Deciziile anunțate de CTESP Orhei referitor la funcționarea școlilor și evenimentele publice sunt ilegale, anunță Guvernul R. Moldova

23 ianuarie 2022, 12:07 Societate 100
Guvernul RM.  Sursa: Replica Media
În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova a venit precizări. Astfel, Executivul anunță că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz, menționează reprezentanții Guvernului.

Astfel, deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19.

Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică, potrivit Executivului.

Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mai este menționat în comunicatul emis de Executiv.

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Totodată, Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o reacție după ce Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale care a decis mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron printre care învățământul la distanță sau ceremoniile private. Nemerenco menționează că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii.

CESP a raionului Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale care a decis mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron printre care învățământul la distanță sau ceremoniile private.

Printr-o decizie luată vineri, 21 ianuarie, comisia de la Orhei dominată de reprezentanții Partidului Șor, condusă de președintele raionului, Dinu Țurcanu „au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform pct.6 al Deciziei nr.13.1 din 17.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei (șef dl.I.Bolboceanu) vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online).

De asemenea este permisă desfășurarea Întrunirile ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică, respectând toate normele anti COVID în vigoare”.

De asemenea, în contrast față de decizia CNESP, cei de la Orhei au decis să permită și „organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare”.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media