VIDEO/ Zelenskiy, discurs la Festivalul de Film de la Cannes: „Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinema-ul nu este mut”

18 mai 2022, 08:37 Film 145
Vladimir Zelenskyi la Festivalul de Film de la Cannes 2022.  Sursa: Twitter

„Oamenii mor în fiecare zi și nu vor prinde viață după expresia „Stop, filmat!””, a declarat preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, la deschiderea, marţi seară, 17 mai, a celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Șeful statului ucrainean a subliniat că la fel ca în trecut, acum „avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinema-ul nu este mut” în faţa războiului din Ucraina.

„Mi-am amintit cuvintele eroului interpretat de Chaplin, care au răsunat de pe ecrane în 1940: „Ura oamenilor va trece, dictatorii vor muri, iar puterea pe care au luat-o de la oameni va reveni oamenilor. Și atâta vreme cât oamenii vor muri, libertatea nu va pieri niciodată…” De atunci - de la acele cuvinte ale eroului interpretat de Chaplin - omenirea a produs multe filme frumoase. Se părea că toată lumea a înțeles deja că se pot cuceri oamenii cu frumosul, adunându-i lângă ecrane, și nu cu urâtul, adunându-i în adăposturi anti-bombă. Se părea că toată lumea credea deja că oroarea sub forma unui război la scară largă care ar putea acoperi întregul continent nu va avea continuare. Dar din nou, ca și atunci, există un dictator. Din nou, ca și atunci, există un război pentru libertate. Din nou, ca și atunci, este necesar ca cinema-ul să nu fie mut”, a declarat Vladimir Zelenskiy.

Președintele Ucrainei a precizat că nu trece nici măcar o săptămână fără ca gropi comune ale persoanelor ucise și torturate să fie găsite pe teritoriul unde au existat sau mai există ocupanți ruși. Potrivit lui, invadatorii ruși nu pot face altceva decât să omoare.

„Au semănat Europa cu cadavre... Nu vom uita niciodată asta, pentru că acesta nu este nici măcar iadul... războiul este mult mai rău. Peste 2.000 de rachete au lovit deja pământul nostru, zeci de orașe au fost complet distruse, sate au fost arse în totalitate, peste 500 de mii de ucraineni au fost deportați în Rusia cu forța... oamenii sunt în lagărele Rusiei, care sunt create similar lagărelor naziste. Nimeni nu știe câți prizonieri vor supraviețui acolo, dar toată lumea știe cine este de vină, a subliniat Zelenskiy.

El a adăugat că oamenii mor în fiecare zi și nu vor prinde viață după expresia „Stop, filmat!”.

Șeful statului ucrainean a îndemnat cinematografia să nu rămână în afara unității pe care a arătat-o ​​acum omenirea.

„Desigur că vom continua să luptăm. Și nu avem altă alternativă decât să luptăm pentru libertate. Sunt sigur că dictatorul va pierde... În sfârșit, trebuie să câștigăm această bătălie și avem nevoie de un film care să ofere tocmai un astfel de sfârșit, astfel încât fiecare voce să fi fost de parte a libertății”, a conchis el.

La 4 aprilie, preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a intervenit printr-o înregistrare video la cea de-a 64-a gală a premiilor Grammy, cu un mesaj înregistrat în care a cerut artiştilor prezenţi să nu tacă în faţa invaziei ruse.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media