Epopeea alegerii primarului de Bălți: Niciunul dintre cei doi candidați care au anunțat că se retrag din cursă nu au depus cerere oficială la organul electoral

8 decembrie 2021, 07:58 Politică 156
Pavel Postică.  Sursa: Promo-LEX

Niciunul dintre cei doi candidați care au anunțat că se retrag din cursa electorală pentru Primăria municipiului Bălți nu a depus o cerere oficială la Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți în acest sens. Precizarea a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică.

„În afară de declarațiile politice ale candidaților, nu am văzut astăzi până la ora 17:00 (n.red. 7 decembrie) anumite cereri la Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți. Nu era înregistrată vreo cerere de retragere din partea nimănui.

În mod normal, Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți, prin hotărâre, trebuie să stabilească cine figurează în buletinul de vot și contrasemntătură, iar concurenții electorali vizați trebuie să facă cunoștință cu modelul buletinului de vot”, a declarat Postică în cadrul emisiunii „Punctul de Azi” de la TVR Moldova.

Vicepreședintele CEC a mai adăugat că turul II pentru scrutinul de la Bălți ar putea avea loc doar cu un singur concurent electoral, în cazul în care ceilalți pretendenți din listă se vor retrage din cursă.


Amintim că sâmbătă și duminică au avut loc mai multe ședințe de judecată prin care candidata Partidului Șor, Marina Tauber a fost eliminată din cursa pentru primăria Bălți. Asta după ce a comis mai multe încălcări. Luni, 6 decembrie, avocații Marinei Tauber au declarat că se vor adresa și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), unde sunt siguri că „Republica Moldova va fi condamnată”.

Tot luni Tauber a anunțat prin intermediul unui comuncat de presă că va contesta la Curtea de Apel (CA) Chișinău Hotărârea CEC privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie.

În primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 21 noiembrie 2021, candidata Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent, Nicolai Grigorișin, au accedat în turul doi pentru a lupta la funcția de primar al municipiului Bălți.

În urma excluderii din cursă a candidatei Șor, în buletinul de vot se vor regăsi primele două persoane în ordinea numărului total de voturi în primul tur. Dacă cineva dintre concurenți va renunța, va fi înlocuit de următorul pe listă.

În aceste condiții, turul doi ar trebui să se desfășoare între candidatul independent Nicolae Grigorișin și Nicolae Chirilciuc susținut de Partidul „Patrioţii Moldovei”. Asta după ce Boris Marcoci de la PAS și candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alexandr Nesterovschi au anunțat că se retrag din scrutin.

Turul II al alegerilor primarului municipiului Bălți urmează să aibă loc la 19 decembrie.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media