Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS

23 martie 2022, 09:31 Societate 67
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS.  Sursa: Președinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți, 23 februarie, o întrevedere cu directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Henri P. Kluge. Discuția a vizat răspunsul țării noastre la criza umanitară generată de războiul din Ucraina, dar și cooperarea de viitor.

„Șefa statului a menționat că țara noastră găzduiește un număr mare de refugiați, iar asistența medicală este o parte integrantă a sprijinului de care beneficiază aceștia.

În context, oficialul OMS s-a arătat convins că Moldova are nevoie de ajutor urgent pentru a-și susține și extinde eforturile de asistență, și pentru a se asigura că nevoile de sănătate ale propriilor cetățeni sunt satisfăcute.

Președinta Maia Sandu a mulțumit OMS pentru ajutorul acordat în asigurarea țării noastre cu vaccin împotriva Covid-19, anul trecut, și și-a exprimat speranța în extinderea colaborării bilaterale. Prioritar rămâne sprijinul OMS pentru necesitățile curente ale sistemului de sănătate din Moldova și pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate esențiale, precum și dezvoltarea ramurii medicinii digital”, este menționat comunicatul emis de Președinție.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va oferi primul lot de ajutor umanitar, în cantitate de 1 tonă de medicamente și produse medicale, Republicii Moldova în calitate de suport pentru gestionarea crizei refugiaților, anunță Guvernul Republicii Moldova.

Pe lângă acest lot de o tonă de medicamente și produse medicale, OMS cu suportul Uniunii Europene a donat un alt lot de opt tone de medicamente, consumabile și truse medicale, dar și teste rapide pentru despistarea SARS-CoV-2.

OMS a oferit un suport consistent Republicii Moldova și în perioada anilor 2020-2022, în contextul prevenirii și controlului pandemiei COVID-19, oferind asistență tehnică și donații esențiale sub formă de dispozitive medicale, echipament individual de protecție, medicamente, consumabile, remedii igienice, etc., în valoare totală de circa 50 mln. de lei.

Totodată, cu suportul tehnic al OMS, în aceeași perioadă, a fost facilitată obținerea suportului din partea mai multor parteneri de dezvoltare, precum UE, USAID, Germania, Marea Britanie, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, oferind sistemului de sănătate echipamente de protecție, generatoare, concentratoare de oxigen, pulsoximetre, monitoare și multe alte bunuri în valoare totală de circa 90 mln. de lei.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media