Spînu: Volumele de gaz din Ucraina la care se referă Gazprom sunt rezervele R. Moldova, achitate integral

23 noiembrie 2022, 08:04 Economie 314
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu dă asigurări că tot gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova prin Ucraina ajunge în țara noastră. Viceprim-ministrul a explicat, într-un mesaj pe Telegram, că volumele de gaz la care face referință concernul rus că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din Ucraina.

Spînu a subliniat că Gazprom, care amenință din nou, „într-un stil neprierenos cu care deja ne-am obișnuit”, că va livra țării noastre mai puțin de jumătate din volumele de gaz agreate în contractul cu S.A. Molodvagaz, acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate.

„Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi.

Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră. Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a scris el.


Amintim că în cursul zilei de marți, 22 noiembrie, concernul rus Gazprom a acuzat Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova și din acest motiv a luat decizia ca din 28 noiembrie, de la ora 10:00, să reducă aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice.

Mai devreme, secretarul de stat al MIDR, Constantin Borosan, a declarat că începând de la 1 decembrie, SAP „Gazprom” va reduce livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Operatorului GTS al Ucrainei Naftogaz a negat acuzațiile Rusiei, numindu-le „o manipulare grosolană a faptelor”, cu scopul de a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei ucrainene au dat asigurări că toate volumele de gaze naturale care au fost primite la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova „Oleksiivka” și „Grebeniki”, iar acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, printre care și Gazprom.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media