Metsola, după întrevederea cu șefa Executivului: „Avem misiunea de a identifica prioritățile pentru a putea oferi suportul nostru și să trecem la acțiuni pe termen mediu și lung”

11 noiembrie 2022, 17:15 Politică 63
Președinta PE și prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița.  Sursa: Gov.md

Republica Moldova va fi sprijinită în continuare de Parlamentul European în gestionarea procesului de aderare la Uniunea Europeană și consolidarea rezilienței în fața provocărilor actuale. Concluzia este făcută în contextul întrevederii preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola cu șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița. Oficialele au abordat și prioritățile dialogului moldo-comunitar și domeniile în care cooperarea necesită a fi intensificată.

Potrivit unui comunicat emis de Executiv, Natalia Gavrilița a apreciat sprijinul constant al Parlamentului European în implementarea agendei de integrare, asumate de Republica Moldova, accentuând în principal rezoluțiile prin care a fost solicitată acordarea statutului de țară candidat pentru aderare la UE.

În context, prim-ministra a reiterat faptul că autoritățile sunt hotărâte să implementeze cele nouă condiționalități, în vederea deschiderii negocierilor de aderare, la nivel național fiind elaborat un Plan de acțiuni care conține măsurile necesare în acest sens.

„Dorim să ne rămâneți alături în realizarea următorilor pași esențiali pentru viitorul nostru în familia UE. Simțim și apreciem solidaritatea europeană, în special acum, când ne confruntăm cu multiple crize și muncim pentru ca cetățenii noștri să trăiască în condiții de siguranță și bunăstare”, a spus Natalia Gavrilița.

„Vizita mea vine în perioada marilor provocări pentru Republica Moldova. Am văzut cât de mult lucrați asupra realizării obiectivelor stabilite, cât de eficiente sunt acțiunile voastre și toți pașii pe care îi parcurgeți în procesul de aderare la UE. De aceea, vom continua să ajutăm țara voastră. Avem misiunea de a identifica împreună prioritățile pentru perioada imediat următoare, pentru a putea oferi suportul nostru și, evident, vom trece la acțiuni pe termen mediu și lung”, a menționat Roberta Metsola.

Oficialele au făcut un schimb de opinii privind situația de securitate din regiune, consecințele negative asupra stabilității socio-economice a Republicii Moldova și crizele în lanț, generate de războiul din Ucraina.

Totodată, părțile s-au referit la criza energetică și identificarea surselor alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv prin participarea țării noastre la Platforma Energetică a UE.

Tot astăzi, Roberta Metsola a avut o întrevedere și cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu. Președinta PE a afirmat din numele instituției europene că va fi alături de Republica Modova pe parcursul dezvoltării sale. Totodată, a menționat că situația economică a Republicii Moldova este una dificilă, subliniind că PE va continua să ofere susținere prin intermediul mijloacelor financiare, prin intensificarea conexiunilor de transport, dar și a schimburilor comerciale.

Mai mult, Legislativul s-a convocat în ședință specială, unde oficiala europeană a ținut un discurs în care a transmis un mesaj puternic de susținere pentru Moldova și cetățenii săi.

Amintim că, înainte de a veni la Chișinău, Roberta Metsola a declarat că această vizită confirmă sprijinul politic, tehnic şi financiar al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

„Nu este vorba numai despre exprimarea solidarității noastre cu Republica Moldova, ci despre a demonstra această solidaritate într-un mod concret. Asta înseamnă că atunci când vom vota asupra asistenței macrofinanciare, când vom cere mai mult sprijin financiar, când vom solicita o extindere a pieței unice și ridicarea tuturor barierelor comerciale, înțelegem că toate acestea trebuie făcute acum. Și odată ce vom vedea că Moldova a încheiat majoritatea recomandărilor făcute de Comisia Europeană, în special reforma judiciară, următorii pași vor trebui făcuți imediat”, a menționat oficiala europeană.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media