SHS a extins avertizarea hidrologică de scurgere scăzută până la 5 august

29 iulie 2022, 14:04 Mediu 47
Râul Nistru.  Sursa: undp.org

În legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în intervalul 29 iulie - 5 august, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în râurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei. Totodată, se prelungește și Codul Roșu de scurgere scăzută a apei pe unele sectoare ale râurilor mici.

Astfel, potrivit SHS în râurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluienți de stânga al r.Nistru) și va constitui:

  • 𝐂𝐨𝐝 𝐆𝐚𝐥𝐛𝐞𝐧 în r.Nistru – 35-50 % din valorile medii multianuale lunară;
  • 𝐂𝐨𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐮 în r.Prut – 15-30 % din valorile medii multianuale lunară;
  • 𝐂𝐨𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐮 în râurile mici – 10-20 % din valorile medii multianuale lunară;
  • 𝐂𝐨𝐝 𝐑𝐨𝐬̦𝐮 pe unele râuri mici – 0-10%.
În urma ultimelor observații vizuale, situația hidrologică nu a suferit schimbări, unele sectoare ale râurilor Căldărușa, Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Ciulucul Mare, Soloneț, Cogâlnic (afl. r. Răut), Cula, Cușmirca, Bîcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul continuă să fie seci.În acest sens, SHS solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Republica Moldova se confruntă cu una dintre cele mai fierbinți și secetoase veri din ultimii ani.

Pe lângă avertizarea hidrologică, este valabilă și o alertă meteorologică și o avertizare de pericol excepțional de incendiu.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media