VIDEO/ Parlamentul, în ședință. Recean și-a prezentat echipa și prioritățile programului de guvernământ

16 februarie 2023, 13:44 Politică 209
Dorin Recean, în plenul Parlamentului, 16 februarie 2023.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Parlamentul s-a întrunit astăzi, 16 februarie, în ședință plenară. Premierul desemnat, Dorin Recean, și-a prezentat în Legislativ programul de guvernământ și lista miniștrilor propuși pentru noul cabinet.

Dorin Recean a declarat în fața deputaților că obiectivul planului de guvernare este implementarea viziunilor președintei Maia Sandu și a PAS-ului și ajustarea acestora la realitățile curente.

„Suntem într-un mediu de provocări legate de inflație, de războiul atroce al Rusiei în Ucraina, legate de creșterea fără precedent a prețurilor la energie de tot felul. Prioritatea mea este să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale în așa fel încât toate serviciile publice să fie eficiente, să fie cât mai aproape de cetățeni și de mediul de afaceri, iar cetățenii și mediul de afaceri să se simtă confortabil în țară”, a spus prim-ministrul desemnat.

Recean a menționat în discursul său și importanța dezvoltării economice.

„Guvernul pe care intenționez să-l conduc se va concentra pe dezvoltarea economică. Am în vedere că trebuie să punem la dispoziție agenților economici suficiente resurse financiare pe termen lung și la un preț scăzut pentru ca ei să creeze locuri de muncă, să crească productivitatea, în felul acesta să crească și salariile, să crească și contribuțiile la stat ca să putem să finanțăm programele educaționale, sociale, culturale, pentru tineret și oricare alte programe care sunt necesare pentru o societate rezilientă, durabilă și unită”, a spus politicianul.

De asemenea, dezvoltarea economică înseamnă accesul întreprinderilor mici și mari la piețele de capital internaționale, a adăugat Recean.

„Odată cu globalizarea, trebuie să înțelegem că și economia Republicii Moldova trebuie să beneficieze de resursele care sunt în afara țării noastre. Trebuie să atragem investiții directe de la companii cu interes strategic în regiune și în același timp trebuie să creăm insule de succes aici, în R. Moldova. Cunoaștem deja că avem companii originare din R. Moldova prezente în piața internațională nu doar cu produse, dar sunt prezente și pe piața de capital internațional. Acest trend trebuie să îl accentuăm”.

O altă prioritate a programului de guvernământ propus este pacea și stabilitatea.

„Trăim vremuri tulburi, care nu au mai existat de la al cel de-Al Doilea Război Mondial încoace și noi împreună trebuie să facem față acestor provocări. Trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare, trebuie să investim în capacitatea tehnică și umană, pentru ca să ne apărăm și trebuie să investim în capacitatea noastră de asigura ordinea publică, or liniștea și pacea sunt fundamentale pentru dezvoltarea economică și pentru dezvoltarea noastră socială”.

Integrarea Europeană:

„Noi facem integrarea europeană nu de dragul bifării și ajustării la legislație, la procesele care au loc în economie sau în societate. Integrarea europeană înseamnă mai mult pentru Guvernul meu. (...) Ajustarea politicii interne, ajustarea regulilor de joc în așa fel încât fiecare cetățean să poată să se simtă liber să-și exercite drepturile economice și sociale, să se dezvolte și să crească bunăstarea. Este important să răspundem așteptărilor cetățenilor. Este important să construim Europa la noi acasă. Aceasta înseamnă aderarea Republicii Moldova la UE, acest lucru este despre ce facem noi în interior, în Republica Moldova, pentru ca cetățenii noștri să trăiască mai bine, să aibă oportunități de dezvoltare și să creeze produse și servicii inclusiv pentru piața internațională și în primul rând pentru piața europeană. Avem de înfruntat probleme grave energetice și de acum încolo, de aceea am format în cadrul Guvernului un minister destinat domeniului energetic”, a punctat Recean.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media