ULTIMA ORĂ/ Parlamentul a aprobat prelungirea Stării de urgență cu încă 60 de zile, din cauza războiului din Ucraina

1 decembrie 2022, 19:29 Politică 161
Stare de Urgență.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova trăiește în continuarea în Stare de Urgență. După mai bine de două ore de dezbateri și discursuri, la cererea Guvernului, Parlamentul a aprobat, prelungirea măsurii cu încă 60 de zile, care va intra în vigoare pe 6 decembrie. Proiectul de Hotărâre a fost susținut de 55 de deputați PAS.

„Vin în fața dumneavoastră după câteva săptămâni foarte dificile pentru țara noastră. Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic al Republicii Moldova, punând în pericol siguranța cetățenilor noștri. A fost nevoie de eforturi majore pentru reluarea alimentării cu energie electrică, timp în care oamenii au stat în beznă, transportul public a fost paralizat, rețelele de telefonie mobilă au căzut, iar în unele cazuri chiar și proceduri medicale au fost întrerupte. Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii curente.

(...) Cred că evoluțiile recente ne arată că țara noastră se găsește într-o situație fără precedent, în care instituțiile au în continuare nevoie de instrumente rapide pentru a interveni atunci când viața și siguranța oamenilor sunt puse în pericol, când activitățile economice și sociale sunt întrerupte sau când oameni nevinovați sunt obligați să fugă din calea unui război nedrept”, a declarat șefa Executivului în fața deputaților.

Și de această dată opoziția a fost nemulțumită de solicitarea Guvernului, declarând că instituțiile statului sunt deplin lucrative și nu este nevoie de prelungirii măsurii.

Înainte de votarea proiectului de hotărâre privind prelungirea Stării de Urgență, deputații BCS au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest.

Înainte de a părăsi sala de plen, deputații Constantin Starîș, Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco au avut luări de cuvânt în care au criticat propunerea Guvernului.

Constantin Starîș, după un discurs în care a comparat frecvența prelungirilor stării de urgență cu filmul rusesc „Ironia Sorții”, pe care l-a încheiat cu un banc, a anunțat că PCRM nu va vota instituirea stării de urgență.

Necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului. Ultimele atacuri cu rachete ale Federației Ruse, având ca țintă infrastructura energetică a Ucrainei, au avut un impact negativ direct asupra securității energetice a țării noastre.

Astfel, autoritățile Republicii Moldova vor avea posibilitate de a interveni prompt, în caz de necesitate, pentru luarea unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent în vederea asigurării securității energetice, gestionării fluxului de refugiați și prevenirii riscurilor pentru securitatea și ordinea publică.

Amintim că, ultima dată starea de urgență a fost aprobată la 6 octombrie, valabilă începând cu 7 octombrie.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită periodic cu 60 de zile.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media