„Am fost încântați să vedem vioara Stradivarius a Idei Haendel revenind pe Abbey Road săptămâna trecută. Deținută inițial de regretata minune născută în Polonia, vioara a fost împrumutată violonistei române Alexandra Tîrșu de către J&A Beare pentru viitorul ei album de debut. A cântat la ea săptămâna trecută în sesiuni cu London Symphony Orchestra. Haendel a captivat publicul din întreaga lume, printre înregistrările ei s-au numărat Sonatele și partiturile pentru vioară solo, BWV1001-1006 de J. S. Bach, înregistrate în analogic în Studio One în 1995 și publicate de Testament Records”, scrie Abbey Road Studios.
Potrivit Moldo Crescendo, celebra violonistă din R. Moldova va cânta la ediția a VII-a a festivalului Moldo Crescendo de la sfârșitul verii 2022.
Cine este violonista moldoveancă care a cucerit marile scene ale lumii
Alexandra Tîrșu s-a născut în 1992 într-o familie de muzicieni din Chișinău, R. Moldova. La vârsta de 7 ani a început să cânte la vioară la Liceul Muzical S. Rahmaninov. Prima ei profesoară a fost Lidia Dolinscaia, apoi și-a continuat studiile cu Daniel Fedorean, iar mai târziu cu Ecaterina Tîrșu, potrivit CV-ului violoniste de pe site-ul Vienna Residence Orchestra.
Ulterior, Alexandra și-a finalizat studiile la Viena sub tutela lui Pavel Vernikov, iar în prezent, își urmează studiile postuniversitare în Sion sub tutela lui Janine Jansen. Până în prezent a cântat la 0 vioară Ruggieri, împrumutată cu amabilitate de la un suporter anonim, www.onepointfm.com.
- „Cornelia Bronzetti” în 2003, România (Premiul I);
- „The Muse” 2009, Grecia (Medalia de Aur);
- „Gianluca Campochiaro” 2010 , Italia ( Marele Premiu) ;
- „Virtuoasa muzicii rusești” 2011, Moldova (Premiul I),
- „Concursul de muzică Schlern” 2012, Italia (Premiul I);
- „Concurs de muzică Osaka” 2014, Japonia (Premiul I);
- „ Feast of Duos” Sion Switzerland 2016 (Premiul II);
- Concursul Internațional de Muzică din Seul 2018 (Premiul I);
- Concursul ARD 2021 (Premiul I).
Cele mai importante momente recente includ spectacole de debut la München cu Orchestra Simfonică a Radio Bavarezei la Herkulessaal și Orchestra de Cameră din München la Prinzregententheater. Alexandra a cântat în locații precum Vienna Konzerthaus, Filarmonica din Berlin, Elbphilharmonie și Laeiszhalle Hamburg, Athaneum București și Sala de Concerte din Beijing, Shanghai Oriental Arts Center și Seoul Arts Center, la festivaluri precum Crans Montana Classics și Sion Music Festival și altele, potrivit site-ului oficial al violonistei.
Alexandra Tîrșu a fost concertmaster al Central European Initiative Youth Orchestra (C.E.I.) în 2010 și un an mai târziu a devenit concertmaster al Orchestrei de Tineret din Chișinău (Orchestra de Tineret din R. Moldova).
Violonista a cântat ca concertmaster al Webern Symphony Orchestra, Vienna Youth Orchestra și ca solist cu MNYO și Wiener Klang Simfonietta la marile săli de concerte precum Vienna Musikverein și Konzert Haus, Shnaghai Arts Center, Beijing Koncerthaus, sala de concert Takatsuki și multe altele.
În 2012 a fost membră a Festivalului de Muzică Schlern din Italia, Festivalului de Camera Tineretului Norvegian, Festivalul Queen Violin, Festivalul Sion, etc.
Alexandra a lucrat și a luat cursuri de master cu mulți muzicieni excelenți precum Uto Ughi, Ivry Gitlis, Dora Schwarzberg, Simeon Bychkov, Igudesman și Joo, Pavel Vernikov, Vladimir Landsman, Lars Anders Tomter, Vagram Sarajyan, Mikhail Kazinik și mulți alții.
În această perioadă, Alexandra
a susținut numeroase concerte cu diferite orchestre în R. Moldova, România, Italia, China, Croația, Austria, Japonia, iar în prezent participă la multe festivaluri din Europa și cântă pe marile scene din Viena și alte orașe ale Europei.
