Se caută șef la Moldsilva! Fostul director socialist, Dumitru Cojocaru a plecat din funcție după ce a ieșit la pensie

12 octombrie 2021, 16:28 Societate 4896
Dumitru Cojocaru alături de fostul ministru al Agriculturii.  Sursa: moldsilva.gov.md

Unul dintre cei mai controversați șefi din istoria Moldsilva, Dumitru Cojocaru a plecat din funcție. Oficial, Cojocaru, un apropiat al socialiștilor a ieșit la pensie și nu a mai solicitat prelungirea rapoartelor de muncă. El a fost numit în funcție la începutul anului 2020, iar pe timpul mandatului său, întreprinderea a intrat în mai multe investigații de presă privind defrișarea ilegală a pădurilor și implicarea pădurarilor în susținerea candidaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

În prezent, Ministerul Mediului desfășoară un concurs pentru ocuparea funcției de director la Moldsilva care urmează să expire joi, 14 octombrie.

Potrivit unor informații din cadrul ministerului, pentru a rămâne în funcție și după împlinirea vârstei de pensionare, Cojocaru urma să depună o cerere specială. Acest lucru nu s-a întâmplat în septembrie. Asta chiar dacă, cu 2 luni înainte de acest termen a depus o cerere similară ministrului în exercițiu de la acea vreme, Ion Perju. Atunci însă, din cauză că executivul era interimar, o astfel de cerere nu putea fi acceptată, iar după schimbarea guvernării, Cojocaru a renunțat să rămână în funcție.

La 7 octombrie, Dumitru Cojocaru a depus declarația de venit la eliberarea din funcție. Fostul funcționar a declarat pentru anul 2021 venituri de aproximativ 200 de mii de lei, un apartament de 61 de metri pătrați și 50% din capitalul statutar al unui SRL.


Cojocaru a fost subiectul unui dosar la ANI pentru că ar fi admis un conflict de interese. Asta după ce s-a autodesemnat președinte a trei consilii de administrare a unor întreprinderi subordonate „Moldsilva”. De asemenea, acesta a semnat mai multe acte administrative în care era vizat fratele său.

În perioada mandatului său, Ziarul de Gardă a publicat o serie de investigații despre furturile ilegale de păduri, numirile politice din cadrul întreprinderii și implicarea pădurarilor în campanii electorale.

„Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată”, scriau atunci jurnaliștii de investigații. Acuzații care însă, au fost respinse de fosta conducere a întreprinderii.

De asemenea, Ziarul de Gardă a deconspirat și modul cum pădurarii erau impuși să adune semnături pentru susținerea fostului candidat la președinție, Igor Dodon. Și de această dată Cojocaru a negat informațiile.

Dumitru Cojocaru a fost numit în funcția de director al Agenției „Moldsilva” pe 24 ianuarie. Acesta a absolvit Institutul Silvico-tehnic din orașul Voronej, Federația Rusă în anul 1980, apoi în 1996 a fost instruit la Școala superioară de management din orașul Celle, Germania, este licențiat în drept economic. Anterior, a deținut funcții în domeniului turismului și serviciilor hoteliere, administrației publice centrale și locale și administrării fondului forestier de stat.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media