Gavrilița, despre negocierile cu Gazprom: „Nu am dorit să sacrificăm interesele de termen lung ale țării pentru un preț mai bun pe un termen scurt”

5 august 2022, 12:37 Politică 645
Natalia Gavrilița, ședința Guvernului.  Sursa: Replica Media

Prim-ministra Natalia Gavrilița nu regretă că nu a fost la Moscova pentru a negocia un contract cu un preț mai convenabil la gazele naturale. Mai mullt, Gavrilița consideră că a fost o decizie corectă ca discuțiile din cadrul negocierilor cu Gazprom să fie axate doar pe aspecte comerciale. Declarațiile au fost făcute vineri, 5 august, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

„Eu îndemn opoziția care crede că poate negocia ai bine contractul cu Gazprom să se gândească mai mult la poporul nostru și să facă tot ce este posibil pentru ca noi ca țară ă fim toți patrioți și să obținem un rezultat cât mai bun.

Într-o negociere participă două părți, iar orice vizită și discuție se pregătește. Dacă nu am mers este pentru că știam că nu există deschidere sau nu vom obține rezultatul dorit. În plus, trebuie să meargă persoana responsabilă și care cunoaște cel mai bine domeniul, pentru a obține cele mai bune rezultate comerciale
, a declarat Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

În acest sens, prim-ministra consideră că a fost o decizie corectă ca discuțiile din cadrul negocierilor cu Gazprom să fie axate doar pe aspecte comerciale.

„Sunt condiții politice și vedem că au obținut condiții mai bune cei care, de exemplu, permit utilizarea rețelei de transport sau au o anumită abordare politică și geopolitică (mai apropiată de Moscova).

Noi avem regiunea transnistreană, un anumit proces de negocieri care nu poate fi grăbit, care trebuie să fie calm, separat de gazele naturale.

Din acest punct de vedere, consider că este corect că am insistat să avem o discuție profesionistă pe termeni comerciali. (...) Nu am dorit să sacrificăm interesele de termen lung ale țării pentru un preț mai bun pe un termen scurt. Cred că asta a lipsit Republicii Moldova timp de 30 de ani, un pic de demnitate și să ne gândim de ce are nevoie țara pentru a fi rezilientă pentru a avea un fundament economic de dezvoltare și pentru a fi cu adevărat independentă.

Înțeleg că putem avea pierderi politice dar vorbim despre țară și despre oameni care trăiescu aici, despre copii și generațiile viitoare. Îmi pare rău că s-a pierdut atât timp pentru niște decizii care putea fi luate de atunci”,
a mai spus prim-ministra Republicii Moldova.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la 4 august, tarife majorate la gazele naturale. Astfel, potrivit noii de decizii ce va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

La 1 august, Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna august 2022 va constitui 1 458,5 de dolari pentru mia de metri cubi. Tariful pentru luna august este cu 478,5 de dolari mai mult decât pentru luna iulie, când prețul de aciziție a fost de 980 de dolari pentru 1.000 m3 .

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media