VIDEO/ Plafonul de consum la gaze naturale, energie termică și electrică și valoarea compensațiilor oferite cetățenilor pe perioada noiembrie 2022 - martie 2023

17 noiembrie 2022, 13:34 Economie 424
Marcel Spătari, ministrul Muncii și Protecției Sociale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Marcel Spatari, a anunțat astăzi, 17 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă alături de prim-ministra Natalia Gavrilița, despre plafonul stabilit de Guvern pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică, precum și despre valoarea compensațiilor pe perioada rece a anului, stabilită în perioada noiembrie 2022 - martie 2023. Potrivit șefei Executivului, acest program prevede compensații în valoare de 5 miliarde de lei.

„Ținând cont de comentariile și analizele dvs. venim cu un program mai țintit, mai echitabil, astfel ca cele mai vulnerabile familii să primească cel mai mare sprijin. Fondul vulnerabilității energetice prevede compensații în sumă de 5 miliarde de lei, ceea ce este dublu față de anul trecut. Este un efort al Guvernului, al MMPS, este un program care a beneficiat de contribuția a sute de oameni”, a declarat Natalia Gavrilița.

Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută în mod automat în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” pe data de 25 noiembrie. Pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, termenul limită de depunere a cererilor este 24 noiembrie.

Astfel, compensațiile pentru noiembrie 2022 - martie 2023 vor fi următoarele:

Pentru consumatorii casnici de gaze naturale volumul maxim compensat în contextul obligației de serviciu public se stabilește la 180 de metri cubi pe lună per loc de consum, ceea ce este cu 30 de metri cubi pe lună mai mult decât plafonul care a fost aplicat anul trecut.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică, în limita plafonului pe care l-am menționat vor fi următoarele:

  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată - prețul final va fi 12 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată - prețul final va fi de 14 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 15,27 de lei pe metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 2.750 de lei;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie - prețul final va fi de 17 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 12,27 de lei pe metru cub;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută - prețul final va fi de 24 de lei pe metru cub, ceea ce înseamnă o compensație de 5,27 de lei pe metru cub.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună pe loc de consum.

  • Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.450 de lei pe Gcal.
  • Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – un tarif de 1.700 de lei pe Gcal;
  • Cei cu vulnerabilitate energetică medie – un tarif de 1.950 de lei pe Gcal;
  • Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 2.500 de lei pe Gcal.

„Pentru a asigura aceste tarife, consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată cu consum de cel puțin 1,3 de Gcal vor primi o compensație lunară în valoare de 1.825 de lei la Chișinău și 2.080 de lei la Bălți, pentru că tarifele sunt diferite. Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată vor primi compensații în valoare de 1.500 de lei pe lună la Chișinău și 1.758 de lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie – compensații de 1.175 de lei pe lună la Chișinău și 1.430 de lei pe lună la Bălți”, a explicat Marcel Spatari.

Compensațiile la energia electrică vor fi oferite în felul următor:

În limita unui plafon de 75 kWh pe loc de consum lunar pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei pe kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică – un tarif de 3,7 lei pe kWh, diferența fiind compensată în factură, așa cum se întâmplă și cu gazele naturale și energia termică”, a declarat ministrul MMPS.

Totodată, ministrul Marcel Spatari a îndemnat familiile care încă nu s-au înregistrat, să o facă cu ajutorul rudelor sau de sine stătător pentru a evita presiunea suplimentară pe sistemul de asistență socială.


Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media