SIS: Un nou control în privința lui Musteață nu a arătat „indici de îmbogățire ilicită și factori de risc”. Conducerea instituției vrea să afle modul în care informațiile au ajuns la persoane terțe

24 noiembrie 2021, 17:58 Justiție 240
Dorel Musteață.  Sursa: magistrat.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că a efectuat recent un control suplimentar asupra judecătorului Dorel Musteață, care a arătat că informația din nota informativă din ianuarie 2020 nu are caracter probatoriu, întrucât nu s-au constatat indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința magistratului. În acest context, conducerea instituției a dispus un control pentru a se afla motivul apariției divergențelor între cele două note informative, dar și modul în care prima notă a ajuns pe mâna unor persoane terțe.

„Instituția, la 28 ianuarie 2020, a remis cu titlu de informare în adresa Procuraturii Generale scrisoarea cu nr. 5/171 cu privire la magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat. Luând în considerare solicitarea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din luna octombrie curent, precum și după ce Procuratura Generală a constatat neinițierea vreunei investigații pe marginea informațiilor furnizate în ianuarie 2020, SIS a realizat, în limita competențelor legale, un control suplimentar în privința judecătorului Dorel Musteață. Ca rezultat, a fost stabilit faptul, că informația primară prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil”, se arată în comunicatul SIS.

Reprezentanții instituției informează că s-a dispus inițierea unui control al subdiviziunii specializate în vederea stabilirii cauzei și condițiilor care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise, precum și circumstanțele în care nota informativă a SIS din 28 ianuarie 2020 a fost diseminată unor terțe persoane.

De menționat că nota informativă privind judecătorii Dorel Musteață și Nina Cernat, remisă de către SIS, nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent.

Chiar și așa, organul de urmărire penală a anunțat că s-a autosesizat și că va investiga circumstanțele expuse în privința magistraților.

Reacțiile vin după ce fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari, a publicat pe 23 noiembrie 2021 o notă informativă a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pe numele magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat în iarna anului 2020.

Din documentele prezentate de fostul parlamentar, reiese că ambii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi persoane înstărite, cu mai multe locuințe, automobile, și terenuri agricole.

„După cum vedeți, domnul Stoianoglo a avut toată informația la dispoziția din ianuarie 2020, însă nu a pornit dosar penal. Atunci Dorel Musteață era loial regimului Dodon - Platon, iar mai apoi, probabil domnul Procuror General s-a gândit la târguri politici. Evident că aceeași informația a primit și doamna Sandu, și domnul Litvinenco și doamna Stamate. Însă dânșii au preferat să „reformeze” justiția cu Dorel Musteață și Nina Cernat”, a mai adăugat Slusari.

Solicitați de Replica Media, atât Dorel Musteață, cât și Nina Cernat, au declarat că o mare parte din informația prezentată nu corespunde realității și au dat de înțeles că documentele au apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea curs solicitărilor Procuraturii de inițiere a mai multor dosare penale pe numele persoanelor din sistemul justiției.

La 4 noiembrie 2021, președintele interimar al CSM Dorel Musteață și judecătorul Ghenadie Plămădeală au fost numiți de Parlament în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani.

Proiectul dat a fost criticat dur de opoziție. Deputatul BCS, Vasile Bolea, a acuzat majoritatea că l-a accedat în funcție pe candidatul Musteață ca să-i „întoarcă datoria pentru serviciul prestat”, fâcând referire la mișcările din cadrul Procuraturii Generale în ultima perioadă.

În prezent, Nina Cernat se află printre cei 11 candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media