LIVE TEXT/ Ucraina, în a 20-a zi de război. Consilierul lui Zelenskiy, despre negocierile dintre Ucraina și Rusia: „Vom continua mâine. Este un proces foarte dificil”

15 martie 2022, 21:59 Ucraina 658
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Suntem în a 20-a zi de când Rusia, la comanda președintelui Vladimir Putin, a invadat Ucraina sub pretextul „unei operațiuni militare”. În toate aceste zile de invazie, forțele ruse au atacat continuu orașe din statul vecin, provocând pierderi majore de infrastructură și oameni. Pe parcursul nopții, bombardamentele rusești au continuat toată noaptea. Au fost explozii în Harkov, în Kiev și în Sumî.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a înaintat luni seara Parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie, potrivit site-ului președintelui.

UPDATE 21:59. Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua mâine, anunță consilierul prezidențial Mihail Podoleak.

„Vom continua mâine. Este un proces foarte dificil. Există contradicții fundamentale. Dar cu siguranță există loc de compromis. În pauză se va continua lucrul în subgrupe”, potrivit lui Podoleak.


UPDATE 21:27. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat pe contul său de Twitter că tocmai a semnat proiectul de lege privind acordarea unei finanțări „istorice” Ucrainei, de peste 13,6 miliarde de dolari.


UPDATE 20:45. Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în ședința de astăzi, 15 martie, că Ministerul Finanțelor va suplimenta volumul fondului de intervenție al Guvernului pentru anul 2022 cu suma de 25 000 000 lei din contul donațiilor umanitare acumulate în contul trezorerial deschis în susținerea poporului ucrainean. Din fondurile respective 21,3 milioane lei vor fi alocate autoritățile publice locale de nivelul II pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Totodată, s-a decis și efectuarea plății de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a subvențiilor în sumă de 225 milioane lei către S.A. „ENERGOCOM”. Sumă va fi destinată compensațiilor pentru diferența de tarif la energie electrică pentru luna martie 2022.

În cadrul aceleiași ședințe s-a luat decizia de a încadra toți copii din familiile refugiat din Ucraina de statutul de solicitant de azil,în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova.

UPDATE: 20:24. Un summit extraordinar al NATO urmează să aibă loc la 24 martie, la care urmează să participe preşedintele american Joe Biden, anunţă marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlanrtice Jens Stoltenberg, relatează AFP şi News.ro. Joe Biden urmează să-şi reafirme „angajamentul ferm” faţă de statele membre NATO, anunţă Casa Albă.


UPDATE 19:18. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei anunţă marţi că a introdus numele preşedintelui american Joe Biden, secretarului de Stat Antony Blinken şi altor oficiali de rang înalt pe o „listă de interdicţie”, care-i împidică să intre în Rusia. Potrivit autorităților de la Kremlin, decizia este un „răspuns la o serie de sancțiuni fără precedent care interzic, printre altele, intrarea în Statele Unite a înalților oficiali ai Federației Ruse”.

UPDATE 19:00. Un cameraman de la Fox News a fost ucis în Ucraina. Fox News a confirmat faptul că Pierre Zakrzewski a fost omorât luni, în timp ce se afla într-un vehicul și a fost lovit de gloanțe. Pierre Zakrzewski era un reporter de război veteran care raporta în Ucraina din februarie;.

UPDATE 18:40. Jurnalista de la postul de televiziune Pervîi Kanal, Marina Ovseannikova, care a intrat cu o pancartă anti-război în emisie directă la principalului buletin de știri, a fost amendată cu 30.000 de ruble. Ea a fost găsită vinovată de organizarea unei acțiuni publice necoordonate. Nu este vorba despre acțiunea ei împotriva războiului, ci despre adresa sa video, în care a făcut apel la proteste împotriva războiului, potrivit Meduza. Ovsyannikova este, de asemenea, investigată în temeiul unui nou articol penal despre „diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință” despre armata rusă.

UPDATE 18:15. UE și G7, precum și Albania, Islanda, Australia, Coreea de Sud, Moldova, Muntenegru, Noua Zeelandă, nordul Macedoniei și Norvegia, au privat Rusia de beneficiile apartenenței la Organizația Mondială a Comerțului. Acum aceste țări pot impune tarife mai mari pentru mărfurile rusești sau pot interzice complet importurile din Rusia. Calitatea de membru al organizației a fost suspendată și pentru Belarus.

UPDATE 17:55. Un cameraman de la Fox News a fost ucis în Ucraina. Fox News a confirmat faptul că Pierre Zakrzewski a fost omorât luni, în timp ce se afla într-un vehicul și a fost lovit de gloanțe.

UPDATE 17:30. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat marţi că, deşi NATO este „cea mai puternică” alianţă de apărare „din lume”, unii dintre membrii acesteia „parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă”. Declarația a fost făcută într-un video call cu premierul britanic Boris Johnson și reprezentanții altor state care participă la misiunea Joint Expeditionary Force. Detalii aici.

UPDATE 16:40. La Kiev, în timpul orei marțiale, de la ora 20:00 pe 15 martie până la 7:00 pe 17 martie, metroul va funcționa doar ca adăpost. Anunțul a fost făcut de Administrația de Stat a orașului Kiev. „De la 20:00 pe 15 martie până la 07:00 pe 17 martie, stațiile de metrou vor funcționa doar în regim de adăpost. Trenurile nu vor funcționa”, se spune în mesaj. Administrația de Stat a orașului Kiev a reamintit că în perioada orei marțiale este interzisă circulația prin oraș fără permise speciale. Localnicii pot ieși doar pentru a ajunge la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 16:36. Aproximativ 2 000 de mașini au reușit să părăsească orașul ucrainean asediat Mariupol până la ora 14:00, și alte 2.000 așteaptă să plece. Anunțul a fost făcut marți, 15 martie, de către autoritățile locale.

UPDATE 16:00. În urma bombardamentelor forțelor ruse asupra unui bloc rezidențial din carterul Sviatoshynskyi din orașul Kiev, Serviciul de Urgență din Ucraina anunță că 3 persoane au fost ucise, 5 rănite și 48 salvate.

UPDATE 15:52. Negocierile dintre Ucraina și Rusia continuă, anunță consilierul prezidențial Mihail Podoleak.


UPDATE 15:56. Rada Supremă a Ucrainei a prelungit legea marțială din 26 martie cu încă 30 de zile în legătură cu agresiunea Federației Ruse pe teritoriul țării vecine.

UPDATE 15:38. Rusia a elaborat o listă cu aproximativ 40 000 de combatanţi din armata siriană şi din miliţiile aliate, pregătiţi să fie desfăşuraţi în Ucraina, a afirmat marţi Observatorul sirian al drepturilor omului (SOHR - organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra). Organizația a menționat că ministerul rus al Apărării nu a transferat încă niciun luptător pe frontul ucrainean, deși agenția ucraineană UNIAN scrie că primii 400 de militari au ajuns deja la granițele Ucrainei.

UPDATE 15:10. Trei milioane de oameni au fugit din Ucraina de teama războiului, anunță Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).


UPDATE 14:50. Potrivit datelor preliminare, patru persoane au decedat în urma atacurilor aeriene din această dimineață asupra capitalei Ucrainei, a scris primarul Kievului pe Telegram Vitalii Klitschko.

UPDATE 14:46. O persoană a fost ucisă și alta grav rănită după mai multe bombardamente care au lovit luni orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat marți Oleg Syniehubov, șeful administrației regionale Harkov. Acesta mai adăugat că doar luni au fost 65 de cazuri de bombardamente împotriva orașului. Luptele au loc în Izium, Balaklia și Dergachi, trei orașe din regiunea Harkov. Între timp, 600 de clădiri rezidențiale din oraș au fost distruse în atacurile rusești de la începutul războiului, a declarat luni primarul din Harkov, Ihor Terekhov. „Oamenii chiar și-au pierdut casele”, a spus el. „50 de școli și o serie de instituții medicale, inclusiv maternități, au fost, de asemenea, bombardate în Harkov”.

UPDATE 14:30. Uniunea Europeană a aprobat oficial un nou val de sancțiuni împotriva Moscovei, printre care se numără interzicerea investițiilor în sectorul energetic rus, a exporturilor de bunuri de lux și a importurilor de produse de oțel din Rusia, informează Reuters. Sancțiunile vor îngheța și activele mai multor afaceriști care sprijină statul rus, în această categorie regăsindu-se și proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

UPDATE 13:40. Negocierile ruso-ucrainene au fost reluate după pauza tehnică anunțată ieri. Cele două delegații continuă discuțiile în format video online.

UPDATE 13:32. Bombardamentul de luni asupra turnului de televiziune din apropierea orașului Rivne din nord-vestul Ucrainei a ucis cel puțin 19 persoane și a rănit alte nouă, a declarat marți șeful administrației regionale Rivne, Vitalii Koval. „Misiunea de salvare este încă în curs de desfășurare și de la 8:30 am [marți] avem 19 morți și nouă răniți. Continuăm lucrările. Acesta nu este un număr final, mai avem nevoie de câteva ore pentru a curăța întreaga zonă”, a declarat Koval. În ciuda bombardării, Koval a spus că emisiunile de radio și televiziune au continuat difuzarea în regiune. „Avem acum acces gratuit la transmisiunea prin satelit în toată regiunea Rivne. Am restabilit semnalul de difuzare în rețeaua de cablu”, a spus el. Mai multe turnuri de televiziune din Ucraina au fost vizate de bombardamentele forțelor ruse în ultimele săptămâni, inclusiv în Kiev, Harkov și Vînarivka din regiunea Kiev.

UPDATE 12:48. Aeroportul oraşului Dnipro din estul Ucrainei a suferit „distrugeri masive” după două bombardamente ruseşti care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, au anunţat autorităţile regionale. „În timpul nopţii, duşmanul a atacat aeroportul din Dnipro. Două lovituri. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugeri masive”, a scris Valentin Reznikov, guvernatorul regiunii Dnipro, pe Telegram, informează AFP, potrivit Agerpres.

Armata rusă, care a invadat Ucraina la 24 februarie, şi-a concentrat o mare parte din atacuri pe distrugerea instalaţiilor militare, a aerodromurilor şi aeroporturilor, a infrastructurilor şi centrelor industriale.

UPDATE 12:05. Aproximativ 350.000 de oameni sunt încă prinși în Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei care este asediat de trupele ruse de la 1 martie. „Având în vedere că sunt 540.000 de locuitori și aproximativ 150.000 de persoane evacuate în primele trei zile, când încă era în siguranță, estimăm că aproximativ 350.000 de persoane vor fi blocate în Mariupol”, a declarat, la televiziunea ucraineană, Petro Andrișcenko, consilier al primarului de la Mariupol. Mai multe încercări oficiale de a stabili coridoare sigure și de a evacua civilii din Mariupol au eșuat în ultimele zile. Un convoi mare de ajutor umanitar care trebuia să sosească duminică încă nu a ajuns luni în oraș, potrivit oficialilor. „Majoritatea oamenilor stau în subsoluri și adăposturi în condiții inumane. Fără mâncare, fără apă, fără electricitate, fără încălzire”, a spus el, adaugând că oamenii topeau zăpada și demontau sistemul de încălzire pentru a face apă de băut. Cât despre victimele civile, Andriuschenko a spus că cifrele obținute de la poliție și compilate de unitățile medicale sunt probabil inexacte. El a spus că, până duminică, s-a confirmat că 1.800 de persoane au fost ucise.

UPDATE 11:50. În Izium din regiunea Harkov se înregistrează o catastrofă umanitară. Orașul este devastat pe jumătate și nu există acces la ajutor umanitar. Desprea aceasta a fost anunțat de viceprimarul Izium pentru probleme umanitare, Vladimir Matsokin. „Orașul Izium este asediat de două săptămâni. Fără apă, fără lumină, căldură, mâncare, medicamente, comunicații. Situația nu este mai bună decât Mariupol”, scrie Matsokin. Tot el spune că primăria primește informații că cei care au supraviețuit bombardării mor din cauza bolilor și a lipsei medicamentelor. Nu există nimeni care să îngroape, precum și să ofere îngrijiri medicale. „Nu există nicio modalitate de a aduce ajutor umanitar în cantități suficiente. Nu există nicio modalitate de a scoate oamenii afară. Inamicul bombardează cu viclenie drumul spre Slaviansk, iar drumul de la Harkov este controlat de ocupant. Localnicii sunt la limită”, spune viceprimarul.

Acum orașul este împărțit în două și nu există nicio comunicare între părți. Matsokin solicită organizarea rapidă a coridoarelor umanitare pentru ambele părți ale orașului. „Izium are nevoie urgent de coridoare umanitare de ambele părți (din Harkov și din Slovyansk) pentru livrarea bunurilor umanitare. Izium are nevoie de coridoare verzi de ambele părți pentru evacuarea cetățenilor. Rog tuturor celor implicați în rezolvarea acestor probleme să găsească o soluție”, a adăugat acesta.

UPDATE 11:22. Miniștrii europeni de finanțe au aprobat oficial un al patrulea pachet de sancțiuni care vizează mai mult de 600 de cetățeni ruși, iar ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a numit o „decizie istorică”, transmite CNN.

UPDATE 11:13. La Kiev, astăzi, de la ora 20:00 (ora R. Moldova) și până joi, 17 martie, la ora 07:00 (ora R. Moldova) este introdusă ora marțială. Astfel, este interzisă circulația fără permise speciale, a anunțat primarul capitalei ucrainene Vitalii Klitschko. „Astăzi este un moment dificil și periculos. De aceea, îi rog pe toți cetățenii Kievului să se pregătească pentru faptul că vor trebui să fie acasă două zile sau, în caz de alarmă, într-un adăpost”, a punctat edilul.


UPDATE 11:00. Aeroportul civil din Dnepr a fost atacat cu rachete în această dimineață. Potrivit președintelui administrației regiunii, Valentin Reznichenko, a fost parțial distrusă pista aeroportului și unul din terminale.


UPDATE 10:45. Invadatorii au perturbat evacuarea oamenilor din regiunea Lugansk. Acest lucru a fost anunțat de președintele administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai. „Nu există un regim de tăcere, ceea ce înseamnă că astăzi nu va exista coridor de evacuare. Armata rusă vrea mai mulți ostatici de război în rândul populației civile și face imposibilă evacuarea. Bombardamentele nu contenesc”, a spus el. Potrivit lui Gaidai, ieri evacuarea cu autobuzele din Popasna a avut loc în timpul bătăliei din oraș. „Cu toate acestea, astăzi este așteptat un alt tren de evacuare pentru locuitorii regiunii Lugansk. Ora estimată de plecare este 14:00 de la Novozolotarivka. În continuare, un transfer către trenurile din regiunea Donețk”, a spus președintele administrației militare regionale Lugansk . El a mai menționat că fundația caritabilă Vostok-SOS a organizat transportul oamenilor din Severodonețk și Rubijne. „Așteptăm regimul tăcerii...”, a adăugat Gaidai.


UPDATE 10:40. Două persoane au fost ucise în urma bombardării unei zone rezidențiale din vestul Kievului de marți dimineață, potrivit Serviciilor de Urgență din Ucraina. O clădire de apartamente cu 16 etaje din cartierul Sviatoshynskyi a fost avariată semnificativ de bombardamente care a urmat de un incendiu. Două persoane au fost găsite moarte la fața locului și 46 au fost salvate din clădire, au declarat serviciile de urgență. O altă bombardare a provocat pagube minore unei clădiri cu nouă etaje din același cartier, au declarat serviciile de urgență. Cel puțin patru clădiri rezidențiale din capitala Ucrainei au fost lovite de obuze marți dimineața, inclusiv cele două din Sviatoshynskyi, potrivit serviciilor de urgență. Zonele rezidențiale din estul, nordul și vestul centrului orașului au fost lovite de bombardamente la o oră distanță unul de celălalt.

UPDATE 10:31. Liderii din trei țări europene se vor deplasa marți, 15 martie, la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și cu premierul ucrainean Denîs Șmîhal, potrivit guvernului polonez, scrie CNN.

UPDATE 10:25. Postul public rus de televiziune Rossia a prezentat imagini video cu voluntarii internaționali care vor să vină să lupte în Ucraina. În cadrul programului 60 minute, apar militari sirieni care spun că sunt datori să întoarcă serviciul militarilor ruși care i-au ajutat în timpul războiului civil sirian, apoi un militar din Camerun, 2 venezueleni care sunt fără arme în mână, dar se declară gata să lupte cu imperialismul american și un grup de soldați africani care vorbesc în franceză, cel mai probabil din Republica Central Africană. Toate aceste țări se confruntă cu adevărate crize economice, sociale și cu excepția Venezuelei, se confruntă cu războaie civile.

UPDATE 10:05. Până pe 15 martie, Forțele Armate ale Ucrainei anunță că au lichidat peste 13.500 de invadatori ruși. Acest lucru este menționat în datele actualizate ale Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, Ucraina a distrus:

 • 1279 vehicule blindate de luptă;
 • 640 vehicule;
 • 81 aeronave;
 • 150 sisteme de artilerie;
 • 60 de rezervoare cu FCM;
 • 95 elicoptere;
 • 36 apărare antiaeriană;
 • 9 UAV-uri;
 • 404 tancuri;
 • 64 MLRS;
 • 3 nave și bărci.

UPDATE 09:55. Forțele armate ruse au luat întregul teritoriu al regiunii Herson sub control deplin, anunță ministerul rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov. „Forțele armate ale Federației Ruse au preluat controlul deplin asupra întregului teritoriu al regiunii Herson”, a spus el. Potrivit acestuia, gruparea de trupe a autoproclamatei Republici Populare Donețk, „continuând operațiunile ofensive, a spart apărarea naționaliștilor ucraineni, a preluat controlul asupra așezării Panteleymonovka și a ajuns pe linia Verkhnetoretskoye-Novoselovka-2”, scrie agenția rusă TASS.

UPDATE 09:45. Vor fi organizate, astăzi, 15 martie, alte nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă, a anunțat viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk.

UPDATE 09:21. Unitățile Serviciului de Stat de Urgență au efectuat 829 de deplasări, dintre care 321 de deplasări pentru eliminarea consecințelor bombardamentelor de către trupele ruse asupra infrastructurii civile, fiind salvate 53 de persoane. Angajații Serviciului de Stat de Urgență au efectuat 92 de solicitări, au neutralizat 126 PNB și 15 kg exploziv, au examinat și degajat o suprafață de 1,95 hectare. Peste 278.000 de persoane au fost asistate la punctele de control de la frontiere.

În prezent, fără energie sunt 1.015 localități, dintre care 94 sunt parțial. Au fost conectate 9 generatoare pentru a asigura alimentarea de urgență cu energie electrică a unităților sociale, 5 dintre ele pentru a furniza energie electrică spitalelor. Peste 579.000 de persoane au fost evacuate, inclusiv peste 119.000 de copii și 10.494 de persoane cu dizabilități.

UPDATE 09:18. Japonia va îngheța activele a încă 17 ruși, a anunțat, marți, Ministerul de Finanțe al țării într-un comunicat. Țintele noilor sancțiuni includ membrii familiei miliardarului rus Yuri Kovalchuk - reputat a fi „bancherul personal al lui Vladimir Putin”, și oligarhul rus Viktor Vekselberg. Cea mai recentă mișcare aduce numărul total de ruși vizați de înghețarea activelor Japoniei la 61.

UPDATE 09:10. Avocații Marinei Ovseanikova, jurnalista care a apărut cu un mesaj anti-război în timpul știrilor de la Pervîi Kanal, nu pot da de clienta lor, reținută de poliție. Anunțul a fost făcut de Alexei Vennediktov, fostul redactor-șef al Echo Moskva. Ovseanikova se află de 10 ore în custodia forțelor de ordine și riscă deocamdată o amendă, însă potrivit noilor modificări din legislația rusă, ar putea să se aleagă cu un dosar penal care prevede până la 15 ani de închisoare.

UPDATE 08:31. Serviciul de Stat de Urgență a raportat că, în urma unui obuz care a lovit o clădire rezidențială cu 9 etaje din districtul Sviatoshynskyi, au izbucnit incendii la etaje. În prezent, incendiul a fost localizat. Tot în districtul Sviatoshynskyi, un obuz a lovit o clădire de 16 etaje. S-au produs pagube semnificative la clădire și incendii de la etajul 1 până la etajul 16. Două persoane au murit, iar 27 au fost salvate.


UPDATE 08:30. Dimineața, la Kiev, obuzele au lovit trei clădiri înalte din cartierele Sviatoshynskyi și Podilskyi, precum și o casă privată. Salvatorii și medicii lucrează la sol.

UPDATE 08:00. Într-un nou mesaj video publicat în cursul nopții, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a sugerat trupelor ruse să se predea. El a susținut că trupele rusești sunt confuze, că militarii fug de pe câmpul de luptă și își abandonează echipamentele. Totodată, acesta a dat asigurări că toți cei care se vor preda vor fi trataţi cu decenţă.

UPDATE 07:10. Marți dimineața s-au auzit explozii în diferite regiuni ale Kieului. Nu există victime, potriit Hromadske. Au fost explozii în Harkov și Sumî.

UPDATE 07:00. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a înaintat luni seara parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie, potrivit site-ului președintelui.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie și 14 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media