Dorin Chirtoacă despre cazul copilului decedat în parcul Alunelul: „Astăzi Primăria Chișinău, este o parodie, o instituție populistă și paralizată”

15 mai 2022, 15:21 Societate 557
Dorin Chirtoacă.  Sursa: Facebook

Dorin Chirtoacă, fostul edil al capitalei a lansat mai multe acuzații grave în adresa actualei administrații locale a Chișinăului conduse de Ion Ceban după accidentul tragic din parcul Alunelul unde un copil de 2 anișori a decedat după ce a fost strivit de un copac. „Astăzi Primăria Chișinău, este o parodie, o instituție populistă și paralizată, orientată spre modul sovietic de administrare a lucrurilor, nereprezentativă pentru Chișinău”, este una din concluziile fostului edil care critică modul cum sunt făcute lucrările din oraș.

Legat de tragedia din parcul Alunelul, fostul edil se întreabă dacă au fost expertizați toții copacii din acea locație, deoarece a fost restaurat în întregime de către primăria sectorului 2 din București. De asemenea a criticat dur reacția Primăriei după tragedie.

„Comunicatul de presă al Primăriei este o insultă în adresa copilului care și-a pierdut viața și a părinților lui. Să ataci imediat din prima propoziție pe cineva și să manipulezi, atunci când se produce o tragedie, atunci când tu răspunzi de parcurile care îți aparțin, știind că nici nu ai solicitat arborele spre defrișare - este un tupeu fără margini, o inepție, o nebunie și o sălbăticie, dar mai înseamnă ca te simți cu musca pe căciula. Numai pentru aceasta cineva trebuie să-și dea demisia, pentru că atunci când faci asemenea afirmații, ești incompatibil cu funcția”, scrie Chirtoacă.

Fostul primar al capitalei spune că pe durata mandatului său a avut un caz similar când o femeie a decedat strivită de copac.

„În 2016 a fost dosar penal, pe această tragedie cu copilul de ieri - cu atât mai mult trebuie să fie. Ceban a pornit renovarea parcului și a pornit lucrări - deci, era obligat să revizuiască toată infrastructura și toți arborii, să fie făcute expertize - tot ce se face la o reconstrucție capitală. Au fost făcute? Iată ce trebuie să ne spună ancheta și cea internă și a procuraturii, nu acuzații obraznice din prima propozitie. Acest caz presupune deschiderea unui dosar penal complex, pentru că reconstrucția unui parc este o investiție capitală unde nu este vorba despre lucrări și activitate cotidiană”, spune fostul edil.

Dorin Chirtoacă spune că din cauza schimbărilor climatice, capitala se va confrunta cu astfel de decizii, iar municipalitatea este obligată să se doteze cu cât mai multă tehnică specială și are nevoie de alte priorități.

„Prioritatea 0 este dotarea serviciilor municipale cu echipamente care sa faca unor fenomene meteo extreme - o altă flotă de deszăpezire și dezghețare rapidă a carosabilului dupa ploile cu gheața care de mai mulți ani au devenit o permanență, redimensionarea Asociației Spatiilor Verzi, recuperarea și reforma IMGFL-urilor pentru renovarea blocurilor (cad bucăți de balcoane și pereți de câțiva ani deja) fortificarea întreprinerilor de prestări servicii etc Dar în primul rând - renunțarea la spoială, la goana după rezultate de suprafață, rapide și necalitative, ieftine, cum se spune. Lucrurile trebuie făcute temeinic”, mai spune Dorin Chirtoacă.


Primarul Ion Ceban nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Dorin Chirtoacă. Anterior, serviciul de presă al Primăriei spunea că nu comentează declarații politice.

Un copil de doi ani a decedat după ce peste căruciorul în care se afla a căzut o creangă, în parcul Alunelul din capitală. Pe caz a fost inițiat un proces penal în stabilirea tuturor circumstanțelor cazului dat.

Primăria Chișinău va deschide o anchetă internă după ce o creangă imensă s-a prăbușit peste un copil în Parcul Alunelul. Potrivit municipalității, pentru acest parc, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a a solicitat de la Agenția de Mediu, curățarea și defrișarea a 170 de arbori, Agenția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci. „În urma cazului tragic de astăzi, când un copac s-a rupt și a căzut traumând un copil, Primăria Chișinău este alături de familia și se implică pentru a ajuta”, se arată în comunicat.

Agenția de mediu a reacționat și a menționat că arborele care a căzut nu a făcut parte din solicitarea Primăriei.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media