VIDEO/ Tensiuni majore la frontiera dintre Polonia și Belarus. Peste o mie de migranți încearcă să treacă granița spre UE

8 noiembrie 2021, 15:07 Externe 146
Migranți la granița dintre Belarus și Polonia.  Sursa: capturi video

Un convoi de peste o mie de refugiați a ajuns luni, 8 noiembrie, la granița dintre Belarus și Polonia, și încearcă să intre în țara învecinată a Belarusului prin punctul de trecere a frontierei Bruzgi (regiunea Grodno). Mai multe imagini video și foto au invadat rețelele de socializare și arată cum sute de oameni, printre care femei și copii se deplasează de-a lungul graniței, în timp ce autoritățile poloneze acuză Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră și își întăresc forțele la frontieră.

Canalul Warsaw Mermaid Telegram scrie că în convoi sunt refugiați kurzi, care speră să ajungă în Germania prin Polonia. RIA Novosti, citând polițiștii de frontieră din Belarus, raportează că l-a graniță s-au adunat peste 1.000 de persoane.

Direcția Afaceri Interne din regiunea Grodno a raportat că poliția ia măsuri „pentru a asigura protecția ordinii și a legii în legătură cu faptul că refugiații cu bunurile lor s-au mutat la granița cu Polonia”.

Într-o înregistrare video distribuită de serviciul de blogging belarus NEXTA pot fi văzuţi migranţi cu rucsacuri şi îmbrăcaţi în haine de iarnă mergând pe marginea unei autostrăzi.


Alte imagini arată grupuri de migranţi pe marginea şoselei, escortaţi de bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme militare.


Comitetul de Frontieră de Stat din Belarus a confirmat că coloana de migranți se îndreaptă către granița cu Polonia, adăugând că grănicerii din Belarus, în acest sens, „slujesc intensiv la punctele de control”.

„Sputnik Belarus” informează că militari ai trupelor interne au sosit la granița cu Belarus pentru a le întări. Ministrul-coordonator al serviciilor speciale poloneze Stanislav Jarin a postat un mesaj pe Twitter despre „informațiile alarmante” primite, adăugând că se încearcă „invadarea masivă” a granițelor polone.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawzhik, a declarat, la rândul său, la emisiunea „Radioul polonez”, că orice tentativă de trecere ilegală a frontierei va fi imediat oprită. Vavzhik a acuzat, de asemenea, autoritățile din Belarus că încearcă să escaladeze situația, ceea ce, potrivit lui, ar putea duce la victime.

Amintim că în luna iulie anul curent, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ameninţa că va permite maselor de refugiaţi provenind din ţări precum Afganistan, Siria şi Irak de migranţi să intre în Europa şi în Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidenţiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat şi pentru încarcerarea oponenţilor regimului.

„Nu vom opri pe nimeni!”, a exclamat Lukaşenko într-o reuniune marţi a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene. Oamenii au plecat din zone de război spre „Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, spunea el.

Potrivit agenției de presă TASS, de la începutul anului 2021, peste 30 de mii de migranți au încercat să treacă granița polono-belarusă. Polonia a introdus stare de urgență în regiunile care se învecinează cu Belarus și crește sistematic numărul de trupe implicate în protecția frontierei.

În plus, la inițiativa Varșoviei, la granița dintre țări a apărut un gard de sârmă ghimpată, cu o înălțime de aproximativ 5 metri, dotat cu senzori de mișcare și alte echipamente.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media