Ședința Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, unde urmau a fi examinate circa 70 de cereri, între care depuse de controversații Bețișor, Băeșu, Caracuian, Popenco - amânată

25 ianuarie 2022, 13:45 Justiție 148
din procurori, în avocați .  Sursa: colaj Replica Media

Ședința comisiei de licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova, în cadrul căreia urmau să fie examinate circa 70 de cereri depuse de actuali sau foști procurori, judecători, angajați MAI și reprezentați ai mediului academic, a fost amânată din lipsă de cvorum.

„La moment nu a fost stabilită o altă dată pentru ședință - am stabilit doar că nu este cvorum”, a declarat președinele comisiei, Adrian Tăbîrţă.

Totodată, deși noua lege a avocaturii a intrat în vigoare după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, nu este clar dacă cei circa 70 de candidați, care au depus cereri înainate de a fi aprobate modificările de Parlament, vor fi scutiți de efectuarea stagiului profesional și de examenul de calificare.

„(...) Comisia de licențiere este un organ colegial - noi încă nu am exminat cererile candidaților ca să aprobăm o soluție, ea se aprobă de comisie, nu de o persoană”, a mai adăugat Tăbîrță.

sursa video: Anticorupție.md

Amintim că, aproximativ 70 de persoane, între care actuali sau foști procurori, judecători și angajați MAI, în perioada 2021 - 2022 au depus cereri la Comisia de licenţiere pentru a îmbrăca roba de avocat, potrivit unui document obținut de Replica Media din surse demne de încredere. În listă se regăsesc și nume foarte bine cunoscute spațiului public pentru acțiunile controverse pe care le-au întreprins de-a lungul timpului în justiție.

Printre foștii sau și actualii acuzatori de stat, care vor să devină avocați, este Adriana Bețișor, fostă procuroră și fostă șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA), judecată actualmente pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției, Andrei Băeșu - cel care a investigat materialele legate de frauda bancară, dar și Victor Furtună - procurorul desemnat de CSP pentru a conduce urmărirea penală în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media