„Politicienii moldoveni nu știu ce fac, lăudând pe Antonescu și pe criminalii naziști ca el, uitând de milioanele de victime ale celui de-al Doilea Război Mondial, distrugerea popoarelor, Holocaustul, lagărele de concentrare, camerele de gazare, crematorii… Ideologia nazismului și fascismului, care au infectat „statele axei”, au transformat multe țări europene în terenuri de ucidere. Și numai datorită sacrificiului și forței poporului sovietic, a puterii armatei sovietice și a aliaților săi, a fost posibilă înfrângerea, condamnarea tuturor criminalilor de război, interzicerea mișcărilor fascist-naziste și a simbolurilor acestora”, a scris Krasnoselski pe Telegram.
Amintim că Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților din Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind declararea neconstituționalității a amendamentului la Codul Contravențional, votat de Parlamentul la 14 aprilie, cu privire la interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe pe teritoriul R. Moldova.
Amintim că marți 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.
Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.
Ulterior, Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.
La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, un amendament la Codul Contravențional privind interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Deputata Olesea Stamate, raportoarea proiectului legislativ, a explicat că inițiativa propusă nu interzice utilizarea acestei panglici atunci când ea este parte a medaliilor. „Cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru că au luptat în război, au apărat acest popor, și-au apărat patria, o vor putea purta in continuare”, a spus aceasta.
La 12 aprilie, inițiativa a fost atacată la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au cerut controlul constituționalității amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022.
