LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 173. Rada Supremă a prelungit legea marțială și mobilizarea pentru încă 90 de zile; 42 de țări au cerut Rusiei să-și retragă trupele din centrala nucleară Zaporojie

15 august 2022, 07:55 Ucraina 291
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 173-a zi de rezistență în fața armatei rusești, urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainean pe data de 24 februarie, prin ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a denazifica și demilitariza statul vecin. Prima navă umanitară închiriată de Naţiunile Unite, încărcată în Ucraina cu 23.000 de tone de grâu a ajuns în Turcia.

Podul Antonivski de peste râul Dnipro a fost din nou bombardat duminică de trupele ucrainene, iar Polonia ia în considerare impunerea restricţiilor privind vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.

Între timp, Agenţia atomică ucraineană nu exclude riscul de scurgere de hidrogen, de dispersie de substanţe radioactive sau de incendiu de la Zaporojie. Autoritățile din Energodar susțin că centrala nucleară a fost ținta unor noi atacuri și au venit cu recomandări pentru ca oamenii să limiteze deplasările pe străzile orașului.

UPDATE 21:07. Publicația letonă Delfi relatează că Ministerul Apărării de la Riga a trimis două elicoptere Mi-17 și două elicoptere Mi-2 către Forțele Aeriene ucrainene.

Letonia a furnizat deja Ucrainei o serie arme, inclusiv rachete antiaeriene Stinger, în valoare de peste 200 de milioane de euro.

UPDATE 19:40. Guvernul ucrainean afirmă că forțele sale de deminare au detectat și dezamorsat peste 180.000 de dispozitive explozive de la începutul invaziei Rusiei, în luna februarie, informează CNN.

Evghenii Ienin, prim-adjunctul ministrului de interne, a declarat luni la televiziunea națională că „o cincime din teritoriul Ucrainei a fost contaminat cu obuze, mine și bombe aeriene care nu au explodat”.

„De la începutul războiului, serviciile noastre au detectat și dezamorsat peste 180.000 de dispozitive explozive. Peste 68.000 de hectare au fost deja cercetate”, a precizat oficialul guvernamental. Ienin mai susține că tehnicienii cercetează aproximativ 500 de hectare în fiecare săptămână.

„În regiunea Kiev, 1.000 de obiecte explozive încă sunt dezamorsate în fiecare zi”, a adăugat el.

UPDATE 17:20. Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters.

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi conducerea sa, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la centrală şi să facă o evaluare fidelă asupra acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a afirmat Zaharova.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în timpul invadării Ucrainei. În ultimele zile, această centrală a fost bombardată, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc în legătură cu riscul unui accident nuclear.


UPDATE 16:43. În urma exploziei pe una dintre plajele din Zatoka din Odesa trei persoane au fost ucise, a declarat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

Încă două persoane au fost rănite și se află la spital.

Explozia a avut loc duminică, 14 august. Corpurile neînsuflețite a două persoane fost găsite duminică, al treilea - o zi mai târziu.

Decedații sunt bărbați de 25, 32 și 53 de ani. Potrivit informațiilor preliminare, aceștia au fost aruncați în aer de un dispozitiv exploziv în timp ce înotau în mare (bărbații au ignorat interdicția autorităților locale de a înota în apele de coastă).

Nu se știe încă ce fel de dispozitiv exploziv este vorba. Armata ucraineană le cere oamenilor să fie atenți și să nu meargă pe plajele din regiunile Odesa și Nikolaev.

UPDATE 16:16. Vorbind la deschiderea forumului Armata-2022 din Parcul „Patriot” de lângă Moscova, Vladimir Putin a spus că trupele ruse și luptătorii Donbas „își fac datoria cu onoare” în Ucraina, transmite BBC.

„Ei luptă pentru Rusia, pentru o viață pașnică în Republicile Populare (n. red. autoproclamate) Donețk și Luhansk, în mod clar îndeplinesc toate sarcinile, pas cu pas eliberează Donbasul”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a spus că armata rusă „a păzit în orice moment în mod fiabil suveranitatea și securitatea Patriei, a adus libertate altor popoare”.

Președintele rus le-a mulțumit armuririlor ruși „pentru echiparea armatei și marinei cu arme moderne, care lucrează astăzi pentru victorie, pentru dezvoltarea tehnologică și industrială a întregii țări, a întregii Rusii”.

Putin a mai menționat că Rusia prețuiește legăturile cu statele din America Latină, Asia și Africa. Potrivit acestuia, armele rusești sunt apreciate în întreaga lume, iar Rusia este gata să le ofere partenerilor săi, cu care intenționează să dezvolte cooperarea militaro-tehnică.


UPDATE 15:49. Armata rusă își scoate familiile din Melitopol, ocupat de armata rusă, a declarat primarul Ivan Fedorov, transmite BBC.

„După ce partizanii și forțele armate ale Ucrainei au lucrat activ încă o săptămână, armata rusă își scoate familiile din oraș”, a spus el.

În același timp, Fedorov a remarcat că trupele ruse se deplasează activ de la Herson la Melitopol.

Duminică, autoritățile din Herson au raportat că majoritatea reprezentanților comandamentului militar rus au părăsit orașul. Primul adjunct al șefului consiliului regional, Iuri Sobolevski, a declarat că artileria ucraineană a distrus poduri peste Nipru în regiunea Herson și că toate drumurile principale se aflau sub controlul focului al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Se pare că acesta a fost principalul motiv pentru care comanda militară a părăsit Kherson”, a spus el.

Înainte de aceasta, armata ucraineană a anunțat că a lovit din nou podul auto Antonovsky din Herson. Sobolevski susține că acum este imposibil să traversezi acest pod nici măcar pe jos.

Șeful administrației militare Nikolaev, Vitali Kim, a vorbit sâmbătă și despre faptul că comandanții ruși părăsesc Hersonul. Potrivit acestuia, comandamentul rus se deplasează „dincolo de Nipru”.

UPDATE 14:46. Rada Supremă a prelungit legea marțială și mobilizarea pentru încă 90 de zile, a anunțat deputați Iaroslav Jelezneak și Alexeo Goncearenko.

Proiectele de lege au fost susținute de 328 de deputați.


Legea marțială și mobilizarea în Ucraina au fost declarate pe 24 februarie și au fost prelungite de mai multe ori. Din 23 august, legea marțială și mobilizarea vor fi prelungite cu încă 90 de zile, adică până pe 21 noiembrie.

UPDATE 14:25. Ministerul rus al Apărării în raportul zilnic de dimineață a transmis înfrângerea „punctului de desfășurare a mercenarilor străini” în zona Zolochev din regiunea Harkiv. Potrivit departamentului militar, peste o sută de „militanți din Polonia și Germania” au fost uciși, iar peste 50 au fost răniți.

Ministerul Apărării rus a mai raportat că „peste 160 de naționaliști” ai Brigăzii 63 Mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei au fost uciși de un atac aerian în apropiere de Belogorka și Lozovoye, în regiunea Herson, iar „mai mult de 260 de naționaliști” din cea de-a 53-a Brigă Mecanizată și 68 Brigada 1 Infanterie-Jäger a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rezumatul Ministerului rus al Apărării:

- Sistemele de apărare aeriană au doborât trei drone ucrainene, au interceptat două lansatoare de rachete multiple;

- În regiunea Dnepropetrovsk, două substații electrice de tracțiune au fost dezactivate de rachete lansate cu aer;

- Forțele armate ruse au distrus un depozit de rachete și artilerie în regiunea Nikolaiv, trei depozite de muniții și două depozite de combustibil în apropiere de Harkiv;


Mai devreme, autoritățile din regiunile Nikolaev și Harkiv au raportat bombardarea infrastructurii civile din Rusia. În regiunea Harkiv, au avut loc atacuri, inclusiv în curți rezidențiale, cinci localnici au fost răniți, a declarat primarul de Harkiv, Igor Terekhov.

UPDATE 13:58. Duminică, 14 august, 2 bărbați și-au pierdut viața pe plaja de la Zatoka, în regiunea hotelului Ruta, cunoscut de turiștii moldoveni care frecventau stațiunea ucraineană de pe malul Mării Negre.

Astăzi, a apărut un video de la camerele de supraveghere a hotelului care a surprins explozia de proporții.

Autoritățile ucrainene nu permit scăldatul în Marea Neagră din cauza tocmai acestor riscuri, litoralul ucrainean fiind puternic minat din cauza posibilității unui atac rusesc cu debarcare.


UPDATE 13:15. Ministerul Apărării britanic (MOD) a publicat cea mai recentă hartă care arată atacurile militare rusești și locațiile trupelor în Ucraina.


UPDATE 12:30. Presa, citând proiectul „Povești importante”, care este recunoscut în Rusia ca organizație indezirabilă și „agent străin”, a raportat prima admitere publică a unui militar rus, care nu se află în captivitate, a crimelor de război din Ucraina.

Publicația „Povești importante” a reușit să găsească un militar rus care a mărturisit că a ucis un civil în regiunea Kiev. Militarul însuși este acum în Rusia, s-a retras din serviciu, întorcându-se din Ucraina.

Jurnaliștii „Povestiri importante” au vizitat satul Andreevka, regiunea Kiev, care se afla sub ocupație rusă de o lună și jumătate de la sfârșitul lunii februarie. Acolo au găsit un localnic, al cărui telefon a fost luat de armata rusă, dar în cele din urmă lăsat într-una dintre casele din sat. Au fost 25 de fotografii făcute de armata rusă la telefon. Din aceste imagini, „Povești importante” i-au identificat pe soldați ruși și și-au găsit profilurile pe rețelele de socializare, transmite BBC.

Acești militari, precum și colegii lor care au pus mâna pe sat, au furat de la săteni alimente, aparate de uz casnic și transport, potrivit mai multor persoane cu care jurnaliștii au vorbit la Andreevka. Au împușcat și localnici - după retragerea armatei ruse, în sat au fost găsite cadavrele a 13 persoane cu răni de gloanțe.

Militarul care a mărturisit crimele de război este caporalul Brigăzii de pușca motorizate 64 de pază separată Daniil Frolkin. Autoritățile ucrainene i-au acuzat și pe militarii acestei brigăzi de masacre de civili în Bucha.

Frolkin a recunoscut că, la ordinul comandantului său, locotenent-colonelul Alexander Prokurat, a ucis unul dintre cei trei locuitori din Andreevka, pe care comandantul a ordonat să fie împușcat.

Militarul este convins că bărbatul pe care l-a ucis predea coordonatele coloanelor rusești armatei ucrainene, în urma atacului Forțelor Armate ale Ucrainei, 18 dintre colegii săi au fost răniți. „M-am răzbunat și am înțeles în ce mă bag”, a spus Frolkin.

UPDATE 11:54. Rustem Umerov, un membru al parlamentului ucrainean, a postat pe Twitter o poză cu armata canadiană și le-a mulțumit pentru că i-au ajutat în pregătirea membrilor forțelor armate ucrainene.


UPDATE 11:00. În această noapte, armata rusă a bombardat masiv cartierele Sinelnikovski și Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, anunță șeful administrației regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

„Rușii au atacat districtul Nikopol de la Grads. 20 de rachete au zburat în Nikopol. Au fost distruse depozitele, atelierele și sediile administrative ale unei întreprinderi industriale. Nu au fost morți sau răniți”, a declarat Reznicenko.

„Armata rusă a lovit cartierul Sinelnikovski cu patru rachete S-300. O infrastructură socială a fost distrusă", a adăugat Reznicenko.


În plus, conform administrației regiunii Nikolaev, în jurul orei 02:40 în aceasă noapte, trupele ruse au tras din nou în Nikolaev.

„O instituție de învățământ și un hotel din vecinătatea orașului au fost avariate. Anterior, nu au existat victime sau răniți. Se precizează informații detaliate despre consecințele bombardamentelor”, se arată în raport.


UPDATE 10:53. The Kyiv Independent raportează că forțele ruse au bombardat Harkov, în estul Ucrainei, peste noapte și au lovit o fabrică.

Nu s-au oferit alte informații despre posibilele victime.


UPDATE 10:24. Ministerul britanic al Apărării a dedicat un raport matinal despre situația din Ucraina planurilor Kremlinului de a organiza un referendum privind anexarea teritoriului autoproclamatei Republici Populare Donețk la Rusia.

Pe 11 august, presa rusă a informat că șeful așa-numitei DNR, Denis Pușilin, a spus că data referendumului pentru aderarea Rusiei va fi anunțată după „eliberarea completă a acesteia”, amintește Ministerul Apărării britanic. Anterior, jurnaliștii de investigație au publicat dovezi că un astfel de referendum este planificat în autoproclamata DNR, ale cărei rezultate ar trebui să asigure cel puțin 70% din voturi pentru aderarea la Rusia, a menționat departamentul militar britanic. Faptul că astfel de planuri există în iulie a fost raportat cu referire la documentele primite de la serviciile secrete ucrainene de către Radio Liberty, recunoscut de Ministerul de Justiție al Rusiei drept „agent străin” media.

Este probabil ca Moscova să fi făcut progrese semnificative în planificarea referendumului, deși încă nu este clar dacă a fost luată o decizie finală cu privire la organizarea acestuia, notează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Kremlinul ia probabil în considerare eșecul armatei ruse de a ocupa complet regiunea Donețk ca un eșec în atingerea obiectivelor maximaliste în Ucraina, potrivit instituției militare britanice. Până acum, o parte semnificativă a teritoriului regiunii Donețk este încă sub controlul Ucrainei.


UPDATE 09:55. Forțele ucrainene anunță despre pierderile rusești:

personal - aproximativ 43.750 (+200);
tancuri - 1.876 (+12);
mașini blindate de luptă - 4.141 (+15);
sisteme de artilerie - 985 (+5);
RSZV / MLRS - 261(+0);
sisteme de război antiaerian - 136 (+0);
aeronave - 233 (+0);
elicoptere - 195 (+1);
UAV nivel operațional-tactic - 787 (+3);
rachete de croazieră - 187 (+0);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 3.044 (+5);
echipamente speciale - 92 (+1).


UPDATE 09:38. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: atacul rusesc asupra lui Bakhmut și Avdiivka a fost din nou fără succes

Din rezumatul de dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, se pot distinge următoarele puncte:

- În direcția Bakhmut, inamicul „a activat recunoașterea liniei frontului apărării noastre”, a lansat lovituri aeriene în zona Soledar și a purtat bătălii ofensive în aceeași direcție, dar nu au avut succes.

- În direcția Avdiivka, trupele rusești au luptat în direcția Peski și Pervomaisky, nu au avut succes și s-au retras.


UPDATE 09:25. A apărut prima reacție a părții ruse la apelurile comunității mondiale și ale țărilor occidentale către Rusia pentru retragerea trupelor din zona din jurul centralei nucleare Zaporojie - cea mai mare din Europa și una dintre cele mai mari din lume.

Potrivit BBC, reacția parvenie de la administrația de ocupare a regiunii Zaporojie (propaganda rusă o prezintă ca pe ceva autonom - în special, chiar acest organism vine cu inițiative pentru a organiza un „referendum” cu privire la aderarea regiunii la Rusia). De asemenea, potrivit agenției oficiale RIA Novosti, reacția nu poate fi numită una pozitivă.

„Conducerea ONU și șeful diplomației UE nu ar trebui să declare despre demilitarizare, ci despre introducerea unui regim de tăcere și, de asemenea, să prevadă nu doar sancțiuni pentru încălcarea acestuia, ci și cele mai severe sancțiuni pentru bombardarea centralelor nucleare”, scrie RIA Novosti care îl citează pe un membru al „consiliului principal al administrației militaro-civile” din regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov.

El a adăugat că acest lucru ar „sobre” Ucraina, pe care partea rusă o acuză că a bombardat centrala nucleară.

Kievul neagă că lovește instalațiile stației și susține că trupele ruse o bombardează pentru a da vina pe Ucraina mai târziu.

UPDATE 08:31. Cel mai bun pilot al aviației Ucrainei, Anton Listopad, a fost ucis în luptă. Cu câteva zile în urmă, el a fost decorat de președintele Vladimir Zelenskiy cu Ordinul pentru Curaj.

Anton Listopad a fost ucis în luptă, potrivit unei postări pe Facebook a colegiului din Ivano Frankovsk.

Listopad a fost recunoscut în 2019 drept cel mai bun pilot de luptă al Ucrainei și a luptat pe frontul de est de la debutul invaziei rusești.


UPDATE 07:54. 42 de ţări cer Rusiei să-şi retragă trupele şi armamentul de la centrala atomică Zaporojie. Ieri, oraşul unde locuiesc angajaţii centralei a fost lovit de un nou atac pentru care Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc.

În oraşul Energodar, un salariat al centralei şi-a pierdut viaţa în timp ce-şi plimba câinele, în urma unui nou bombardament. Moscova susţine că Ucraina atacă în mod deliberat zona instalaţiilor nucleare pentru a obliga forţele ruse să se retragă.

La rândul său, Kievul îi acuză pe ruşi că au instalat în incinta centralei piese de artilerie care lovesc oraşele ucrainene de pe malul opus al Niprului.


UPDATE 07:20. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă „tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă.

„Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, aar putea duce la deciziile corespunzătoare. Le sunt recunoscător ofiţerilor noştri de la informaţii, poliţiştilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigaşii ruşi. (...)

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întâmplă. Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenskiy.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august și 14 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media