Răspunsul Ministrului Culturii, Sergiu Prodan la o scrisoare a lui Ion Ceban: „Jocul de-a ”cine ia primul prăjina” nu este productiv”

6 septembrie 2021, 20:07 Societate 372
Clădire din centrul istoric.  Sursa: Miroslav Rotari/Sputnik Moldova

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan spune că-și dorește o conlucrare productivă cu Primăria, dar modul cum edilul capitalei a pornit dialogul nu este unul productiv. Asta după ce pe parcursul zilei, Ion Ceban a postat pe pagina sa de facebook o scrisoare prin care solicită ministerului să oprească fărădelegile comise de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

„Apreciem îngrijorările Primăriei pentru Centru istoric și vă asigurăm că împărtășim aceste îngrijorări. Totuși, am o nelămurire. Scrisoarea îmi este adresată mie, dar pe parcursul textului figurează (și pe bună dreptate) Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Să înțeleg că această scrisoare a fost scrisă mai demult, dar Primăria nu a avut curajul să o adreseze fostei guvernări?”, se întreabă Sergiu Prodan.

Anterior, primarul Ion Ceban a plasat o scrisoare pe care a adresat-o ministrului în legătură cu activitatea CNMI. Edilul capitalei a cerut să fie analizate „toate deciziile Consiliului Național al Monumentelor Istorice și actele ministerului, prin care acestea au fost aprobate și să întreprindă toate acțiunile necesare în vederea anulării documentelor ilegale și cu consecințe extrem de negative asupra centrului istoric dar și a capitalei R.M în întregime”.


Ministrul Culturii se întreabă de ce în cei 2 ani de mandat, primarul capitalei nu a fost atât de preocupat de activitatea Consiliului. De asemenea, Sergiu Prodan se arată nedumerit de nemulțumirile lui Ceban din vreme ce avizul Consiliului nu sunt permisive, iar Primăria este cea care emită autorizațiile.

„Acum, când se formează un nou minister al Culturii cu un ministru, care împărtășește ideea păstrării Patrimoniului Național, Primăria a prins curaj și a publicat vechea scrisoare? Sau, totuși greșesc și primăria a adresat scrisori d-nei Lilia Pogolșa în care atenționa asupra faptului că CNMI ia decizii dubioase? Și oare nu Primăria, în ultimă instanță, emite autorizațiile de construcție? Avizul CNMI nu are un caracter permisiv și Primăria putea, era datoare defapt, să nu emită astfel de autorizații ilegale. Dar a emis. Și în baza acestor autorizații deja au și început lucrări în centrul istoric? Să vă aduc exemple?..”, mai adaugă Ministrul Culturii.

La final, Sergiu Prodan îl îndeamnă pe primar la conlucrare, dar cu o altă atitudine.

„Sper într-o conlucrare productivă pe viitor cu Primarul Ion Ceban. Spre binele orașului, al cetățenilor și pentru păstrarea, restaurarea și punerea în valoare a puținelor Monumente Istorice care au mai rămas. Și în acest sens, jocul de-a ”cine ia primul prăjina” nu este productiv”, a încheiat ministrul Prodan.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media