ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat o slujbă de pomenire în stânga Nistrului, unde au fost descoperite oseminte ale victimelor represiunilor sovietice din anii 1937-1938

28 august 2022, 14:50 Cultură 338
ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat o slujbă de pomenire în stânga Nistrului, unde au fost descoperite oseminte ale victimelor represiunilor sovietice din anii 1937-1938.  Sursa: mitropolia.md

ÎPS Mitropolit Vladimir, sâmbătă, 27 august, a oficiat o slujbă de pomenire lângă cetatea Tiraspolului, unde în acest an continuă săpăturile din preajma gropilor comune în care au fost înmormântate victimele represiunilor sovietice din anii 1937 - 1938.

Alături de Mitropolit au înălțat rugăciuni ÎPS Arhiepiscop Sava, de Tiraspol și Dubăsari și ÎPS Arhiepiscop Anatolie de Cahul și Comrat.

Printre persoanele împușcate și înmormântate în gropile comune se numără inclusiv preoți ortodocși, enoriași activi și membri ai altor confesiuni religioase.

În RASSM, în anii 1937-1938 au fost executați circa 5.000 de oameni de diferite etnii, precum și persoane considerate a fi elemente „contrarevoluţionare” şi „antisovietice”.

Totodată, potrivit istoricilor, în această perioadă, activiştii comunişti de etnie română din RASSM au fost acuzaţi de către autorităţile sovietice că ar spiona şi ar organiza sabotaje şi aproape toţi au fost îndepărtaţi din funcţiile publice, deportaţi sau executaţi.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media