VIDEO/ Ședința CSP. Subiectul privind procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, amânat pentru următoarea ședință

18 noiembrie 2021, 17:25 Justiție 168
Expulzarea profesorilor turci.  Sursa: Zdg.md
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-au întrunit joi, 18 noiembrie, în ședință ordinară. Pe ordinea de zi au fost incluse nouă subiecte, iar cele mai importante țin de constituirea Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General, dar și aprobarea regulamentului de funcționare a acesteia. Ambele subiecte au fost amânate pentru următoarea ședință a Consiliului, care va avea loc luni, 22 noiembrie.
ACTUALIZARE:
ACTUALIZARE: 16:10
Membrii CSP analizează regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat.
ACTUALIZARE: 16:03
Consiliul a decis amânarea desemnării unui șef interimar la Procuratura UTA Găgăuzia pentru altă ședință, din motiv că nu există deocamdată niciun candidat.
ACTUALIZARE: 15:30

Membrii CSP au aprobat solicitarea fostei deputate PPDA, Inga Grigoriu, de a desemna un procuror care să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianolgo, în cazul anchetării persoanelor responsabile de deportarea profesorilor turci de la Liceul Orizont în septembrie 2018.

Procuror pe caz a fost desemnat Andrei Bălan.

Stoianoglo a fost acuzat că nu ar fi investigat în mod eficient persoanele responsabile de deportarea profesorilor turci din Republica Moldova și nu ar fi acționat în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. În consecință, unicul vinovat în acest dosar a fost găsit fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare, a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei și a fost obligat să le plătească familiilor victimelor despăgubiri de câte 25 de mii de euro.

ACTUALIZARE: 14:20
Membrii CSP examinează adresarea doamnei Inga Grigoriu cu privire la pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General suspendat de drept din funcție, Alexandr Stoianoglo, în cazul condamnării fostului director SIS, Alexandru Botnari, pentru expulzaprea rofesorilor turci de la Liceul Orizont.
ACTUALIZARE: 14:10
CSP a decis amânarea solicitării avocatului, Igor Hlopețchi, care apără interesele adjunctului suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov, vizând pretinse acțiuni ilegale comise de Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a fost amânată.


Urmăriți ședința Live:
Amintim că la 24 august 2021, Parlamentul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, care prevede introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general, cu posibilitatea de revocare a acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător”.

În prezent, procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu, măsura fiind prelungită pe data de 3 noiembrie cu încă 30 de zile.

De menționat că PG a avizat negativ proiectul privind modificarea legii Procuraturii, motivând că acesta reprezintă „o ingerință vădită asupra garanțiilor constituționale de independență funcțională a Procuraturii și procurorului general”.

Recent, Alexandr Stoianoglo a anunțat că împreună cu avocații săi va ataca în instanță decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a constitui o comisie specială privind evaluarea activității sale din funcția de procuror general, în urma sesizării președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media