VIDEO/ Grigore Novac anunță că va efectua o vizită procurorului general în izolator „pentru a monitoriza procesul”: „Duminică ieșim la protest pentru apărarea democrației și statului de drept”

6 octombrie 2021, 12:31 Politică 98
Deputații BCS.  Sursa: captură video/privesc.eu

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) anunță că vor organiza un protest pe 10 octombrie pentru a lupta „pentru democrație, pentru proces echitabil, pentru respectarea statului de drept”. Anunțul a fost făcut către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unei conferințe de presă, de astăzi, 6 octombrie, după ce ieri, 5 octombrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost pus sub urmărire penală și reținut pentru 72 de ore. Mai mult, Deputatul BCS, Grigore Novac, a anunțat că se va deplasa la izolatorul unde este reținut Alexandr Stoianoglo, pentru a monitoriza dacă sunt respectate drepturile acestuia.

„Cerem ca astăzi, în regim de urgență, publicate materialele domnului Stoianoglo cu care el urma să iasă ieri la conferința de presă. Cerem în regim de urgență ca fiecare cetățean, fiecare persoană interesată să poată analiza fiecare literă. Suntem gata să ieșim în stradă pentru a lupta pentru democrație, pentru proces echitabil, pentru respectarea statului de drept, facem apel la misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, suntem nedumeriți, de ce până acum nu au apărut în spațiul public, reacțiile organismelor internaționale și a structurilor diplomatice acreditate în țara noastră”, a declarat Batrîncea.

În același timp, Grigore Novac a anunțat că în calitate de președinte al Comisiei parlamentare „Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice” s-a autosesizat și că va efectua o vizită la izolatorul unde se deține procurorul general, Alexandr Stoianoglo pentru a monitoriza condițiile în care acesta se află.

„Scopul vizitei noastre este monitorizarea acestui proces: să vedem dacă sunt respectate condițiile de detenție, dacă este respectat dreptul la un proces echitabil, dacă este respectat dreptul la apărare și în general, transparența în acest proces”, a precizat Grigore Novac.


În ședința de marți, 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționând că „în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”.

Înainte ca Alexandr Stoianoglo să iasă la un briefing de presă, anunțat pentru ora 18:00, la Procuratura Generală au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Tot în seara zilei de 5 octombrie, Furtună a anunțat că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media