VIDEO/ Cazul alertelor false cu bombă: Nicio persoană reținută, însă s-au depistat adresele de unde parvin mesajele. Declarațiile șefului interimar al PG

23 iulie 2022, 18:51 Justiție 464
Dumitru Robu.  Sursa: Replica Media

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că, deocamdată, nicio persoană nu a fost reținută de organele de drept în cazul anunțurilor false de amplasare a bombelor, care în ultimele săptămâni s-au întețit pe întreg teritoriul țării. Tot el a menționat că s-au depistat adresele de unde vin mesajele „de minare” prin intermediul poștei electronice și că toate sunt din afara Republicii Moldova.

„Toate cauzele penale care au fost pornite pe alertele false cu bombă au fost concentrate la PCCOCS. Preventiv semnalele, mesajele pe mail parvin din afara Republicii Moldova. Nu a fost reținută nicio persoană, au identificate adresele de unde parvin astfel de mesaje. La moment nu putem comunica despre care țări este vorba. Cu detalii vom reveni suplimentar”, a declarat șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu.

Întrebat despre suma costurilor din bugetul de stat pentru structurile de forţă care, de fiecare dată, în asemenea cazuri, trimit echipaje de intervenţie, Robu a spus că nu cunoaște o cifră exactă „dar sunt foarte mari cheltuieli”.


În urma multiplelor alerte cu bombă parvenite în ultima perioadă, angajații Inspectoratului General al Poliției au fost mobilizați la maxim pentru asigurarea securității cetățenilor, a imobilelor, dar și identificarea suspecților.

Măsurile speciale de investigație și de stabilire a autorilor sunt realizate de grupul de investigație, format din ofițeri ai INI și ofițeri ai SIS, sub conducerea PCCOCS. Până la acest moment, s-a reușit identificarea mai multor persoane suspectate, ce se află atât în țară, cât și peste hotarele Republicii Moldova.

Protocoalele de securitate prevăd tratarea tuturor informațiilor cu privire la riscuri de securitate ca fiind reale și iminente. Astfel, serviciile Poliției intervin la toate înștiințările despre pericole și desfășoară tot spectrul de acțiuni, se iau în calcul toate scenariile, indiferent de originea notificării sau de repetitivitatea acestora la aceleași edificii.

În context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei care anunță în fals amplasarea de bombe, după ce în ultimele săptămâni s-au întețit alertele false cu bombă pe întreg teritoriul țării. Dacă până în prezent anunțul cu bombă era pedepsit cu închisoarea de până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului Penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media