Comisia Europeană propune un pachet de asistenţă macrofinanciară în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina. Ursula von der Leyen: „Va contribui la satisfacerea nevoilor urgente ale țării”

3 iulie 2022, 14:38 Ucraina 479
Ursula von der Leyen, 22 iunie 2022.  Sursa: Twitter
Comisia Europeană propune o asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro. Un anunț în acest sens a fost făcut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Astăzi propunem 1 miliard de euro pentru Ucraina. Prima parte a pachetului de asistență macrofinanciară anunțat în luna mai. Aceasta va contribui la satisfacerea nevoilor urgente ale țării. UE va continua să acorde asistență Ucrainei și, pe termen mai lung, va sprijini reconstrucția acesteia”, a anunțat Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Conform propunerii, fondurile MAE vor fi puse la dispoziția Ucrainei sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții favorabile. Asistența va sprijini stabilitatea macroeconomică și rezistența generală a Ucrainei în contextul agresiunii militare a Rusiei și al provocărilor economice care urmează.

Într-o altă expresie de solidaritate, bugetul UE va acoperi costurile cu dobânzile aferente acestui împrumut. Ca și pentru toate împrumuturile AMF anterioare, Comisia va împrumuta fonduri pe piețele internaționale de capital și va transfera încasările în aceleași condiții Ucrainei. Acest împrumut acordat Ucrainei va fi garantat cu 70% din valoare prin sume alocate de la bugetul UE.

De îndată ce Parlamentul European și Consiliul aprobă propunerea vor fi semnate Memorandumul de înțelegere și Acordul de împrumut corespunzător cu autoritățile ucrainene.

Această asistență financiară vine în completarea sprijinului fără precedent oferit de UE până în prezent, în special asistența umanitară, pentru dezvoltare și apărare, suspendarea tuturor taxelor de import la exporturile ucrainene pentru un an sau alte inițiative de solidaritate, de ex. pentru a aborda blocajele din transport, astfel încât exporturile, în special de cereale, să poată fi asigurate.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media