VIDEO/ Ședința plenară: Acordul cu BERD privind finanțarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, ratificat

24 martie 2022, 10:08 Politică 98
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară, la 24 martie. Au fost examinate în cea de-a doua lectură modificările la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și la Legea privind azilul în Republica Moldova. De asemenea, în lectura a doua au fost votate proiectele privind modificarea Codului electoral și Codului penal, Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, Legii cu privire la organizarea activității notarilor și Legii privind procedura notarială, precum și cel de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale.

Mai multe proiecte au fost examinate în prima lectură. Printre acestea – proiectul de lege pentru fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos”, ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, mai multe proiecte de modificare a legislației fiscale.

UPDATE 14:53. Ședința plenară din 24 martie a fost declarată închisă.

UPDATE 14:48. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal al Republicii Moldova nr.1163/1997 (Capitolul 10 4 – art.69) a fost aprobat, în prima lectură, de 55 de deputați.

UPDATE 14:18.Comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare va fi sancționată. Proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost aprobat în prima lectură. Astfel, comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare ar urma să fie sancționată cu o amendă de la 40 la 60 de unități convenționale (2000 de lei – 3000 de lei) aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750 de lei – 5000 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

UPDATE 13:53. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul contravențional al Republicii Moldova – art.135, 136, 137, 423 10 ; Legea nr.591/1999 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale – art.36; Legea nr.1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de 4 stat – art.98) a fost aprobat în prima lectură, cu 58 de voturi.

UPDATE 13:44. Cu votul a 56 de deputați, a fost aprobat în prima lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 (art.402).

UPDATE 13:10. Parlamentarii au revenit în sala de plen. Este examiant proiectul de lege privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectelor de producție și a instalațiilor tehnice potențial periculoase.

UPDATE 12:11. Deputații pleacă în pauză până la ora 13:00.

UPDATE 12:10. Proiectul de lege ce prevede măsuri suplimentare de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de COVID-19, aprobat în lectura II.

UPDATE 12:05. Proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” a fost votat în două lecturi. Ratificarea Acordului permite Republicii Moldova să acceseze un împrumut de stat extern din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar. Atenție prioritară va fi acordată clădirilor publice cu performanță energetică scăzută deținute sau administrate de autoritățile publice centrale și locale, cu accent pe instituții de menire socială.

UPDATE 11:40. Proiectul de modificare a Legii pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice a fost aprobat cu 80 de voturi ale deputaților. La propunerea Comisiei drepturile omului și relații interetnice, proiectul a fost votat în două lecturi.Scopul acestuia este remedierea carențelor legislative referitoare la neincluderea în categoria victimelor represiunilor politice a tuturor categoriilor de copii născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele.

UPDATE 11:30. Cu votul a 56 de deputați, proiectul de lege cu privire la modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost aprobat, în prima lectură.

UPDATE 10:43. Proiectul de lege cu privire la abrogarea capitolului XIII 1 din Codul de procedură civilă al Republicii Moldova nr.225/2003 a fost aprobat de deputați.

UPDATE 10:35. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală – anexa nr.2; Legea nr.270/2008 privind azilul în Republica Moldova – art.33, 35; ș.a.) - adoptat în a doua lectură, cu votul a 59 de deputați.

UPDATE 10:30. La sfârșitul lunii mai, în unele unități administrativ teritoriale, vor fi organizate alegeri locale noi, în pofida stării de urgență. Urmare a unui demers al Comisiei Electorale Centrale, deputații au aprobat un proiect de hotărâre, care prevede acest lucru.

UPDATE 10:25. Unii deputați ai Parlamentului Republicii Moldova au contactat virusul COVID-19. Despre aceasta a anunțat președintele legislativului, îndemnând colegii săi să respecte măsurile epidemiologice. „Vă rog să nu uităm de situația legată de pandemie. Din păcate avem colegi care sunt infectați, le dorim însănătoșire grabnică”, a declarat Grosu.

UPDATE 10:24. Ordinea de zi a ședinței, cu unele modificări, a fost aprobată.

UPDATE 10:10 Deputata Partidului Șor Marina Tauber a solicitat audierea în plen a prim-ministrei Natalia Gavrilița, viceprim-ministrului Andrei Spînu și a reprezentanților ANRE cu referire la scumpirea energiei electrice și situației privind aprovizionarea cu gaze naturale. Cererea nu a întrunit voturile necesare pentru a fi introdus pe ordinea de zi.

UPDATE 10:05. La ședință sunt prezenți 91 de deputați, potrivit Secretariatului Parlamentului.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media