premierului, în timp ce 148 au votat împotriva lui, conform BBC.

Premierul a câștigat 59% din voturi, ceea ce înseamnă că este acum imun la o provocare la conducerea conservatoare timp de un an.

Johnson și-a descris câștigul votului de încredere drept „decisiv”. Dând un ton optimist, el a spus că a fost un rezultat „foarte bun”, „convingător” și „o oportunitate de a lăsa în urmă toate lucrurile despre care se vorbește mass-media”.

Rezultatul prevede ca premierul să rămână în funcție, dar criticii au spus că amploarea rebeliunii împotriva lui a arătat că autoritatea lui a fost slăbită, unii cerându-i să demisioneze.

Cota de vot în sprijinul lui Johnson a fost mai mică decât cele 63% primite de fostul prim-ministru Theresa May când a câștigat un vot de încredere în partid în 2018, înainte de a demisiona șase luni mai târziu din cauza unui impas legat de Brexit.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a spus că un partid conservator „divizat” îl „sprijină” pe Johnson după ce acesta a trecut de votul de încredere.

Și liderul liberal-democrat Sir Ed Davey a spus, în timp ce Johnson s-a agățat de putere, „reputația lui este în zdrențuri și autoritatea lui este acum complet împușcată”.

Dar Downing Street a spus că rezultatul „reînnoiește mandatul premierului” și permite guvernului „să se concentreze neobosit asupra problemelor care îi preocupă pe alegătorii noștri”.

Deputatul conservator și secretarul galez Simon Hart a declarat pentru BBC că premierul „are multe de demonstrat”, dar a insistat că rezultatul „a fost destul de decisiv”.

Boris Johnson, care a devenit prim-ministru în 2019, a fost informat că va avea un vot asupra conducerii sale duminică, în timpul Jubileului de platină al Reginei, după săptămâni de speculații cu privire la viitorul său. Votul a fost declanșat de parlamentarii conservatori după ce cel puțin 15% dintre aceștia au scris scrisori de cenzură lui Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al partidului.

Nemulțumirea în rândul parlamentarilor conservatori a crescut de când luna trecută a fost publicat un raport extrem de critic privind petrecerile de izolare din Downing Street și în apropierea acesteia, în timpul pandemiei de Covid-19. Raportul a scos la iveală amploarea încălcării regulilor Covid, inclusiv la o petrecere de zi de naștere, Johnson a fost amendat de poliție pentru că a participat în iunie 2020. Amenda a însemnat că Johnson a devenit primul premier în exercițiu al Marii Britanii care a fost sancționat pentru încălcarea legii.

Unii deputați conservatori și-au exprimat, de asemenea, divergențele cu privire la creșterea taxelor, răspunsul guvernului la creșterea costurilor vieții și direcția sa de politică.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media