O familie de moldoveni din Marea Britanie trece prin momente grele, după ce a fost lovită de o mașină pe trotuar, acum o lună

30 septembrie 2022, 09:59 Diaspora 20385
Familie de moldoveni, accidentată în Marea Britanie.  Sursa: northamptonchron.co.uk

O familie de moldoveni, cu doi copii de 10 și 20 de ani, a fost lovită de o mașină în timp ce mergeau pe trotuar spre un magazin alimentar acum o lună, iar viața lor s-a schimbat radical. Cel mai mult au avut de suferit mama, în vârstă de 40 de ani, și tatăl de 39 de ani, care nu se mai pot ridicat din pat de atunci și, respectiv, nu mai pot munci pentru a-și asigura măcar necesitățile minime ale familiei. De suferit a avut și fiica cea mică a familiei, care a fost operată la un picior, dar șii fiica mare, care nu a mai mers la universitate în acest an.

Pe un grup de pe Facebook al diasporei moldovenești din Regatul Unit a fost inițiată o campanie de colectare de bani pentru a ajuta conaționalii. Aceștia au mare nevoie de ajutor financiar, întrucât, chiar și la o lună de la accident, aceștia nu-și pot plăti cheltuielile medicale, iar șoferul vinovat nu avea o asigurare care să le acopere.

Potrivit cotidianului local Northampton Chronicles, șoferul automobilului, un Ford KA, și pasagerul de pe scaunul din față, ambii bărbați, au fost de asemenea răniți gtav și au fost transportați la spital.

Poliția din Northampton spune că încă investighează accidentul și roagă pe oricine are informații despre incident să alerteze oamenii legii.

Femeia, Oxana Yolku în vârstă de 40 de ani, a declarat într-un reportaj pentru cotidianul Northampton Chronicles, că „viața ei a fost ruptă” în ziua accidentului. Cei patru mergeau împreună la magazinul Europa Food din St James, când au fost loviți de o mașină care a derapat de pe carosabil în ziua de vineri, 26 august, la ora 19:45.

„Când mașina ne-a lovit nu-mi amintesc [ce s-a întâmplat]. Mașina s-a oprit peste picioarele mere. Am fost [prinsă] între magazin și mașină. A fost groaznic. (...) Toată familia a fost lovită. Mai întâi copiii mei (în vârstă de 10 și 20 de ani), după aceea mi-a lovit partenerul (în vârstă de 39 de ani) și apoi pe mine. Nu-mi amintesc nimic după ce m-a lovit”, a povestit ea.

Familia a fost dusă la Spitalul Universitar Coventry, cu picioarele rupte, fracturi la craniu, degete rupte, cicatrici pe față și multe alte traume, unde au fost operați. După câteva săptămâni de internare, cei patru membri ai familiei s-au întors acasă, însă viața lor nu mai este la fel ca și înainte.

Oxana spune că ea și soțul său nu se mai pot deplasa prin casă, fără ajutor.

„Acum stau în sufragerie. Este imposibil să mă ridic la etajul doi al casei mele. Picioarele mă dor foarte mult. Mi-a fost ruptă toată viata. (...) Mă simt foarte rău. Vreau să fiu ca înainte. Vreau să merg la muncă. Acum este imposibil să mergem la magazin. De fiecare dată trebuie să chem pe cineva să ne ajute. Ne este foarte greu.”, a mărturisit femeia.

Ea a mai spus că înainte de accident duceau o viață activă, mergeau regulat la sala de sport și lucrau în ture de câte 12 ore.

Oxana a povestit că soțul său nu poate sta în picioare mai mult de 30 de minute pentru că îl dor picioarele și stă, la fel, acasă, iar fata cea mare nu a mers în acest an la universitate.

Fetița mai mică a familiei, în vârstă de 10 ani, a fost operată, i-au fost rupte trei degete la un picior, însă s-a întors la școală cu piciorul în ghips.

Întrebată despre procesul de recuperare și despre cum își vor trăi mai departe, Oxana a spus că este „speriată”.

„Nu știm cât timp ne va lua recuperarea. Kinetoterapeutul a spus minim de șase săptămâni. Trebuie să stau în pat șase săptămâni. Aceasta este o mare problemă. Încercăm să primim ajutor. Trebuie să plătim casa, facturile. Mi-e frică. Accidentul ăsta mi-a stricat toată viața. Nu știu ce s-ar putea întâmpla dacă nu plătesc.”, a spus ea.

Între timp, pe un grup al diasporei moldovenești din Marea Britanie Moldoveni.co.uk a fost publicată povestea familiei.

Autoarea mesajului, Carolina Velișca, a îndemnat oamenii să nu fie indiferenți. Ea a explicat că situația financiară a familiei este extrem de dificilă acum - aceștia nu sunt în stare să muncească, șoferul care se face vinovat de accident nu avea asigurare și, respectiv, cheltuielile medicale enorme nu pot fi acoperite, iar contractarea unui credit ar dura încă aproape două luni.

Carolina Velișca a scris că împreună cu un consilier de la primăria Northampton au vizitat familia și au discutat cu avocatul lor.

„Astăzi împreuna cu Paul Clark, consilierul primăriei Northampton am vizitat familia din Moldova care a fost lovită de o masina pe trotuar când mergeau spre un magazin alimentar pe jos. Am discutat cu avocatul lor, acesta zice ca mai durează pentru că șoferul nu avea asigurare și el s-a apucat cu întârziere de caz. La Universal credit abia urmează de aplicat și iarăși durează vreo 5-6 săptămâni.

La moment fiica mai mică merge la școală cu piciorul în ghips, fiica mai mare tot a avut de suferit, Vasile merge intr-un picior iar Oxana deloc.

După vre-o luna prin spitale au cam epuizat rezervele și familia are nevoie de susținerea comunității noastre anume acum. Ei zic ca nu vor sa ramana datori și cum vor începe a primi compensații vor întoarce.

Deci oamenii au trecut printr-un film de groază am văzut fotografii de la fata locului dar nu le pot posta”, a transmis Ion Cojocaru.

Cine dorește sa ajute, poate transfera bani pe contul: Oxana Yolcu, Sort code: 40-23-26, numărul contului: 01787675.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media