Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care cererea Ucrainei de aderare la UE a fost acceptată

1 martie 2022, 18:24 UE 366
Parlamentul UE.  Sursa: Parlamentul UE

Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care condamnă în „cei mai fermi termeni posibili invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei”. Astfel, dintre cei 676 de eurodeputați prezenți la ședință, 637 s-au pronunțat pentru, 13 contra, iar 26 s-au abținut.

Rezoluția a fost votată în cadrul ședinței plenare extraordinare organizate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, la care au participat președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen.

„Astfel, în rezoluție este menționat că UE condamnă în termenii cei mai fermi atacul Rusiei asupra Ucrainei. Ucraina este o națiune independentă și suverană, iar integritatea sa teritorială nu este negociabilă. Invazia este nejustificată și ilegală. Aceasta reprezintă o amenințare la adresa stabilității europene și regionale, precum și la adresa ordinii mondiale bazate pe norme. Atacul vizează modelul nostru de societate democratică. Nu poate rămâne fără răspuns.

Rămânem fermi în unitatea noastră, în hotărârea noastră și în răspunsul nostru la agresiunea neprovocată a Rusiei. Parlamentul European sprijină un răspuns european și internațional fără precedent, inclusiv sancțiuni noi și severe care să garanteze că Kremlinul va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale”.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a luat cuvântul în cadrul ședinței și a cerut UE „să demonstreze că sunt alături de poporul ucrainean” și a declarat că „UE va fi mult mai puternică împreună cu Ucraina”.

„Nici nu știu cum să ma adresez. Nu pot spune nici bună ziua, nici bună seara. Această zi nu este deloc una bună pentru noi. M-am bucurat să văd ce a fost în cadrul ședinței. Simt vibrația și atmosfera din sală. E cincea zi de invazie. Eu nu citesc de pe o foaie un discurs. Am trecut la realitate și trebui să o confruntăm. Ne dăm viața pentru valori. Dăm ce avem mai bun. Ucrainenii sunt incredibili. Noi o să reușim, o să depășim. Mă bucur că nu numai vorbiți. Noi vom învinge. Luptăm să supraviețuim. Luptăm pentru a fi membri cu drepturi egale. UE va fi mult mai puternică cu noi. UE fără Ucraina nu va exista.


Vă rog să ne demonstrați că sunteți cu noi. Atunci viața va învinge asupra morții”,
a declarat Zelenski într-o intervenție în cadrul ședinței.

Uniunea Europeană va analiza cu seriozitate cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar și va trebui să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă și clară. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European, Charles Michel. El a vorbit în plenul Parlamentului European după ce liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski, a fost aplaudat în picioare urmare a unui discurs ținut prin videoconferință din țara sa, invadată de Rusia

În a cincea zi de război provocat de Federația Rusă, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat astăzi - 28 februarie, cererea de aderare la Uniunea Europeană conform unei proceduri speciale.

La ceremonia de semnare au participat speaker-ul Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmygal.

Eurodeputații salută, de asemenea, adoptarea rapidă a sancțiunilor impuse de Uniune, însă doresc să vadă măsuri restrictive mai ample care să vizeze slăbirea strategică a economiei și a bazei industriale ruse.

Ei afirmă că ar trebui restricționat în special importul celor mai importante produse de export rusești, cum ar fi petrolul și gazele naturale. Noile investiții ale Uniunii în Rusia și noile investiții ale Rusiei în Uniune ar trebui interzise. Toate băncile ruse ar trebui blocate din sistemul financiar european, iar accesul Rusiei la sistemul SWIFT ar trebui interzis.

O serie de sancțiuni, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT, ar trebui extinse la Belarus din cauza sprijinului direct pe care l-a acordat pentru invazia Ucrainei de către Rusia.

În plus, textul invită țările Uniunii să furnizeze mai rapid Ucrainei armament de apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care permite autoapărarea individuală și colectivă. Textul pledează și pentru intensificarea cooperării dintre Uniune și Ucraina în domeniul informațiilor privind agresiunea în curs.

Parlamentul salută și angajamentul Uniunii Europene de a activa Directiva privind protecția temporară, pentru a oferi acces imediat la protecție tuturor ucrainenilor care fug din calea războiului. Responsabilitatea pentru primirea refugiaților care sosesc la frontierele externe ale Uniunii ar trebui să fie împărțită în mod egal între țările Uniunii.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media