Lucrările de investigație a solului au fost precedate de ședințe de informare a proprietarilor de terenuri pe care vor fi efectuate aceste lucrări, din cele 35 de localități situate de-a lungul traseului LEA, informează Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).
În perioada 25 mai -10 iunie UCIPE a organizat și desfășurat ședințe cu sprijinul APL în cae au discutat mecanismul de compensare a daunelor cauzate proprietarilor de terenuri afectați de lucrările de investigație a solului.
UCIPE menționează că la data de 24 mai 2022 a intrat în vigoare Legea nr. 120 din 12 mai 2022 privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrică aeriene (LEA) 400 kV de transport a energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești, care reglementează o procedură specială de expropriere a terenurilor necesare pentru construcția LEA, cât și mecanismul de despăgubire a proprietarilor de terenuri sau care utilizează terenurile afectate de lucrări.
Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de 4 ani. Proiectul este prevăzut în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030.
Potrivit MIDR, construcția LEA 400 kV va avea 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor, fapt care va asigura legătura între stația electrică Back-to-Back și substația electrică Chișinău.
