Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost suspendate. Podoleak: „Orice război se va termina la masa negocierilor, și acest proces va fi moderat de domnul Zelenskiy”

17 mai 2022, 14:33 Ucraina 241
Negocierile ruso-ucrainene.  Sursa: REUTERS

Ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că negocierile dintre delegațiile ruse și ucrainene au fost sistate și susține că Ucraina „s-a retras practic din negocieri”, potrivit TASS. Mihail Podoleak, membrul delegației ucrainene, a confirmat că negocierile ruso-ucrainene au fost suspendate, subliniind că revendicările rușilor, spre deosebire de evenimentele de pe front, nu se schimbă, scrie UNIAN.

Potrivit lui Rudenko, Ucraina nu răspunde rușilor cu privire la „proiectul lor de Tratat de pace”.

Consilierul șefului Oficiului Prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoleak, a declarat că Rusia în 82 de zile de război nu a înțeles că situația din Ucraina nu este deloc la fel ca la început.

„Rusia nu își schimbă directivele, continuă să șantajeze, își pronunță public unele poziții...Ei sunt acolo, toată lumea impută un fel de pretenții împotriva Ucrainei, ei trăiesc într-o lume în care se presupune că există „nazismul ucrainean”. Lumea știe deja că astăzi există un singur tip de nazism - rus. Probabil că va fi nevoie de ceva timp să abordăm mai în detaliu această problemă. Probleme de denazificare a Rusiei în cadrul procesului de negocieri”, a spus Podoleak.

Procesul a fost suspendat, dar asta nu înseamnă că părțile nu se vor așeza la masa negocierilor la final.

„Astăzi, acesta (procesul de negociere - n.red.) este suspendat. După comunicatul de la Istanbul, nu sunt schimbări, nici un progres. Federația Rusă rămâne încă în gândirea ei stereotipă. Dar orice război se va termina la masa negocierilor, și acest proces va fi moderat de domnul Zelenskiy”, a adăugat consilierul șefului Oficiului Prezidențial al Ucrainei.

Amintim că la 22 aprilie, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că negocierile cu Ucraina „trenează” şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia.

Între timp, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţine propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvenţă pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar şi asupra altora formulate la Istanbul, ministrul Lavrov considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Prin urmare, Rusia a prezentat săptămâna aceasta Ucrainei un document cu un nou set de propuneri, pe care nu le-a făcut publice, document despre care preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a susţinut că nu l-a primit.

Întrebat la conferinţa de presă despre declaraţia lui Zelenski, ministrul de externe rus a răspuns: „Nu sunt eu cel care să poată judeca cât de bine este el informat asupra situaţiei, dar aceasta ilustrează unde se află procesul numit „negocieri””.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media